Cautare
, Contributor

Redactor

Industrie |
|

Eșecuri în agrobusiness

Afacerile în agricultură păreau, după 1990, un El Dorado. Însă nu puține sunt cele care au eșuat, lovite fiind de virusul insolvenței.
Agricultura

Agricultura a rămas un sector vital al economiei românești chiar și după Revoluție, cu toate că, treptat, România s-a depărtat permanent de renumele de „grânarul Europei“. În ultimii aproape 25 de ani, ponderea agriculturii din PIB s-a diminuat, în favoarea industriei, ajungând, în prezent, la șase procente. Cu toate acestea, investitorii, români și străini, au văzut și au crezut în potențialul acestui domeniu însă, ca în orice business, lecțiile nu au întârziat să își facă apariția. Uneori însă finalul nu a fost tocmai cel așteptat. Astfel, agrobusiness-ul românesc își poate trece acum în palmares și câteva eșecuri – mai mult sau mai puțin redresabile, dar de pe urma cărora ar fi multe de învățat, mai cu seamă că unii sunt nume grele în acest domeniu, iar de soarta lor depinde și un număr important de angajați. Este cazul unor firme sau grupuri de firme ca Marex, Caruz Brăila – din domeniul zootehnic, dar și al Murfatlar, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Primele semnale că aceste firme, care sunt și jucători importanți în industriile în care activează, urmau o
pantă negativă o arată, în primul rând, demararea procedurilor de insolvență, acest lucru întâmplându-se după ce datoriile au depășit cu mult cifra de afaceri și companiile înregistrau pierderi.

De exemplu, afacerile fostului președinte al Patronatului Român al Cărnii, Gheorghe Caruz, care controlează grupul Caruz Brăila, s-au apropiat de apogeul negativ în această vară când ferma de porci a fost scoasă la licitație, din pricina datoriilor acumulate. Acum, un teren de peste 700.000 de metri pătrați, precum și clădirile aferente Complexului de Porci Brăila, au fost scoase de licitație. După o primă insolvență a unei alte firme din grup – Galco SA, ce se ocupa cu producerea conservelor de carne, ca un bulgăre de zăpadă care a început să se rostogolească, și celelalte companii ale omului de afaceri au acumulat datorii până în punctul în care situația a devenit iremediabilă. Au urmat Complexul de Porci SA și Caruz Brăila SA, aceasta din urmă însumând datorii de 58 de milioane de lei, adică aproximativ 13 milioane de euro. Principalul creditor, către care firmele lui Caruz au datorii, este Banca Comercială Română ce trebuie să recupereze 52 de milioane de lei. Potrivit declarațiilor din presă ale lui Gheorghe Caruz, un factor declanșator important în declinul afacerilor l-a reprezentat retragerea unor investitori. În plus, evoluția negativă i-a afectat nu numai pe acționari, cât și pe cei 500 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă.

Deși toate firmele au activat pe aceeași piață și în aproximativ aceleași condiții de afaceri, unele dintre ele au eșuat, în timp ce altele par a fi exemple de succes ce ar putea fi menționate în manualele de economie

Tot de insolvență s-a lovit și businessul lui Marin Moraru, directorul general şi fondatorul grupului Marex din Brăila. Deși companiile Marex și Vegetal Trading formau cel mai mare complex cu capital românesc de creștere și procesare a porcilor, acestea au cerut intrarea în insolvență, acest lucru după ce, inițial, BCR a depus o cerere în acest sens. Înființată în 1994, Marex SA a ajuns la datorii de 100 de milioane de euro, situație destul de surprinzătoare după ce, în perioada 2009 – 2012, compania a avut o evoluție foarte bună, din punctul de vedere al cifrei de afaceri ajunsă la un record pentru companie de 106 milioane de euro, în 2012. Marex era și singurul jucător din industria de profil care putea ține piept multinaționalei Smithfield pe piața cărnii de porc. În ciuda declinului evident, acționarii nu au renunțat la ideea de redresare a businessului care a început, tot anul acesta, procesul de reorganizare, tocmai pentru a scoate, într-un final, compania din insolvență.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii