FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: În opinia dvs., oamenii de afaceri din România (mai cu seamă milionarii din Top) știu să comunice în public?

Ioana Mănoiu: Aici trebuie să facem diferența între manageri de companii multinaționale și antreprenorii români. Managerii multinaționalelor au investit timp și resurse în zona asta, au zeci de ore de training la activ și mesaje cheie bine definite. Deci, implicit, sunt buni comunicatori. Antreprenorii români se bazează mai degrabă pe intuiție și carisma. Nu au avut o preocupare de a se dezvolta în direcția asta, iar personalitatea lor publică a fost creată spontan, fără o strategie de comunicare în spate. Iar asta se vede. Am remarcat două tendințe în comunicarea antreprenorilor români: fie exces de comunicare, apariții foarte dese, supraexpunere, fie la polul opus, lipsa totală de transparență. Fără poze, fără interviuri, acei milionari din umbră. Cred că pe termen lung niciuna dintre abordări nu este câștigătoare.

Din păcate, fenomenul de personal branding nu este încă suficient de dezvoltat în România, nu există o înțelegere a lui și a beneficiilor pe care le poate aduce.

Forbes: Oamenii de afaceri ar trebui să vorbească despre averile lor în presă? Sau dimpotrivă, ar trebui să fie foarte discreți? Expunere sau discreție?

Ioana Mănoiu: Etalarea averii este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, prea multă discreție duce la lipsa de transparență și la impresia că acel om are ceva de ascuns. Iar prea mult show off, vezi poveștile copiilor de milionari care își etalează mașinile, șampaniile și femeile pe facebook duc la vulgaritate și prost gust. Cred că aici trebuie găsit un echilibru și, în primul rând, contează atitudinea, modul în care vorbești despre ele. Nu aș recomanda tăcerea, dar nici atitudinea ostentativă. Decența ar fi cuvântul cheie.

Forbes: Care sunt greșelile frecvente pe care le-ați observat în prestațiile lor publice?

Ioana Mănoiu: Am văzut de-a lungul timpului și limbaj de lemn și greșeli gramaticale și incoerență în mesaje. Și erori de dress code sau body language neadecvat.

Forbes: Dar lucrurile bune în prestațiile lor publice?

Ioana Mănoiu: Cred că există un grad de deschidere la antreprenorii români de a vorbi despre experiențele lor.

Forbes: Puteți nominaliza câteva exemple de oameni de afaceri (milionari de top) care știu să comunice în public?

Ioana Mănoiu: Ion Țiriac, Octavian Radu, Jean Valvis.