
Președintele său conservator, Mauricio Macri, caută o înțelegere cu FMI-ul pentru un credit de 30 de miliarde de dolari. De la câștigarea alegerilor din 2015, Macri a fost lipsit de performanțe în ceea ce privește combaterea cheltuielilor și a împrumuturilor masive. În prezent, moneda peso se află sub asalt din cauza presiunilor guvernului asupra băncii centrale pentru a cumpăra mai multe obligațiuni cu bani inexistenți, o metodă sigură de stopare a fenomenului inflației. Argentina și-a distrus din nou moneda și se pare că urmează să o facă încă o dată, peso-ul pierzând în acest an 20% din valoarea sa.
Macri este bântuit și de experiențele neplăcute pe care le-au avut predecesorii săi corupți și tiranici, Cristina Kirchner și Néstor Kirchner. Dar Macri nu va găsi mântuirea cu FMI. Argentinienii resping această organizație, deoarece în ultima sa rundă de măsuri de austeritate, impuse acum 18 ani, șomajul a crescut la 20%. Există o modalitate simplă pentru ca un președinte să se înarmeze și să oprească imediat declinul unei monede. Sfatul ar fi să se cumpere pesos pe piețele de schimb valutar cu rezervele valutare ale guvernului – aproximativ 50 de miliarde de dolari la ultima numărare – până când peso-ul recuperează toate terenurile pe care le-a pierdut. De fapt, cu acestă strategie, guvernul ar putea achiziționa întreaga masă monetară în sens restrâns a Argentinei.
Criticii sunt de părere că o astfel de mutare nu va funcționa, cu atât mai mult cu cât Argentina a cheltuit deja aproape 8 miliarde de dolari în operațiuni de schimb, fără a stopa declinul. Dar acești sceptici nu cunosc o eroare destul de flagrantă din partea Argentinei: banca centrală a cumpărat pesos, reducând oferta, ceea ce s-a dovedit a fi un lucru bun, până când situația a revenit în punctul din care plecase, și a mărit oferta prin cumpărarea obligațiunilor. Este, dacă vreți, echivalentul unei încercări de a scoate apa dintr-o piscină în care, concomitent, se toarnă apă. Macri ar trebui să le trimită bancherilor săi un mesaj simplu: să înceteze astfel de acțiuni imediat și să reducă baza monetară până când rata peso/dolar va trece de la 25-1 la 15-1.
Când criza va lua sfârșit (lucru ce se va întâmpla destul de curând), președintele argentinian ar trebui să ia în considerare un aspect destul de important: să transforme dolarul în moneda oficială a Argentinei. Ținând cont de istoria părerilor de rău ale țării în ceea ce privește gestionările defectuoase, argentinienii știu că este doar o chestiune de timp înainte ca peso-ul să fie vaporizat din nou.
Ecuador, Panama și El Salvador au introdus deja dolarul ca fiind una dintre monedele oficiale. Chiar dacă Ecuadorul a fost condus recent de o politică de stânga anti-americană, el a renunțat rapid la încercarea de a reintroduce o monedă locală, întrucât cetățenii nu ar fi de acord.