
Este sfârșit de noiembrie, anul 2016. Intru în holul Casei Mincu și, după ce fac fotografia de la „spider-ul“ pe care sunt inscripționate cuvintele Isho și Mulberry Development, îl salut pe antreprenorul Ovidiu Șandor. După aceste formalități, mă așez la masa din sala de conferință – una dintre încăperile din clădirea construită în anii 1850 de către arhitectul Gaetano Burelli, ginerele lui Ion Luca Caragiale și reabilitată în anii 2000 de Ordinul Arhitecților din România, de către o echipă de restauratori sub coordonarea arhitectului Șerban Sturdza -, un obiect de artă, care, alături de alte piese de mobilier restaurate, de brățările executate de arhitectul Nicolae Dancu în anii `60-`70 ai secolului trecut și de frescele restaurate, recreează atmosfera din perioada în care a fost edificată clădirea.
Am un sentiment de deja-vu, din două perspective. Îmi amintesc de interviul pe care l-am realizat cu arhitectul Șerban Sturdza în anul 2013, cu puțin timp înainte ca fosta locuință a arhitectului Ion Mincu să fie inaugurată, după reabilitarea ce a îndepărtat grosiera patină comunistă, dar și de conferința de presă prilejuită de lansarea, din același an 2013, a proiectului The Office din Cluj-Napoca, dezvoltat de antreprenorul Ovidiu Șandor în parteneriat cu fondul de investiții New Europe Property Investments (NEPI). Cele două evenimente – cel de acum patru ani și cel de anul trecut – au în comun multe elemente: locul de desfășurare, anunțarea unui proiect office și, cel mai important, același antreprenor român. Diferența, una semnificativă, este că în 2013 la conferință a participat și Martin Slabbert, pe atunci CEO al NEPI, în vreme ce, în noiembrie 2016, Ovidiu Șandor a prezentat proiectul mixt office-rezidențial reprezentanților presei specializate în real estate din postura de unic dezvoltator.
Și mai este o diferență notabilă față de acum patru ani. „În momentul în care am decis că vom face această investiție, Clujul era deja un oraș care atrăgea tot mai mult atenția marilor companii și care nu avea un proiect office major, deci infrastructura de birouri necesară. La fel ca în cazul investiției de la Timișoara, am pornit tot de la o nevoie a pieței și am urmat același concept: dezvoltarea unui proiect de cea mai înaltă calitate, dominant ca dimensiune și ca locație centrală, de adevărată clasă A, caracteristici care să-i asigure dezvoltarea ca principal pol de business al orașului“, spunea, în 2013, Ovidiu Șandor, făcând referire la City Business Centre (CBC) din Timișoara.
În prezent, Timișoara, oraș situat pe prima poziție în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2016, nu doar că atrage atenția marilor companii, ci chiar se bucură de o înflorire economică fără precedent în perioada de după 1989. Astfel, multe companii mari, în special din domeniile automotive și IT, sunt deja prezente în oraș, iar interesul acestora este în continuare mare și în creștere. Acesta este unul dintre motivele despre care Ovidiu Șandor a declarat, în cadrul Galei Forbes Best Office Buildings 2017, ce a avut loc în ultima zi a lunii februarie și la care antreprenorul a primit premiul pentru cea mai verde clădire de birouri din piețele secundare (The Office a primit calificativul BREEAM Excellent anul trecut), că stă la baza deciziei sale de a dezvolta din nou un proiect în Timișoara, Isho, după succesul înregistrat cu City Business Centre, ansamblu dezvoltat între anii 2009 și 2015. Această din urmă clădire a marcat de altfel debutul pieței office moderne din orașul de pe Bega. Astfel, în 2009, omul de afaceri Ovidiu Șandor inaugura prima clădire a City Business Centre (CBC), cel dintâi ansamblu de birouri de clasă A din orașul de pe Bega. Anterior, pe terenul situat în Piața 700 fusese fabrica ModaTim. Până în 2012, Ovidiu Șandor dezvoltase patru din cele cinci clădiri ale ansamblului și vânduse proiectul către fondul de investiții sud-african NEPI. În 2015, a fost gata și cea de-a cincea clădire a CBC și anul trecut omul de afaceri și-a anunțat retragerea din ansamblu, acesta rămânând, în aceste condiții, doar în proprietatea NEPI.
Și, pentru a încheia cu deosebirile față de proiectele anterioare ale lui Ovidiu Șandor, trebuie notat faptul că Isho, la care lucrările de construcție au fost demarate, este un ansamblu mixt office-rezidențial: cu termen de livrare în întregime până în 2020, la finalul proiectului vor rezulta 1.200 de apartamente, o clădire de birouri de nouă generație cu o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați, 2.000 de locuri de parcare, un hectar de parcuri și spații verzi, precum și restaurante, terase, after-school, propriul debarcarder și stație de vaporetto, facilități sportive și diverse funcții comerciale.
Caracterul mixed-use este o asemănare cu proiectele dezvoltate în Iași, Cluj și Timișoara de către omul de afaceri Iulian Dascălu. Cu un portofoliu operațional de peste 100.000 de metri pătrați, omul de afaceri, cunoscut drept „regele mallurilor“ datorită centrelor comerciale dezvoltate sub brandul Iulius, ar putea să-și adauge un nou titlu „nobiliar“, și anume cel de „imperator“ pe segmentul office din piețele secundare, pentru clădirile dezvoltate sub brandul United Business Center (UBC). În ultimele 12 luni, suprafaţa de birouri deţinută de grupul Iulius, care a primit în cadrul Galei Forbes Best Office Buildings 2017 premiile pentru cel mai activ dezvoltator din piețele secundare și pentru cel mai inovator proiect din piețele secundare (UBC Iași), a crescut cu 42.000 de metri pătrați, odată cu finalizarea a două imobile în ansamblul Palas Iaşi şi a clădirii din Openville Timişoara. În această vară, portofoliul operaţional de birouri va creşte cu încă 13.000 de metri pătrați, când va fi dată în folosinţă cea de-a doua clădire office din ansamblul Openville Timişoara. Totodată, în această primăvară, Iulius va începe lucrările de construcţie la trei noi clădiri în ansamblul din orașul de pe Bega, cu o suprafaţă totală de 73.000 de metri pătrați , care vor fi livrate pe piaţă într-un termen cuprins între 12 şi 18 luni, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.
„Openville va fi un centru urban activ, care va crea o experienţă unică în regiune: va reprezenta cel mai bun loc din oraş în care să lucrezi şi o destinaţie aparte de socializare şi relaxare, unde te poţi recrea, fie la cumpărături, restaurante şi cafenele, fie în aer liber, în parcul de 55.000 de metri pătrați. Aceste trei clădiri de birouri noi, cu termen de livrare între 12 şi 18 luni, împreună cu UBC 2, inaugurată în luna ianuarie, şi UBC 1, care urmează a fi finalizată în această vară, reprezintă prima fază de dezvoltare a ansamblului Openville şi vor forma principalul centru de business din vestul ţării“, declară Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius. Cele trei imobile office, printre care se numără şi cea mai înaltă clădire din România (155 m), urmează a fi construite după normele LEED.
În plus, la finalul lunii februarie, compania Iulius a anunțat că va investi 11 milioane de euro în realizarea unei parcări supraetajate, în ansamblul mixt Openville. Situată în proximitatea Iulius Mall, aceasta va fi printre cele mai mari din ţară, cu o capacitate de peste 900 de locuri. Lucrările vor începe în primăvară şi vor fi finalizate în toamnă. Împreună cu locurile existente în parcarea subterană a Iulius Mall şi cu cele care urmează a fi amenajate în Openville, vor fi în total aproximativ 4.050 de spaţii de garare disponibile în ansamblul urbanistic.
În prezent, Iulius deţine şase clădiri UBC în complexul urbanistic Palas Iaşi (70.000 mp), două în proximitatea Iulius Mall Cluj (18.000 mp) şi una în ansamblul mixt Openville Timişoara (18.000 mp). Cele nouă imobile găzduiesc sediile a peste 50 de companii şi reprezintă spaţii de muncă moderne pentru aproximativ 7.800 de persoane, care au la dispoziţie o gamă extinsă de facilităţi: food court, restaurante, cafenele, magazine, spaţii verzi, cinema multiplex, centru de fitness, săli de conferinţă, servicii medicale şi bancare, opţiuni pentru relaxare şi locuri de parcare. De asemenea, în toate clădirile sale de birouri, Iulius a implementat programul Card Partener, prin care miile de angajaţi beneficiază de discount-uri speciale, de până la 30%, la zeci de magazine