FacebookTwitterLinkedIn

Lucruri bune în România în 2015

  • A fost anul relansării investiţiilor; practic, România a intrat într-un nou ciclu economic, reflectat mai ales de dinamica investiţiilor în economie, în creştere cu aproape 10%  în primul semestru.
  • A fost anul creşterii încrederii în economie, susţinută de scăderea costurilor de finanţare, relansarea creditării în lei şi reducerea TVA. Excedentul bugetar de 1,3%  din PIB, la zece luni, e un început bun pentru 2016, pe baze mai confortabile decât alţi ani. Am remarcat şi că 2015 a adus un grad sporit de apreciere şi de încredere în produsele româneşti. Am convingerea că nu este doar o tendinţă, pentru că timpul brandurilor româneşti a fost dintotdeauna, dar acum este o conjunctură aparte. Mai mult ca altădată, românii rezonează la branduri „tricolore”, care i-au convins de-a lungul anilor, de care sunt ataşaţi emoţional. Ca bancă cu ADN românesc şi bancă a oamenilor întreprinzători, nu poate decât să ne bucure. Știm din feedbackul direct al clienţilor şi din studii că unul dintre principalele motive pentru care clienţii aleg să lucreze cu noi este faptul că suntem bancă românească.

CITEȘTE AICI MAI MULTE LECȚII PENTRU 2016

Evoluţia domeniului în 2015

  • 2015 a adus sistemului bancar revenirea pe profit, accelerarea consolidării şi însănătoşire. Mă bucur că Banca Transilvania (BT), prin achiziţionarea Volksbank România, contribuie la această consolidare. La polul opus este propunerea de lege a Dării în plată, care, prin formulările vagi, poate să ducă la afectarea unor sectoare cheie ale economiei şi la restrângerea accesului la creditare a firmelor şi a populaţiei.

 Evoluţia companiei în 2015

  • Reinventare. A treia reinventare a BT.
  • Reinventarea este dată de achiziţionarea Volksbank România şi integrarea sa în structura băncii noastre. O provocare nouă, o transformare, un pas înainte. Fuziunea va avea loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie 2016.
  • Celelalte două reinventări au avut loc în 2001, când am început ofensiva de extindere la nivel naţional, şi în 2009, odată cu adaptarea modelului nostru de business la provocările crizei economice. Ambele s-au dovedit a fi cât se poate de inspirate, sunt momente-reper pentru evoluţia BT, care şi-a început povestea cu o echipă formată din doar 13 persoane, acum aproape 22 de ani, în Cluj-Napoca.
  • Pentru acest an, ne-am propus să devenim cea mai bună bancă pentru clienţi, prin integrarea punctelor forte ale BT şi Volksbank România. Câteva cifre recente despre performanţa BT în 2015: profit brut de 373,5 miloane de lei în primele nouă luni, 1,96 milioane de clienţi (+4% faţă de finalul anului trecut), numărul de operaţiuni derulate prin BT a crescut cu peste 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Am procesat peste 113.000 de credite noi pentru companii şi persoane fizice în primele nouă luni, în valoare de 6.078 miloane de lei. Nu în ultimul rând, este anul în care BT a primit cele mai multe premii, aproape 30.

VEZI CARE SUNT CELE CINCI LECȚII DE LEADERSHIP ALE LUI HORIA CIORCILĂ

Strategia companiei pentru 2016

  • Pregătirea pentru noua dimensiune a BT, focus pe calitate şi eficienţă şi creşterea sinergiilor dintre companiile Grupului Financiar BT.

Așteptări de la noul Guvern în 2016

  • Continuarea reformelor structurale şi a administraţiei publice ar fi prima dintre aşteptări. A doua este mărirea ratei de absorbţie a fondurilor europene şi creşterea eficienţei investiţiilor publice. Iar a treia este luarea de măsuri concrete pentru dezvoltarea Bursei, pentru susţinerea pieţei de capital. Este regretabil că avem cea mai mică piaţă din regiune, fără volume și lichiditate și asta ar trebui schimbat cu viteză pentru a exista o alternativă la finanţarea bancară care nu poate susţine singură economia mai ales în perioade de scădere.