Evoluția companiei în 2017
Având în vedere contextul relativ dificil al acestui an, consider că FrieslandCampina România a avut o evoluție bună, un 2017 în care am implementat proiecte de investiții ce au vizat atât produsele, cât și capacitatea de producție. Am pornit cu ambiția implementării unei investiții importante pentru fabrica din Cluj-Napoca, iar în luna august am inaugurat o nouă linie de producție pentru telemeaua Napolact.
Evoluția domeniului în 2017
Unul dintre factorii care influențează mai puțin plăcut piața lactatelor este modificarea cadrului legislativ, care, din păcate, datorită lipsei previzibilității generează costuri suplimentare inutile și nesiguranță prin lipsa sau neclaritatea normelor de aplicare.
Piața lactatelor a evoluat și s-a consolidat prin investiții atât din partea producătorilor de lactate, cât și a fermierilor.
În același timp, se observă o schimbare în percepția consumatorului, o preocupare mai mare, un proces de informare continuu despre siguranța alimentară, ceea ce se traduce prin scăderea autoconsumului și creșterea achizițiilor din comerțul modern și cel tradițional.
O altă tendință este cea creșterii segmentului de produse ecologice, în care brandul Napolact Bio și-a asumat rolul de lider al inovației, generând o creștere semnificativă. Creșterea constantă demonstrează apetitul consumatorilor pentru acest tip de produse și deschiderea lor către segment.
Lucruri bune în România în 2017
Indicele încrederii consumatorilor a crescut semnificativ, ceea ce ar trebui să fie fundamentul unei evoluții favorabile generale în perioada următoare. Această creștere a încrederii consumatorilor a susținut continuarea creșterii consumului, o altă realitate importantă a anului 2017.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Modul de implementare și calitatea acestui dialog înaintea implementării efective au un efect poate mai mare decât implementarea efectiva a deciziilor. Efectele lor ar putea fi însă gestionate corect printr-o consultare eficientă, în care să se țină cont de efectul resimțit în economie și de recomandările specialiștilor. De asemnea, la fel de importante sunt un termen de implementare rezonabil și un mod de implementare care să faciliteze rezultate pozitive și să minimizeze potențialele efecte negative.
Agenda României în 2018
Majoritatea priorităților ce trebuie să fie pe lista actorilor publici anul viitor, nu doar în contextul Marii Uniri, se referă la viziunea construirii unui cadru de stabilitate, iar dacă schimbarea este considerată a fi necesară, de previzibilitate, atât din punct de vedere social cât și al mediului de afaceri.
Coeziunea socială și oferirea unui cadrul economic și social corect și stabil ar trebui să fie preocuparea cu cea mai mare prioritate pe lista guvernanților. Dacă acționăm împreună, cu siguranță vom avea rezultate mai bune. De aceea cred că este necesară întoarcerea la un dialog real, în care părerile diferite pot fi conciliate, iar calea de acțiune este aleasă după ce a fost analizat suficient impactul așteptat.
Strategia companiei în 2018
Vom continua programul investițional și în 2018 având ca scop, în primul rând, eficientizarea operațiunilor, dar și susținerea viitoarei creșteri. Pentru a putea menține creșterea sustenabilă a companiei, o altă prioritate este continuarea programului de susținere a fermierilor parteneri, prin care îi sprijinim în gestionarea afacerii și în creșterea eficienței și dezvoltării fermelor lor.
De asemenea, vom continua misiunea de promovare a segmentului de produse ecologice, de creștere a categoriei și de susținere a unui segment tot mai mare de consumatori aflat în căutare de produse de calitate ridicată.
Evoluția PIB
Estimarea Comisiei Naționale de Prognoză arată o creștere economică de 5,5% pentru anul următor, însă este greu de apreciat cât de ușor de atins va fi acest prag ținând cont de contextul fiscal și de nivelul relativ redus al investițiilor.