FacebookTwitterLinkedIn

M-am dus în Piața Sălăjan, la o prăvălie care ține obiecte sanitare, baterii electrice, becuri și alte mărunțișe folositoare omului (modern). N-avea! Am urcat pe Theodor Pallady și am întrebat la o altă prăvălie. Nici aici nu avea lampă. E o lampă specială? „Nu, dar n-avem, poate săptămână viitoare primim ceva”, mi-a zis vânzătorul. M-am întors în Piața Sălăjan și am întrebat un tarabagiu care ținea chibrituri, fesuri, mănuși și ciorapi. A ridicat din umeri. Poate am întrebat pe cine nu trebuia.

Am măturat cu ochii minții piața lângă care locuiesc și împrejurimile, în căutarea acelei prăvăli unde să-mi găsesc lampa. Am numărat opt farmacii, șase bănci, cinci agenții de pariuri sportive, o sală de jocuri de noroc, două agenții Loto, un magazin de haine second hand și piața agroalimentară, cum se spune. Plus un atelier de pompe funebre. Este posibil să greșesc, dar acest „peisaj urban” se regăsește și în alte cartiere din marile și micile orașe ale țării: farmacii, bănci și pariuri sportive!

Aș fi putut să dau un anunț pe Facebook, caut o lampă cu halogen, nu mai pot să citesc la veioza mea preferată! Aș fi pus și poza. Dar m-am gândit că o să primesc o grămadă de like-uri și vor fi destui „prieteni” care își vor da cu părerea aiurea-n tramvai despre problema mea. Dar eu n-aveam nevoie de like-uri, ci de o lampă cu halogen.

M-am dus la redacție, la colegii mei gospodari. Le-am arătat lampa. Mică. Doi centrimetri, cu două piciorușe. Unul mi-a zis să mă duc la Praktiker… Pe dracu’! Să  bat drumul tocmai acolo pentru afurisita asta de lampă! Mă duc la Praktiker să cumpăr o chiuvetă, o cadă, ceva mai mare, nu pentru asta!

Altul m-a îndemnat să încerc la Piața Universității, la coloane, e un magazin de când lumea, cu de toate. M-am dus glonț. Am găsit magazinul, cu spațiul mai restrâns decât îl știam, dar n-am găsit lampa. Mi-am cumpărat o șurubelniță în cruce, totuși, să nu ies cu mâna goală, să fie în casă, în amintirea vremurilor bune. De acolo am coborât pe Eforie, cu ochii beliți pe vitrine și magazine: restaurante, buticuri, cafenele, agenții de turism și, firește!, farmacii, să mi se facă rău de atâtea farmacii! Am ajuns în Kogălniceanu. De unde, naiba, își cumpără oamenii ăștia un bec dacă li se arde becul?

Retail-ul ăsta a luat-o razna! Unde sunt pravăliile cu mărunțișuri, marochinăriile, atelierele de croitorie, de cizmărie, de tapițerie, unde sunt acei mici comercianți și meseriași pricepuți, care-ți săreau în ajutor cu marile tale probleme? Probabil că nu mai au clienți. Iar eu mă număr printre ultimii clienți care mai caută o lampă cu halogen, de parcă aș fi un soldat japonez, pierdut pe o insulă, care n-a aflat că războiul s-a încheiat. În fapt, cred că retail-ul ăsta, cu promoții și cărucioare, cu farmacii și pariuri sportive, nu este deloc orientat către nevoile consumatorilor, cum se pretinde în atâtea campanii de promovare. Sunt niște afaceri care, în afară de faptul că au măturat cu cinism pe micii întreprinzători, sunt orientate către propriile interese.

Iar clienții au devenit niște prizonieri, care se duc hipnotizați să împingă cărucioare. Nu mai există libertatea de a cumpăra, pentru că a fost confiscată de niște afaceri complicate doar în aparență: supermarketuri, farmacii, pariuri sportive și jocuri mecanice. Niște servicii care au luat prizonieri niște consumatori spălați pe creiere. Nu mai reparăm, ci consumăm! Nu mai recondiționăm, ci aruncăm la gunoi și cumpărăm un produs nou!

M-am întors la redacție dezolat după acest eseu pe străzile Bucureștiului. Ghinionul dracului: mi-a intrat apă în ghete! Unde, naiba, găsesc un cizmar? Să dau un anunț pe Facebook?