Evoluția băncii în 2017
Analizând primele trei trimestre ale anului 2017, vedem că am ținut ritmul și am obținut rezultate financiare tot mai puternice. Gradul de riscul al băncii a continuat să se îmbunătățească și am văzut o continuare a creșterii comerciale, confirmând pozițiile noastre dominante în retail, cu o creștere spectaculoasă a cotei de piață pe segmentul creditelor, precum și pe piața creditelor sindicalizate și pentru corporații.
Rezultatele noastre la nouă luni sunt într-adevăr foarte bune, dar nu sunt surprinzătoare. Ne așteptam la o scădere a ratei creditelor neperformante și a provizioanelor și, prin urmare, o influență pozitivă puternică asupra rezultatelor financiare. De asemenea, rezultatele financiare ne-au fost influențate de performanța generală bună a economiei românești, de atmosfera pozitivă creată de companiile românești, IMM-uri sau mari corporații, în ceea ce privește investițiile și de perspectivele optimiste ale majorității gospodăriilor românești, care au ales în 2017 să cumpere sau să construiască case noi, pentru a-și îmbunătăți confortul sau pentru a-și finanța proiectele personale.
Evoluția domeniului în 2017
Nu am observat niciun eveniment negativ pe piața bancară în sine. Sistemul bancar românesc este stabil, bine gestionat și bine supravegheat. Cu toate acestea, dacă ne uităm la întregul peisaj al economiei românești și la cadrul legal care reglementează funcționarea acestuia, vedem că anul acesta a trebuit să facem față unor schimbări bruște și profunde, care nu au fost discutate anterior și convenite împreună cu mediul de afaceri.
Cel mai important eveniment care poate fi clasificat drept pozitiv este îmbunătățirea continuă a pieței bancare în ceea ce privește sănătatea afacerilor. Cea mai bună știre este că băncile și-au îmbunătățit sănătatea portofoliilor și sunt acum în cea mai bună poziție să finanțeze economia românească.
Lucruri bune în România în 2017
Cel mai important lucru este că România și-a continuat traiectoria ascendentă în ceea ce privește creșterea economică. Cel de-al doilea lucru bun este că investițiile străine au continuat să vină în România. Cel de-al treilea lucru bun este că România reușește să-și contureze, din ce în ce mai mult, imaginea unei țări cu puternice abilități tehnologice.
Agenda României în 2018
România este acum într-o etapă critică pentru dezvoltarea sa și are nevoie de un nou proiect de țară. În ultimii 100 de ani, țara și-a reușit să se unească, a depășit o perioadă comunistă foarte dificilă și a reușit să reintegreze familia euro-atlantică a națiunilor ca membru al UE și al NATO. Acum, România trebuie să pună în practică un cadru politic, economic și administrativ prin care să accelereze modernizarea țării și convergența ei reală cu UE. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al elitelor politice, economice și intelectuale din România.
Strategia băncii pentru 2018
Pentru 2018, prioritatea noastră este să investim în domeniul digital, astfel încât să le îmbunătățim experiența clienților. Băncile se confruntă cu o provocare generațională – clienții tinerei generații vor să regăsească printre modalitățile de a interacționa cu băncile și printre cele de a face operațiuni bancare care să fie similar cu cele cu care au crescut în era internetului. Acesta va fi un factor important în competiția bancară.
Odată cu atenția specială acordată digitalizării, vom continua să rămânem concentrați pe îmbunătățirea calității serviciilor și pe rafinarea modelului nostru de afaceri centrat pe client. Vom rămâne angajați în direcția finanțării economiei românești și a creării de valoare pentru acționari.
Provocările globale ale lui 2018
Având în vedere evoluțiile recente, principalele provocări pentru anul 2018 par să fie păstrarea stabilității globale, pe de o parte, și asigurarea unor politici capabile să asigure o creștere economică durabilă și sănătoasă, pe de altă parte.