
Lucruri bune în România în 2015
- Coagularea mediului de business în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, din care fac parte și Romanian Business Leaders, Amcham și Foreign Investors Council, a atras oamenii de afaceri, care s-au implicat în proiecte punându-și la dispoziţie ideile și proiectele.
- Un alt proiect important pornit în 2015 este Repatriot – un proiect de repatriere a românilor prin antreprenoriat, care are darul de a ne face să conștientizăm că avem o diasporă, că ei și-ar dori să vină sau să investească în România, iar noi trebuie să facem ceva pentru asta.
- Al treilea lucru bun la care am asistat este trezirea conștiinţei colective și individuale, lucru care, din păcate, s-a întâmplat ca o reacţie la un eveniment nefericit.
CITEȘTE AICI MAI MULTE LECȚII PENTRU 2016
Evoluţia domeniului în 2015
- Aș vrea să adaug două perspective – odată privind în interiorul industriei noastre și apoi din perspectiva impactului pe care îl are industria noastră asupra întregii societăţi.
- Dacă mă refer la prima perspectivă, am fost impresionat de modul în care a reacţionat piaţa la #colectiv. Una dintre urmările acestei întâmplări nefericite a fost faptul că brandurile se gândesc mai atent la faptul că au o responsabilitate faţă de conţinutul pe care îl susţin prin investiţiile lor în media. Existau demult discuţii despre ce tip de content e bine să valideze brandurile, IAA chiar a realizat un studiu de equity al emisiunilor, însă #colectiv a condus la luarea unor decizii în direcţia asta. Vom vedea în scurtă vreme branduri care vor alege să nu susţină un anumit tip de conţinut din grijă pentru consumator. M-a mâhnit faptul că a trecut și 2015, al doilea an în care nu am avut un festival de creativitate local.
- Dacă mă raportez la cea de-a doua perspectivă, m-a bucurat să văd că industria a crescut în acest an, semn că economia cu totul a fost pe creștere. Industria noastră este un barometru al încrederii în economie. Când lucrurile merg bine, cresc investiţiile în publicitate. Totodată, în 2015, a crescut distanţa dintre consumator și industria „marcomm“. Industria face pași din inerţie deconectată tot mai mult de viaţa reală a consumatorului.
Evoluţia companiei în 2015
- În 2015, dezideratul nostru a fost să lucrăm integrat și am făcut un progres semnificativ pentru a lucra împreună pe clienţii comuni.
- A fost un an bun pentru noi: agenţiile noastre și-au reconfirmat valoarea în competiţiile din România dar și în cele internaţionale: GMP Advertising este Agenţia Independentă a Noii Europe și pe locul 2 în Indexul Effie local. Webstyler este agenţia anului la Internetics, iar GMP PR este cea mai premiată agenţie independentă din industria de PR.
- Cifrele nu sunt încă finale în acest moment, însă suntem în ușoară scădere faţă de anul trecut și faţă de obiectivele pe care ni le-am propus la începutul anului. Cifra de afaceri este oarecum similară, însă profitul cumulat este mai mic cu aproximativ 10%.
Strategia companiei pentru 2016
- Cel mai important punct al strategiei noastre prevede recuperarea gap-ului în comunicarea cu consumatorul. Viaţa acestuia s-a transformat, el și-a schimbat obiceiul de consum al informaţiei, al divertismentului, modul de interacţiune cu brandurile. Noi, ca agenţie, și clienţii nu am făcut transformarea și ne propunem să recuperăm acest decalaj.
- Ne mai propunem o consolidare a abordării integrate asupra comunicării. Clientul își dorește smart investment. Ca să realizezi asta, nu ai nevoie de fragmentare, mai ales în condiţiile în care limitele între discipline sunt practic inexistente. Pentru noi, ca agenţie, avantajele sunt că nu vom mai avea suprapuneri și vom avea viteză. Acestea nu le poţi obţine decât printr-un efort concentrat.
Așteptări de la noul Guvern în 2016
- Acest guvern are o șansă istorică să fie între două cicluri politice la guvernare. Nu are partipris-uri politice. Este între două epoci și are șansa de a putea privi la viitor mai mult ca oricare alt guvern de până acum. Mandatul acestui guvern ar trebui să fie unul pentru viitor, ceea ce politicienii nu-și permit, ei fiind limitaţi la mandatul lor. Este o catastrofă să gândim „ce poate face într-un an?”. Într-un an se pot face strategii pentru zeci de ani.
- Să ia ce e bun din ce au făcut cei dinaintea lor. Fiind tehnocraţi, nu au de ce să intre în rivalitatea perpetuă în care ajung politicienii.