Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Lecții pentru 2016 – Cristian Secoșan, Romelectro

I-am întrebat pe cei mai importanți manageri, antreprenori și bancheri care sunt rețetele lor pentru performanță în 2016. Aflați răspunsurile lui Cristian Secoșan, director general Romelectro.
Cristian Secosan

Lucruri bune în România în 2015

  • Poate cel mai important lucru ce s-a întâmplat anul acesta este acela că România a continuat creşterea economică, din punctul meu de vedere, pe baze sustenabile. Un alt punct important este adoptarea noului Cod Fiscal, care introduce câteva prevederi în avantajul companiilor, precum şi al tuturor cetăţenilor. În fine, este bine că Justiţia îşi face datoria și că România a devenit un model în regiune în domeniul luptei anticorupţie.

CITEȘTE AICI MAI MULTE LECȚII PENTRU 2016

Evoluţia domeniului în 2015

  • În acest an, ca şi în anii anteriori, s-a resimţit lipsa unei Strategii energetice naţionale adaptată la legislaţia şi obiectivele asumate de România şi partenerii europeni în ceea ce priveşte domeniul „energie – schimbări climatice”. Măcar o viziune despre modul în care România ar trebui să-şi folosească resursele este necesară acestui sector de importanţă absolut strategică.
  • Pe de altă parte, o veste buna este că s-au reluat marile investiţii la Hidroelectrica, precum şi unele investiţii serioase la Transelectrica. Sper ca în curând şi celelalte mari companii din România, de stat sau private, să reia marile investiţii.

Evoluţia companiei în 2015

  • Cuvântul unic ar trebui să fie relansarea. Care se produce după circa 4 ani de rezultate staţionare sau în descreștere, explicate, în principal, prin investiţii mai reduse în energie. Sperăm, însă, ca, începând cu acest an, să se relanseze nu numai activitatea grupului nostru, ci şi a întregului sector energetic românesc. Investiţiile în sectorul energetic s-au redus simţitor încă din anul 2009 şi nu numai din cauza crizei economice şi financiare mondiale sau pentru că s-a redus sensibil preţul energiei. Cred că un alt motiv a fost acela al indeciziei autorităţilor. Nici desele schimbări la nivel de structură a ministerului nu aveau cum să ajute sectorul sau să confere o anumită coerenţă a legislaţiei.
  • Practic, singurele excepţii în investiţii, în ultimii ani, au fost cele de conformare a termocentralelor la condiţionalităţile de mediu, în special a celor pe cărbune. Au mai existat şi investiţiile din energia eoliană, dar pentru o perioadă scurtă, în care au fost stimulate de o lege generoasă, dar care a fost, însă, amendată, modificată de nenumărate ori!

Strategia companiei pentru 2016

  • Consolidarea pe piaţa românească în calitate de contractor general de proiecte complexe de energie și o revenire viguroasă pe pieţele externe sunt principalele obiective ale grupului Romelectro, care și-a redefinit strategia de business pe termen mediu. La aceste două obiective primordiale se adaugă diversificarea ofertei în pieţele tradiţionale și extinderea acesteia către alte segmente de piaţă. Din păcate, pentru că multe firme ce produceau echipamente pentru industria energetică au dispărut în aceşti ultimi 25 de ani, ne confruntăm cu o „sărăcire a ofertei industriale românești”. Este o dorinţă a noastră, a grupului Romelectro, să reuşim să coagulăm un hub de companii româneşti de profil, astfel încât să avem o prezenţă mai puternică în ţară şi pe pieţe externe.

Așteptări de la noul Guvern în 2016

  • Insist asupra ideii de a avea cât mai curând o Strategie energetică, elaborată în strânsă corelare cu dezvoltarea economică! Vom avea o anumită predictibilitate pentru afaceri, ceea ce înseamnă că şi locurile de muncă vor fi mai sigure. O nouă strategie energetică va permite şi relansarea investiţiilor de anvergură în energetică, în primul rând în producere şi transport. Creşterea sectorului energetic şi investiţiile în acesta, corelat cu creşterea economiei, în general vor duce la creşterea veniturilor populaţiei, a încasărilor la buget şi, în final, al nivelului de trai al românilor. Și invers, dezvoltarea economică a României trebuie reflectată în Strategie. De exemplu, dezvoltarea irigaţiilor ar avea un efect favorabil în consumul de energie electrică și chiar în echilibrarea sistemului energetic.
  • Îmi doresc ca şi investitorii români, capitalul autohton, să beneficieze de susţinere din partea autorităţilor, aşa cum fac marile state, precum Franţa, Germania, Marea Britanie etc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii