FacebookTwitterLinkedIn

Pe o străduţă din Centrul Vechi al Capitalei, tronează o ceainărie discretă, cu aer vintage: „Bernschutz & co: comercianţi de ceaiuri alese”. Pare franciza cochetă a unui brand cu tradiţie, iar dacă petreci măcar o după-amiază printre rafturile ticsite de cutii de ceai e imposibil să nu dai nas în nas cu însăşi Corina. Corina Bernschutz.

Ceainăria a apărut în 2008, la patru ani după ce Corina devenise distribuitor oficial de ceaiuri din Austria, Germania şi Spania, şi la doar câteva luni după ce îşi împărţise viaţa în două capitole. Primul: jobul de director de inovaţie la Starcom, agenţia de media a grupului de comunicare Leo Burnett (unde se află de peste 12 ani). Al doilea: „Bernschutz & co”. „Iubesc advertisingul”, recunoaşte ea, „dar ajunsese să pună stăpânire pe mine”. A păstrat trei zile pe săptămână pentru publicitate, realocând restul propriului business cu ceaiuri. Un aranjament atipic, dar eficient.

Ideea comerţului cu ceai i-a venit în 2004, când Bucureştiul se lăuda cu doar trei ceainării – Cotroceni, Cărtureşti şi Rendez-Vous – dar Corina simţea că există loc pentru mult mai multe. Primul import de ceai a venit la scurt timp, cu obstacolele și birocrația de rigoare (România nu era încă membră UE), însă Corina și-a asumat dificultăţile, învățând aproape totul despre ceai. „Nu e un business simplu”, explică ea. „Trebuie să ştii fiecare aromă, să înțelegi exact ce vinzi”.

În timp, şi-a dat seama că din afacere lipseşte componenta interumană: „Neavând contact cu oamenii care îmi consumau ceaiurile, nu simţeam că am un business propriu-zis”. Îşi aminteşte şi acum prima zi după deschiderea „Bernschutz & co”: o după-amiază însorită de joi, în care îi părea absolut straniu să nu se afle la birou, ca întotdeauna. „Mi-am dat seama că e prima oară după ani de zile când pot să mă plimb pe stradă, la prânz, în mijlocul săptămânii”, rememorează ea.

Businessul în care a investit 50.000 de euro (recuperaţi încă din primul an) a născut în 2010 prima franciză: un al doilea „Bernschutz & co”, deschis lângă Grădina Icoanei. „Nu cred în curaj, ci în intuiţie”, tranşează Corina mecanismul care a impulsionat-o să-şi împartă viaţa în două. „Dacă vrei să faci bani mulţi foarte rapid, investeşti într-un local în care să vinzi bere şi vin”. Dacă vrei și altceva, trebuie să ai mai multă răbdare. Ceaiul face parte, de fapt, din acea categorie mică de produse care pot transmite emoţie, grijă sau afecţiune faţă de cei cărora le sunt oferite: „Când un om intră şi se uită la ceaiurile mele, mă simt foarte recunoscătoare”.