Evoluția companiei în 2017
Creștere. Pentru Microsoft, 2017 a însemnat continuarea maturizării pieței de IT locale, mai ales când vine vorba de servicii de cloud. Am observat o inițiativă crescută din partea clienților și partenerilor noștri existenți și potențiali în a investi timp, resurse și efort în digitalizare și oportunitățile pe care transformarea digitală le oferă unei organizații. Această abordare mai „curajoasă” s-a pliat foarte bine pe viziunea Microsoft de a da posibilitatea fiecărei persoane sau organizații de a-și realiza potențialul.
Ceea ce ne bucură foarte mult – dincolo de partea de business – e însă inovația pe care am început să o vedem la partenerii noștri. 2017 a fost un an în care România a început să iasă din rolul de „prestator de servicii” de tehnologie și am văzut inițiative și produse foarte interesante, de înaltă tehnologie, relevante la nivel global, de exemplu folosirea de către Banca Transilvania a unui agent conversațional – un „bot” – dezvoltat la noi.
Evoluția domeniului în 2017
Nu cred că putem vorbi de un eveniment punctual, însă schimbările rapide și repetate aduse premiselor pe care funcționează mediul de afaceri ne pot afecta, cu siguranță (la fel ca pe întreaga industrie). Lipsa dialogului între părțile implicate, gradul mic de predictibilitate și, uneori, reticența autorităților de a trata obiectiv informațiile și opiniile venite din partea mediului de afaceri nu contribuie la crearea unui context favorabil dezvoltării economiei.
Am fost însă plăcut impresionați să constatăm seriozitatea cu care actorii economici locali tratează intrarea iminentă în vigoare a regulamentelor GDPR (General Data Protection Regulation – n. red.) în 2018, precum și interesul de care acest subiect s-a bucurat nu numai în mediul de afaceri, dar și în spațiul public și în media în general.
Lucruri bune în România în 2017
Anul 2017 a fost unul de creștere economică semnificativă, ceea ce, fără îndoială, e un factor pozitiv, chiar dacă pe segmentul business, unde Microsoft are cea mai importantă reprezentare, lucrurile nu se reflectă atât de pregnant; probabil este corelat cu faptul că această creștere este alimentată de consum. Un al doilea lucru pe care îl considerăm foarte important este interesul pentru digitalizare, atât la nivel personal, în creșterea competențelor digitale ale fiecăruia dintre noi, cât și la clienții din mediul de afaceri, care sunt deschiși să afle mai mult despre soluții tehnologice tot mai avansate. Nu în ultimul rând, tendința de consolidare din anumite industrii este tot mai pregnantă, iar sectorul bancar este probabil primul care merită menționat.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Deciziile și intențiile executivului influențează cu siguranță nu doar activitatea Microsoft, ci a tuturor companiilor care activează în România (sau care intenționează să investească aici). E foarte important deci să existe transparență, predictibilitate și o procedură de consultări, prevăzută constituțional prin procesul legislativ clasic, care să facă auzite și punctele de vedere ale companiilor private, mari sau mici, care compun, până la urmă, o parte semnificativă a economiei.
Agenda României în 2018
Toți actorii societății românești au ca scop principal dezvoltarea unitară și omogenă a României – chiar dacă au viziuni diferite asupra acestui proces și chiar asupra noțiunii înseși. Dialogul real, funcțional e un punct de plecare foarte important și un element esențial al acestui proces – și poate ar trebui să fie una dintre preocupările noastre pentru anul care vine.
Strategia companiei în 2018
În primul rând încurajarea procesului de transformare digitală, prin furnizarea de produse, soluții și know-how de tehnologie atât în sectorul privat cât și cel public. Adoptarea noilor paradigme de funcționare, adaptate epocii digitale, este esențială pentru creșterea sustenabilă a economiei și societății românești, și este și un principal factor de dezvoltare pentru noi.
În al doilea rând avem dezvoltarea cunoștințelor digitale în rândul forței de muncă românești, dar și în rândul marelui public. Ne apropiem de un moment în care 90% din slujbe vor avea o componentă digitală, așa că integrarea competențelor digitale atât în procesul de dezvoltare profesională cât și în cel educațional este esențial pentru Microsoft și pentru competitivitatea României la nivel global.
Al treilea ar fi susținerea talentelor și antreprenorilor locali și expunerea acestora la piața regională prin intermediul tehnologiilor noastre – tehnologii ce pot înlătura barierele geografice, logistice sau de comunicare din calea dezvoltării lor.
Provocările globale ale lui 2018
Nu putem vorbi de o amenințare suficient de mare și de concretă care să fie nominalizată – totuși asta nu înseamnă că societatea nu se confruntă cu un mozaic de schimbări, provocări și chiar pericole pentru care trebuie să găsească resursele și procesele necesare pentru a le gestiona.
O temă comună pe care o putem vedea în multe dintre conflictele prezente (naționalism, intoleranță, protecționism, extremism religios, Brexit etc.) este o tendință de a încuraja izolarea și lipsa de dialog în numele identității, într-o epocă în care avem mijloacele pentru a comunica și colabora la o scară cu adevărat globală, între indivizi, comunități, națiuni și culturi.