FacebookTwitterLinkedIn

Poveștile companiilor care au pus bazele acestei industrii la noi în țară încep, în cele mai multe dintre cazuri, de la mici afaceri ale unor familii de ingineri care au reuşit să descopere potențialul unei pieţe neexploatate.

Un exemplu în acest sens este Siveco. Irina Socol a înființat compania în urmă cu peste două decenii. Primul sediu al Siveco a fost în apartamentul familiei. Socol a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare a Politehnicii din București, a lucrat o perioadă în cadrul Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei și apoi a fost expert software al Ministerului Afacerilor Externe. În 1992, împreună cu soțul ei, înființa o companie de testare software. Cifra de afaceri a Siveco a fost în primul an de 3.000 de dolari.  Primul milion de dolari a fost atins în 1997, exclusiv din export .

„Nu au existat momente ușoare în cei peste 21 de ani de existență Siveco, după cum nu au existat obstacole insurmontabile. Dar am reușit să evoluăm constant pozitiv, inclusiv în perioade dificile, alegând, cu curaj și perseverență, să muncim atunci și acolo unde altora li s-a părut prea greu”, spune fondatoarea companiei. Iar, când vine vorba de lecții învățate în toți acești ani, ea crede că cel mai important este că au înțeles ce înseamnă să gândești european, „cu largă anvergură, nu doar ca o «companie  românească». Europa e un spațiu geografic extins, multicultural, care reprezintă, însă, din ce în ce mai mult, o piaţă unică, cu oportunități uriașe și cerințe pe măsură. Aderarea țării noastre la Uniunea Europeană a adus o perspectivă și șanse de dezvoltare pe care putem și știm să le valorificăm”, afirmă Irina Socol.

Capacitatea de a face faţă unor mari competitori de la nivel mondial se datorează în primul rând experienței dobândite în proiectele naționale, susţine reprezentanta companiei. Cu toate că în ultimele două decenii industria tehnologică a progresat enorm şi în România, mereu e loc de mai bine. „Domeniul IT a evoluat uluitor la nivel global. În România se găsește într-o perioadă de consolidare şi centrare pe proiectele finanţate din fonduri europene, exporturi şi furnizarea de soluţii necesare unor domenii de activitate specifice. Analizele efectuate de analiştii pieţei indică pentru următorii ani creşteri în zona de transport, comunicaţii, utilităţi şi producţie. De asemenea, sănătatea, sectorul privat şi guvernamental vor absorbi o mare parte din soluţiile IT. Nevoia de informatizare este foarte ridicată şi în zona administraţiei publice”, explică Irina Socol. Ea deţine în prezent 10,98% din acţiunile companiei. În 2005 fondurile de investiţii Enterprise Investors împreună cu Intel Capital au intrat în acţionariatul Siveco, achiziţionând un pachet de 32,5% din acţiuni pentru suma de 12 milioane de dolari, tranzacţie care la momentul respectiv a fost considerată cea mai mare investiţie internaţională într-o companie de software românească.

Dezvoltarea domeniilor din interiorul industriei IT a fost următorul pas important. Poziția geografică a țării noastre a avut o importantă influență în acest sens. „În cea de a doua parte a anilor ’90, Bulgaria era foarte activă în producția de viruși. Economia bulgară nu era într-o stare prea bună, iar tinerii, talentați în ceea ce privește tehnologia, credeau că problema nu vin din partea conducătorilor lor, ci a capitalismului occidental. Voiau să se răzbune, așa că au creat viruși pe care îi trimiteau via România către companiile din vest.

Dar noi am fost primii loviți”, declara Florin Talpeș, fodatorul Bitdefender, cu mai mulți ani în urmă, pentru presa internațională. „În acea perioadă principalii producători de antiviruși își updatau produsul o dată la câteva luni, spre deosebire de azi, când aceștia sunt updatați zilnic. Așa că am început să realizăm antiviruși, iar după 2001 am găsit o piață pentru produsele noastre și în afara României”, așa descria Talpeș contextul în care a apărut Bitdefender, unul dintre cei mai mari producători de antiviruși din lume.  Cât despre estimările pentru piața de software, Talpeș crede că partea de outsourcing este în continuare în dezvoltare, iar marele avantaj pentru industria de soft de la noi este că românii au capacitatea de a adapta foarte repede modele care nu au ajuns încă aici. ,,Incubatoarele au stimulat enorm crearea de afaceri globale sau regionale, care merg în nume propriu. Și aici văd o accelerare mare”, mai spune el.

Compania Softwin, din care făcea parte și Bitdefender, a fost înființată de soții Florin și Măriuca Talpeș în 1990. Cei doi, matematicieni de profesie, au lucrat o perioadă pentru Institutul de Calcul, iar după Revoluție au apărut primele idei de afaceri. Azi, grupul Softwin cuprinde Intuitex, divizia de software educațional condusă, condusă de Măriuca, și un departament de Cercetare și Dezvoltare. Bitdefender s-a desprins în 2007 de grup, dar a rămas în proprietatea familiei.

Cu ochii pe potențial

Dacă în urmă cu două decenii primele afaceri private din IT abia îşi făceau apariţia, anul trecut piaţa de IT a înregistrat vânzări de 2,92 mld. euro. Iar studiile făcute de marile companii de consultanță arată că e încă o piaţă cu mare potenţial.

Fiecare nișă trebuie exploatată

Companiile IT autohtone au demonstrat că industria în care activează este plină de resurse și fiecare domeniu din cadrul ei oferă o nouă oportunitate de business. Trebuie să descoperi nevoile pieței și să nu ratezi momentul oportun, consideră familia Talpeș,proprietarii Bitdefender.

Articol apărut în ediţia specială Forbes, Lecții după 20 de ani. Vedeţi aici ce alte articole mai conţine aceasta.