FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei în anul 2017

Excelentă! Am înregistrat o cifră de afaceri de 190 de milioane de lei în anul financiar 2017 (1 iulie 2016-30 iunie 2017), în creștere cu 17% față de anul financiar anterior. Am înregistrat creșteri la nivelul tuturor liniilor noastre de servicii, cu ritmuri foarte susținute în privința activității de consultanță fiscală, cea de asistență financiară și contabilă și a serviciilor de securitate informatică și audit de sisteme IT.

Evoluția domeniului în 2017

Ceea ce a surprins mediul de afaceri plăcut în acest an a fost optimismul și performanța economică foarte susținută înregistrată de antreprenorii români și de companiile multinaționale prezente în România.

La polul opus, instabilitatea legislativă, în special în zona fiscală, a venit ca un duș rece, pentru că unele dintre măsurile propuse presupun o restructurare fundamentală a arhitecturii sistemului fiscal din România și nu este clar care ar fi beneficiile adoptării acestora.

Lucruri bune în România în 2017

Un aspect pozitiv din punct de vedere politic îl reprezintă consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite și a participării țării noastre în cadrul NATO, fapt ce plasează România sub umbrela de securitate a celei mai puternice alianțe politico-militare în plan global.

Pe plan economic, cel mai bun lucru de anul acesta a fost creșterea economică foarte susținută, generată de evoluția foarte bună a companiilor antreprenoriale românești și a companiilor multinaționale active în România, ceea ce s-a tradus și în intensificarea activității de tranzacții. Am remarcat câteva tranzacții semnificative în ultima perioadă: achiziția de către Banca Transilvania a Bancpost, achiziția rețelei Praktiker de către britanicii de la Kingfisher, vânzarea unui pachet de acțiuni Bitdefender etc. La unele dintre acestea a lucrat și echipa integrată de tranzacții a PwC România.

În fine, aș putea remarca și performanța deosebită atinsă de Simona Halep în acest an, care a reușit să se claseze pe primul loc în ierarhia WTA, ceea ce arată că sportul românesc încă dă naștere unor mari campioni, chiar dacă mai puțini decât în perioada anterioară.

Agenda României în 2018

În Anul Centenarului cred că este mai important ca oricând să cristalizăm un proiect de țară, care să fie asumat de toate forțele politice și sociale și care să cuprindă direcțiile majore de dezvoltare. Să răspundă practic la întrebarea: către ce fel de societate vrem să ne îndreptăm? Chiar dacă mijloacele de atingere a acestor obiective ar putea să difere, ar fi important ca obiectivul să rămână neschimbat și să fie asumat în mod transpartinic. În cadrul acestui proiect de țară sunt două elemente fundamentale care ne-ar putea ajuta să accelerăm ritmul dezvoltare și să recuperăm decalajele care ne despart de celelalte țări europene: educația și digitalizarea.

Nu doar că este nevoie de alocații financiare mai consistente pentru educație și de restabilirea respectului social pentru profesori, dar este nevoie și de mai multă stabilitate în privința programei școlare și a structurii sistemului de învățământ. Am avut atâția miniștri ai Educației și fiecare a încercat să vină cu propria reformă încât pare că tocmai principalii beneficiari ai sistemului de învățământ, copiii, au fost pierduți din vedere. Ar trebui să decidem cum vrem să arate și să funcționeze sistemul de învățământ și să păstrăm acest cadru pentru cel puțin zece ani, după care să vedem dacă trebuie ajustat.

În al doilea rând, trebuie să punem mai mult accent pe tehnologie și digitalizare, pe realitățile noii economii globale. Românii au un talent nativ la programare, la software. Am putea să fim printre cele mai performante națiuni în acest domeniu, însă diverse clasamente globale arată că România este printre codașele țărilor europene în materie de digitalizare, atât ca procent din populație cu acces la calculator și internet, ca volum al plăților online, cât mai ales ca administrație în sfera digitală.

De curând, PwC a realizat un studiu privind gradul de digitalizare al României, care a venit cu niște propuneri concrete pentru îmbunătățirea pregătirii României pentru noua economie digitală. Nu vrem ca acesta să fie un demers izolat, ci ca în jurul acestor recomandări să coagulăm mai multe organizații, inclusiv din presă, care să susțină o platformă coerentă de măsuri pentru accelerarea digitalizării României.

Strategia companiei pentru 2018

Obiectivul central al PwC este să își consolideze poziția de lider pe piața serviciilor profesionale din România și să devină o firmă distinctivă. Pentru aceasta avem trei priorități majore: încorporarea noilor tehnologii în oferta de servicii a PwC, cu un accent deosebit pe zona de data analytics, robotics și de securitate informatică; să avem un rol activ în rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă clienții noștri și, în general, societatea românească; să continuăm să inovăm pentru a veni cu noi produse și servicii care să ne ajute clienții să devină lideri în domeniile lor de activitate.

Provocările globale ale lui 2018

Principala provocare o reprezintă tensiunile geopolitice, care pot escalada și care se pot repercuta asupra economiei globale.

Citiți aici mai multe LECȚII PENTRU 2018!