Evoluția băncii în 2017
Eficientizare. A fost un an bun, cu realizări şi evoluție pozitivă pentru Grupul Financiar Banca Transilvania. Punând în oglindă cele propuse la începutul anului 2017 cu rezultatele de acum, spre final de an, suntem cât se poate de mulțumiți, dar şi încrezători pentru ceea ce va urma în 2018.
Am continuat să creştem organic, să susținem antreprenorii şi economia românească, valorificând avantajul competitiv pe care îl avem la Banca Transilvania, datorită capacității locale de decizie. Conform celor mai recente rezultate financiare, cele la 9 luni, profitul net al Băncii Transilvania este de 780 de milioane de lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania, de 829 de milioane de lei. Grupul BT a încheiat primele nouă luni din 2017 cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca deține 54,9 miliarde de lei.
În 2017, am valorificat oportunitățile de achiziție: am anunțat planul BT de a intra în acționariatul Victoriabank din Republica Moldova, cu o participație de peste 39%, respectiv semnarea acordului pentru achiziționarea de la Eurobank Group a acțiunilor deținute la Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN S.A. În cel din urmă caz, estimarea noastră este că, în câteva luni, vor fi primite aprobările necesare pentru această tranzacție, urmează închiderea, iar, după aceea, integrarea. Ambele achiziții susțin strategia de creştere şi de consolidare a Băncii Transilvania şi suntem siguri că sunt de bun augur pentru clienți, acționari şi pentru ceilalți stakeholderi.
Focusul a fost eficientizarea, modernizarea rețelei de unități şi investiția în tehnologii de ultimă generație, pentru simplificarea modului în care clienții fac banking. Practic, îmbinăm cât mai mult avantajele rețelei puternice pe care o avem cu tehnologia şi este ceea ce noi numim la BT „phygital”.
Evoluția domeniului în 2017
Negativ: Deteriorarea indicatorilor macroeconomici, chiar dacă nu a fost semnificativă; creşterea PIB-ului pe baza consumului populației şi creşterea incertitudinilor.
Pozitiv: Rezultatele raportate de sistemul bancar din România pentru primele 9 luni din 2017 – concretizate în profit – susținute de îmbunătățirea calității portofoliilor şi de scăderea provizioanelor.
Lucruri bune în România în 2017
Creşterea emitenților pe piața de capital nu doar prin acțiuni listate, ci şi prin emisiunea de obligațiuni.
Colaborarea mai bună, mai strânsă dintre clienți şi bănci.
Consolidarea tendinței pozitive din domeniul IT&C, un reper pentru economia din România în perioada post-criză.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Creşterea businessului BT depinde de evoluția businessului clienților noştri. A fost o perioadă de incertituni inclusiv pentru ei, cu schimbări frecvente şi modificări legislative, situație la care a trebuit să ne adaptăm împreună. Pentru că este un context în care suntem şi noi, vom menține nivelul actual al veniturilor nete în cadrul Băncii Transilvania, după clarificarea şi stabilirea formei finale a noilor reglementări.
Agenda României în 2018
Susținerea creşterii economiei interne prin investiții în infrastructură şi industrie, respectiv prin sporirea productivității muncii, pentru a fi sustenabilă.
Accelerarea reformelor structurale pentru consolidarea convergenței economice regionale – între regiuni și în cadrul acestora – reforma administrației publice, relansarea investițiilor publice.
Investiții în educație şi adaptarea respectivului sistem la noile realități.
Strategia băncii pentru 2018
Creştere organică: Vom continua creşterea organică a Grupului Financiar Banca Transilvania.
Phygitalizare: vom continua să investim pentru a oferi experiențe noi clienților şi pentru a simplifica modul în care fac banking cu BT.
Paşi înainte în ceea ce priveşte achizițiile: Ne aşteaptă un an în care ne vom implica pe piața din Republica Moldova, având în vedere că BT va deveni acționar al Victoriabank, cu peste 39% din capitalul social. De asemenea, după ce vor fi primite aprobările pentru tranzacția dintre Banca Transilvania şi Eurobank, vom începe integrarea Bancpost în businessul BT, ținând cont de punctele forte ale celor două bănci, dar şi de lecțiile învățate în cazul achiziționării Volksbank România.
Provocările globale ale lui 2018
Provocări geo-politice, tensiuni crescute între țări dezvoltate sau emergente.