
Evoluția companiei în 2017
Spectaculoasă. Mastercard și-a păstrat poziția de lider pe piața din România în ceea ce privește numărul de carduri și a înregistrat evoluții excelente pe o serie de segmente: tichete de masă, carduri de credit, carduri premium, carduri contactless.
Evoluția domeniului în 2017
Un aspect pozitiv este reprezentat de intrarea în vigoare a Legii Cashback, Legea nr. 209/2016. Pe de altă parte, deși a trecut un an de la intrarea în vigoare a legii, ea încă se află la nivel de implementare, normele metodologice fiind încă în curs de adoptare de către Guvern. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanțelor Publice, cu consultarea Băncii Naționale a României, trebuia să modifice în mod corespunzător normele metodologice pentru aplicarea prevederilor legii. Din acest motiv, dorim să contribuim activ cu expertiza noastră în cadrul discuțiilor pe marginea normelor metodologice ale legii, alături de toate părțile implicate, în direcția implementării transparente și eficiente a acestui sistem.
Lucruri bune în România în 2017
Așa cum spuneam, unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în România în anul 2017 este intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie, a Legii Cashback. Legea Cashback este menită să asigure incluziunea financiară pentru cât mai multe dintre comunitățile românești, sporind numărul plăților electronice, fără a bloca accesul la numerar, mai ales în contextul diminuării rețelei de bancomate și a prezenței sucursalelor băncilor, cu precădere în zona rurală. Nu în ultimul rând, credem că Legea Cashback reprezintă un pas firesc în direcția fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice.
2017 a fost un an în care România a înregistrat cea mai mare creștere economică dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene. În trimestrul al treilea, avansul PIB a fost de 8,6%, comparativ cu perioada similară din 2016, ceea ce pune România într-o altă lumină, atât la nivel european, cât și la nivel mondial.
Nu în ultimul rând, comerțul online a ajuns în acest an la venituri de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a ajutat și la creșterea plăților cu cardul, care au ajuns să reprezinte, la nivel național, aproximativ 10% din totalul tranzacțiilor, ceea ce înseamnă o creștere de 3-4%.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Legea Cashback vine în continuarea unor eforturi demarate de autorități în direcția fiscalizării, transparentizării fluxurilor de plată și a combaterii evaziunii și suntem încrezători că va susține în mod real creșterea economiei fiscalizate. Potrivit legii în vigoare, nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor și a serviciului de cashback. Costurile pentru achiziționarea de POS-uri nu sunt suportate de comercianți, ci de către băncile acceptatoare.
Legea este benefică pentru toate părțile implicate și suntem convinși că, odată ce acest sistem va fi implementat, competitivitatea va stimula comercianţii să acorde avansuri de numerar – opțiune aflată în mod firesc la latitudinea comerciantului – permițându-le astfel să se diferențieze de competiție și să își mărească astfel baza de clienți și, simultan, veniturile.
Nivelul de acceptare a plăților cu cardul a explodat datorită Legii Cashback, de când a fost publicată legea, în trimestrul al patrulea 2016, numărul de POS-uri care se instalează într-un trimestru este la același nivel cu numărul celor care se instalau în trei trimestre anterior.
Agenda României în 2018
Principala problemă cu care se confruntă România este tendința de accentuare a diviziunii sociale. Iar, când spun diviziune socială, mă refer inclusiv la acea jumătate de Românie care nu are acces la servicii financiare de bază. Din păcate, se vorbește tot mai mult despre două Românii, despre bule închise, în care oamenii își hrănesc propriile prejudecăți față de „ceilalți”. Preocuparea principală a tuturor trebuie să fie nu cum sărbătorim Anul Centenarului, ci cum vor judeca generațiile următoare deciziile noastre de acum și să fim capabili să fim responsabili din acest punct de vedere, să căutăm soluția, pentru a convinge tinerii că merită să își construiască o viață aici și să ne propunem să fim un model în regiune.
Strategia companiei pentru 2018
Viziunea Mastercard este de a conecta consumatorii cu cele mai rapide, simple și sigure metode de plată și, totodată, de a-i informa, constant, despre multiplele beneficii ale plăților electronice. Unul dintre obiectivele noastre este de a susține dezvoltarea pieței cardurilor pe mai multe paliere și vom depune toate eforturile în acest sens și în 2018. Credem că piața cardurilor din România va continua să crească și anul viitor într-un ritm similar celor din anii recenți.
Provocările globale ale lui 2018
Clar digitalizarea, atât la nivel mondial, dar și la nivel național. Iar obiectivul Mastercard în lume și în România este să diversifice modalitățile de plată aflate la dispoziția consumatorilor, prin oferirea de noi funcționalități capabile să activeze pentru tranzacționare device-ul preferat al utilizatorilor. Iar smartphone-ul este, de departe, device-ul care agregă toate interesele acestora: rețele sociale, căutare de informații, comerț online sau plata de facturi.
Potrivit studiului Mastercard „Impactul inovației”, românii sunt lideri regionali în clasamentul utilizatorilor cotidieni de smartphone-uri (cu peste 4 ore pe zi) și au cel mai mare potențial de dezvoltare a segmentului de plăți mobile, șapte din zece indicând smartphone-ul ca instrument de plată preferat, după cardul bancar. Suntem deja în stadiul de implementare cu Masterpass Wallet și credem că îl vom lansa în prima jumătate a anului 2018.