Cautare
, Forbes Staff

Lecții pentru 2018 |
|

Lecții pentru 2018: Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România

I-am întrebat pe cei mai importanți manageri, antreprenori și bancheri care sunt rețetele lor pentru performanță. Aflați răspunsurile de la Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România.
Mirela Iordan Pfizer 1

Evoluția companiei în 2017

 

Cred că progres este cuvântul potrivit pentru a descrie Pfizer România în 2017. Dacă în 2016, cifra noastră de afaceri a fost de 644 milioane de lei, pentru anul în curs, estimările ne arată că va ajunge în jurul a 750 milioane de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 16% și îndeplinirea obiectivului nostru de a continua consolidarea business-ului local.

În același timp, fabrica noastră din Cluj reprezintă o altă dovadă a progresului realizat de echipa noastră în acest an. În urma unui audit minuțios, Agenția pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite ale Americii ne-a acordat certificarea de siguranță, permițându-ne astfel să adaugăm această piață importantă celor 35 de țări în care exportăm produse din România.

Mai mult decât atât, sunt mândră că atuurile României, precum forța de muncă bine-pregătită și poziționarea geostrategică, au convins echipa globală a Pfizer să aleagă Bucureștiul ca sediu european pentru un hub de servicii logistice. În prezent, hub-ul este operațional cu o echipă de 10 persoane ce asigură planificarea cererilor și livrărilor de medicamente pentru colegii noștri din Peninsula Iberică și din țările nordice, urmând să se dezvolte până la 40 de posturi noi până la sfârșitul anului 2018.

 

Evoluția domeniului în 2017

Trăim vremuri istorice, în care ritmul de inovație este imens și în care companiile farmaceutice investesc semnificativ în fiecare an în cercetare și în crearea de noi medicamente care să îmbunătățească starea noastră de sănătate. Ca un simplu exemplu, doar în 2016, Pfizer a alocat, la nivel mondial, aproape 8 miliarde de dolari în activități de R&D. În acest context, este imperativ ca pacienții să aibă acces la acest terapii inovatoare în cel mai scurt timp de la aprobarea lor de către autoritățile de reglementare.

Apreciem faptul că anul acesta, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată trimestrial și au fost introduse un număr de 33 de molecule inovatoare.

Cel mai recent studiu IQVIA (QuintilesIMS) realizat pentru ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) reliefează, însă, faptul că diferențele de consum de medicamente inovatoare în mai multe arii terapeutice majore ne situează în continuare în urma țărilor dezvoltate din vestul Europei, dar și în urma multor țări din regiunea central și est-europeană. În perioada 2013-2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România. Prin comparație, în același interval de timp, Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33.

Mai mult decât atât, din momentul în care un medicament nou este aprobat de autoritățile competente și până când acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau în Cehia. Vorbim despre un timp foarte lung pentru pacienți – pentru mulți dintre ei, timpul nu le este aliat. De exemplu, în cazul pacienților oncologici, accesul la tratamente de ultimă generație poate reprezenta o șansă extraordinară de a se bucura mai mult timp de viață, de familie, iar în cazul cancerului de sân metastatic, mai concret, medicamentul nostru poate extinde durata de viață fară progresie a bolii cu 22 de luni. Așadar, accesul la inovație este extrem de important și doar în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu Ministerul Sănătății putem găsi cele mai bune soluții, soluții care să vină în ajutorul pacienților, iar impactul bugetar să fie ținut sub control.

 

Lucruri bune în România în 2017

Cred că anul acesta, mai mult decât oricând, am putut să vedem că populația României are o conștiință activă și este dornică să se implice în dezvoltarea și implementarea de politici publice. Vedem astfel o societate civilă tot mai activă, dar și asociații de pacienți din ce în ce mai bine informate, care se implică în actul politic atunci când acesta poate face diferența pentru pacienți, care militează pentru o viață mai bună și mai sănătoasă, pentru accesul pacienților la educație medicală și o creștere a accesului acestora la servicii medicale și medicamente la standarde europene.

Aș menționa, de asemenea, și legea vaccinării, un proiect legislativ pe care îl salutăm, în special în contextul în care elaborarea sa a avut la bază un proces de consultare larg și transparent, în care toate părțile interesate au fost ascultate. Este, fără îndoială, și un proiect care a deschis o discuție publică activă, cu voci pro și contra foarte vehemente. La finalul zilei, însă, legea vaccinării își propune să răspundă unei probleme de sănătate publică.

