
Laura Țeposu, CEO Libris.ro
Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra companiei dvs. în anul 2020?
Laura Țeposu: Impactul crizei sanitare asupra noastră a fost puternic mai ales la nivel personal. Am fost extrem de îngrijorați pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru. Încă de la debutul perioadei de pandemie am decis că sănătatea va fi prioritatea 1, 2 și 3 pe tot parcursul acestei perioade și ne-am organizat în consecință.
Concomitent, a fost o perioadă de explozie a comenzilor, pentru că opțiunile de achiziție din librăriile fizice au dispărut. Inclusiv librăria noastră, Șt .O. Iosif din centrul Brașovului, a fost închisă pentru multă vreme.
Vânzările din online au avut însă un trend ascendent. Libris.ro a ajuns la o cifră de afaceri de 65 milioane de lei, iar creșterea procentuală a fost de 24% față de 2019.
Forbes: Se spune că românii au cumpărat sau au citit mai multe cărți în pandemie. Care este opinia dvs.?
Laura Țeposu: Este dificil de evaluat dacă într-adevăr au citit mai mult. Cărțile rămân în concurență cu platformele sociale și cele de streaming video, pe care mulți români și-au găsit relaxarea anul trecut. În plus, vânzările de carte din offline au fost paralizate o perioadă lungă, iar online-ul, în ciuda creșterilor consistente, nu cred că a compensat întreaga scădere din retailul tradițional.
La nivel de piață, deși nu avem încă cifrele oficiale pentru 2020, cred că tendința a fost de scădere.
Este adevărat că oamenii s-au îndreptat către cărți pentru evadare din cotidian sau a înțelege mai bine contextul traversat, însă dacă privim către aparițiile editoriale, cred că vom remarca faptul că 2020 a fost un an de stagnare și reașezare a portofoliilor editurilor.
Forbes: Online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru compania dvs?
Laura Țeposu: Da, la nivel de piață de eCommerce, cred că putem afirma că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Pentru că situația fără precedent a accelerat niste tendințe de adopție care aveau loc într-un ritm mult mai redus. S-au îndreptat către online categorii de vârstă care până acum fuseseră mai reticente la acest canal, precum persoanele peste 60 ani.
Pe noi ne bucură foarte mult și creșterea pe segmentul de vârstă al celor mai tineri, respectiv categoria 18-25 ani, unde am înregistrat o creștere de 36%. Segmentul de vârstă 60+ a crescut anul trecut cu 60%.
Forbes: Care sunt schimbările pe care le-ați constat în comportamentul consumatorilor de carte din România?
Laura Țeposu: Din perspectiva mea, sunt trei tendințe remarcabile în piața de carte. Nu stiu dacă generate de pandemie, dar cu siguranță accelerate de pandemie.
Pe de-o parte, căutările editoriale ale publicului cititor sunt astăzi dominate de nevoia de interacțiune, de apropiere și de apartenență. Scriitorii care își construiesc comunități mari, arătând autenticitate în discursul zilnic și care își împărtășesc în mod transparent trăirile și gândurile, sunt cei care reușesc să se apropie de cititori și să vândă cele mai mari volume de cărți.
De asemenea, experiențele culturale create sunt esențiale pentru atragerea și păstrarea publicului, determinând chiar succesul editorial al unui volum, după cum au arătat și rezultatele târgului LibFest pe care l-am organizat la finalul lunii martie.
A doua observație vizează preferința pentru cărțile de dezvoltare personală, în special cele cu valențe în psihologie. În ultimul an, categoria Dezvoltare Personală a crescut cu 93% față de anul anterior, semn că publicul se orientează către volumele care susțin autocunoașterea, introspecția și înțelegerea sinelui. Probabil că, așa cum în timpul crizei din 2007-2010 se căutau răspunsuri de business în cărți, iar volumele de afaceri aveau cele mai multe vânzări, la fel astăzi, se caută răspunsuri despre propriile trăiri și sentimente, se caută soluții pentru gestionarea propriilor stări.
Ultima și poate cea mai importantă tendință vine din partea generației de părinți, care sunt mult mai conștienți de importanța cărților în dezvoltarea armonioasă a celor mici. Există comunități uriașe de părinți care discută despre cărțile celor mici, care tratează anumite situații din relația de parenting cu ajutorul cărților -celor de parenting, dar și celor pentru copii.
Forbes: Care sunt categoriile de carte care s-au vândut cel mai bine în anul 2020?
Laura Țeposu: Creșterile cele mai mari au fost la categoriile de carte pentru copii, parenting, dezvoltare personală și spiritualitate. Beletristica rămâne însă categoria preferată, fiind și cea mai vastă ca număr de titluri. Vânzările de Beletristică au reprezentat anul trecut 24.31% din vânzările totale, urmate de Cărțile pentru copii, cu 20.43% și cele de Dezvoltare Personală, cu 6.01%.
Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?
Laura Țeposu: Cred că fiecare dintre cei care activează în domeniul cultural ar trebui să își asume misiunea de a atrage oamenii către lectură. Prin orice mijloace, dacă punem o carte în mâna și a unui singur om, e o realizare mare.
Noi am ales să desfășurăm campanii și inițiative care pun cartea în mâna copiilor. Proiectul actual Carteteca, desfășurat alături de Salvași Copiii România, își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de biblioteci ale unităților de învățământ din România, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură. În cele două ediții de până acum au fost donate aproape 7000 cărți, în valoare de 180.000 lei, către 70 biblioteci școlare.
Pe de altă parte, e important să privim cărțile așa cum merită, nu ca niște simple obiecte, ci ca niște instrumente esențiale pentru o lume mai bună și o societate dezvoltată.
Să legăm întotdeauna cartea de o experiență unică – aceea de a descoperi lumi, sau a te descoperi pe tine însuți. Trăim într-o eră a experiențelor și de aceea cred că e important să nu vindem cărți la fel cum vindem săpun, de exemplu, ci să le înconjurăm de o poveste, să ne folosim, poate mai mult, de puterea cuvintelor și a trăirilor, pentru a convinge oamenii să citească.
(25 mai 2021)