FacebookTwitterLinkedIn

Lui Ioan Niculae i se potrivesc superlativele. A fost cel mai bogat român în fiecare dintre ultimele trei ediții ale Forbes 500 Miliardari și singurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a Forbes.

Ioan Niculae este cel mai mare agricultor și cel mai mare industriaș din România. Grupul de firme pe care îl deține, Interagro, este cel mai mare jucător din industria chimică și, prin intermediul combinatelor de îngrășăminte de la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Ga-Pro-Co) și Făgăraș (Nitroporos), este cel mai mare consumator de gaze naturale din țară, consumul acestora fiind comparabil cu consumul casnic al întregii populației a României.

Ultimul an a adus vești mixte pentru Ioan Niculae. A fost vorba, pe de o parte, despre creșterea prețului la gaze, în condițiile în care gazele reprezintă trei sferturi din costurile de producție ale combinatelor chimice.

„Jumătate de milion de dolari costă pornirea și oprirea unei fabrici. Vara, noi mergem doar cu cele mai eficiente – Slobozia, Târgu Măgurele și uneori și Piatra Neamț, iar iarna dăm drumul și celorlalte – Bacău și Făgăraș. Dacă avem 5-6 opriri, atunci pierdem câteva zeci de milioane doar din cauza faptului că fabricile nu merg liniar”, spunea în toamna anului trecut Ioan Niculae, care punea închiderea și deschiderea combinatelor pe baza evoluției prețului gazelor și a pieței de îngrășăminte chimice. Mai mult, pe parcursul anului trecut, trei dintre companiile din cadrul grupului Interagro – Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş şi Ga-Pro-Co Săvineşti – au intrat în insolvență, omul de afaceri justificând decizia ca o reacție la presiunile diferitelor entități ale statului de a-l hărțui, ca urmare a unui dosar în care este acuzat de subminare a economiei naționale, alături de alți foști angajați din Ministerul Economiei și de foștii miniștri Adriean Videanu și Varujan Vosganian. Recent, numele lui Ioan Niculae a apărut și în cadrul unui dosar al DNA pe numele fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, în care fosta procuror-șef ar fi intervenit, în schimbul unor avantaje materiale, pentru soluționarea favorabilă a unor cauze aflate pe rolul DIICOT.

Dincolo de afaceri, veștile din ultima perioadă nu au fost foarte bune nici în privința pasiunilor lui Niculae.

Echipa de fotbal pe care o deține, Astra Giurgiu, a avut o evoluție sub așteptări în campionat și fusese suspendată la finalul anului trecut din competițiile europene, ca urmare a unor datorii restante. Anul acesta, însă, suspendarea a fost ridicată, după ce clubul a plătit toate datoriile pe care le avea către terți, urmând să primească și 1,8 milioane de euro ca urmare a calificării sale în grupele competiției Europa League.

Iar aceasta nu a fost singura veste bună pentru Niculae. Omul de afaceri a adăugat portofoliului său din domeniul agriculturii o nouă fabrică, de lucernă. Investiția de aproximativ 10 milioane de euro într-o fabrică în întregime mecanizată i-a permis o diversificare importantă a activității sale din domeniul agricol și este destinată aproape în întregime exportului pe piețe cu consum în creștere, precum Orientul Mijlociu și Asia. În plus, cele peste 50.000 de hectare pe care le cultivă anual și capacitatea de stocare de 1,2 mil. tone i-au permis omului de afaceri să fie imun la fluctuațiile pieței și să beneficieze de pe urma creșterii prețurilor materiilor prime de pe parcursul anului.

Conflictul din Ucraina (unul dintre producătorii importanți de îngrășăminte din zonă) a adus pentru companiile din industria chimică ale lui Niculae o nouă oportunitate, cel puțin pe termen scurt. În aceste condiții, cu oportunități și pericole deopotrivă, anul 2015 are toate premisele să fie un an important pentru Ioan Niculae. Poate cel mai important din ultima perioadă. Adică încă un superlativ.