În același timp, trebuie să menționez că ne bucură deschiderea autorităților către discuții cu reprezentanți ai industriei farma și nu numai. Cred că acestea reprezintă un prim pas excelent și absolut necesar pentru ca, împreună, să găsim soluții pentru reforma sistemului de sănătate astfel încât să vorbim despre a investi în sănătatea oamenilor, nu doar de a cumpăra servicii sau medicamente.

 

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Taxa clawback este, fără îndoială, măsura care ne afectează businessul cel mai direct și cu cel mai mare impact, din cauza nivelului de impredictibilitate de la un trimestru la altul și inechității între actorii din piață. Anul trecut am returnat statului o taxă clawback în valoare de 68 de milioane, în schimb, în 2017, vom plăti 86 de milioane. Deși a fost implementată ca o măsură de a ține cheltuielile cu medicamente sub control în timpul crizei economice, considerăm că după șase ani de existență este nevoie de o analiză de impact și de oportunitate în condițiile în care în Europa se folosesc alte modele de a asigura sustenabilitatea financiară, dar și de disponibilitatea continuă la medicamente și accesul rapid la tehnologii de ultimă generație. Ne bazăm în continuare pe colaborarea cu noul președinte CNAS pentru a găsi o soluție corectă pentru toate părțile implicate, eventual prin stabilirea de comun acord a unui nivel constant care să ne asigure mai multă predictibilitate de business.

Agenda României în 2018

Cred că toți actorii societății românești ar trebuie să conlucreze în interesul cetățeanului, în special în domenii prioritare precum sănătatea. Este esențial ca toți cetățenii români să aibă acces la același standard de calitate și îngrijiri în sănătate, inclusiv acces la cele mai noi medicamente, precum în celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Așa cum declara și Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, în discursul privind Starea Uniunii din 13 septembrie, referindu-se la sănătate – „într-o Uniune de egali, nu pot fi cetățeni de rangul al doilea.”

Strategia companiei în 2018

Anul acesta am împlinit 25 de ani de când suntem prezenți pe piața din România și ne dorim mai mult ca oricând să ne întărim poziția pe piață. Pentru viitor, avem în vedere dezvoltarea portofoliului curent de 80 de molecule prin aducerea unor noi produse deja aprobate la nivel european. În următorii ani, la nivel mondial, Pfizer are în plan lansarea a 15 molecule noi first in class. Multe dintre ele vor aduce modalități de tratament importante și pentru pacienții din România, în zone precum oncologia – cancer pulmonar, cancer de sân, leucemie. Ne dorim să aducem cât mai multe dintre aceste medicamente noi și în România și, odată ce ele vor primi aprobarea Comisiei Europene pentru comercializarea în spațiul comun, vom facem toate demersurile pentru ca ele să fie disponibile și pacienților români în cadrul asigurărilor de sănătate în cel mai scurt timp.

De asemenea, foarte important pentru noi este să continuăm dezvoltarea hub-ului de servicii logistice din București. Așadar, până la finalul anului 2018, ne propunem să mărim echipa de la cei 10 angajați pe care îi avem în prezent la 40 de specialiști care să deservească unitățile Pfizer din întreaga Europă.

Nu în cele din urmă, ne dorim să implicăm în viața comunității acolo unde putem, continuând să sprijinim proiecte în care credem din zona de sănătate sau educație.

Provocările globale ale lui 2018

Clar, digitalizarea a fost și va fi în continuare o provocare, dar și o extraordinară oportunitate. Din punct de vedere al businessul pe care îl conduc, digitalizarea a avut un impact important la nivelul activităților de cercetare și dezvoltare de noi terapii, în contextul în care inteligența artificială crește complexitatea la care cercetătorii pot opera. Tot în domeniul sănătății, digitalizarea îmbunătățește diagnosticarea, fâcând-o mai precisă și mai rapidă sau permite identificarea din timp a unor factori de risc, contribuind la prevenirea unor boli. În continuare este mult loc pentru alte inovații. Cred că momentul prezent este doar începutul erei de digitalizare care poate avea ramificații foarte extinse în toate activitățile umane.

Citiți aici mai multe LECȚII PENTRU 2018!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii