Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Larisa Petrini: „Oamenii de afaceri au capacitatea de a răspunde prompt și spontan în cadrul unei discuții libere”

De ce este important felul în care vorbesc în public oamenii de afaceri? Pentru că de vorbele lor depind, până la urmă, destinele altor oameni. Nu-i de-ajuns să faci afaceri și să știi să numeri banii. Mai trebuie să știi și să vorbești, pentru că vorbele, în această afacere a comunicării, sunt mai valoroase decât averile. „Forbes România” și-a propus să dezbată această temă: „Știu oamenii de afaceri români să vorbească?” Iar oamenii de comunicare au răspuns. Larisa Petrini, Managing Partner Saatchi&Saatchi PR
Larisa_Petrini.jpg

Forbes: În opinia dvs., oamenii de afaceri din România (mai cu seamă milionarii din Top) știu să comunice în public?

Larisa Petrini: Nu cred că există un răspuns general valabil, oamenii de afaceri din România nu se înscriu într-un „tipar” din punct de vedere al comunicării. Există, ca în toate domeniile, unii mai deschiși către comunicări publice, unii care au înclinație naturală înspre comunicare, oameni de afaceri charismatici, precum există și alții care preferă să rămână retrași,să nu se expună. Încercând, totuși, să formulez o concluzie legată de abilitățile de comunicare ale oamenilor de afaceri din România, aș spune că spre topul clasamentului menționat, se manifestă un ermetism în comunicare, nu există un apetit crescut pentru comunicarea publică, îndeosebi în cazul oamenilor de afaceri români.

Forbes: Oamenii de afaceri ar trebui să vorbească despre averile lor în presă? Sau dimpotrivă, ar trebui să fie foarte discreți? Expunere sau discreție?

Larisa Petrini: Deschiderea oamenilor de afaceri în ceea ce privește comunicarea pe tema averilor pare a fi în raport invers proporțional cu interesul presei de business pentru acest subiect. În calitate de consumator de presă, dar și de comunicator, cred că oamenii de afaceri ar trebui să vorbeasca despre averile personale în măsura în care modalitatea prin care au ajuns să le dobândească oferă o poveste interesantă, care poate servi ca inspirație pentru tinerii antrepreneori.

Forbes: Care sunt greșelile frecvente pe care le-ați observat în prestațiile lor publice?

Larisa Petrini: Printre greșelile de comunicare pe care le-aș menționa se află lipsa unui conținut consistent sau necalibrarea tipului de conținut oferit la specificul audientei, lipsa unui „fir roșu” în comunicare care să permită audienței să rețină și să folosească informațiile transmise.

Forbes: Dar lucrurile bune în prestațiile lor publice?

Larisa Petrini: Ca și aspecte pozitive aș puncta capacitatea de a răspunde prompt și spontan în cadrul unei discuții libere, abilitatea de a crea relații interpersonale și de a dialoga cu partenerii de discuție.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii