
Forbes: Personal, cum sprijiniţi procesul de inovaţie? Ce înseamnă pentru dumneavoastră inovaţia?
Ioan Mezei: Venim în permanență cu soluții noi la probleme vechi, încercând să identificăm în permanență noi oportunități. La STIHL sprijinim responsablitatea și creativitatea individuală, dar și la nivelul echipei. La nivel de grup există chiar programe interne care îi încurajează pe angajați să-și împărtășească orice idee sau inovație care poate aduce o îmbunătățire a produselor, serviciilor sau a fluxurilor de activitate. Brainstormingul este un instrument des folosit, alături de o comunicare intensă și bine organizată, managerul jucând în acest proces rolul de moderator. Această abordare este o armă în întrecerea cu competitorii și, evident, un argument puternic în deținerea leadership-ului de piață.
Forbes: Care sunt cele mai importante lecţii ale inovaţiei?
Ioan Mezei: În toţi aceşti ani de management am învățat că înainte de a realiza un lucru important, de a implementa o strategie de business sau de a promova un produs inovativ, trebuie să te gândeşti şi la urmatorul pas pe care vei fi nevoit să-l faci.
Oricum, orice construcţie care implică inovaţie trebuie clădită pentru a rezista în faţa primului val al schimbării care, inevitabil, poate veni oricând. Evident, este bine să ştii cât mai sigur care este mersul în evoluţia permanentă a tehnologiei. Tehnologia înseamnă până la urmă progres, iar progresul înseamnă calitate superioară, costuri mai mici, consum mai mic etc.
Dacă vrei să ocupi poziția de lider de piață în industrie, este obligatoriu să fii lider și în domeniul inovației. Pe lângă aspectele tehnice legate de produse, din perspectiva noastră, inovație înseamnă și optimizarea continuă a proceselor și a rezultatelor.
O altă lecție din spațiul inovației este și deschiderea mentală a membrilor echipei, prin înlăturarea barierelor și o abordare de tip “Think Outside of The Box”. Iar când ne referim la echipă, vorbim inclusiv de cei peste 1.000 de angajați, ai celor 200 de dealeri din rețeaua STIHL.
Forbes: De ce au companiile nevoie de inovaţie? Dar Stihl, în special?
Ioan Mezei: Concurenţa şi clienţii sunt factorii care determină companiile să inoveze şi să evolueze. Existând concurenţă apare nevoia de diferenţiere. Inovaţia este categoric un factor diferențiator sigur. Tot acest proces are ca finalitate o îmbunătățire a vieții clientului final. Nevoile sale sunt în continuă schimbare şi aici intervenim noi. Principala noastră provocare este sa gândim produse, servicii și soluţii la care utilizatorii nici nu visează, deşi le-ar utiliza dacă le-ar deţine. Să identificăm care sunt serviciile şi produsele de care clientul final are nevoie înainte ca el să ştie.
Așa cum tehnologia mobilă evoluează permanent, la fel se întâmplă în domeniul motouneltelor unde invenţiile sunt în strânsă legatură cu inovaţia.
Trebuie sa îmbunătăţim tehnologia actuală şi să venim cu tehnologie nouă, eficientă şi, mai ales în condiţiile actuale, nepoluantă. Cercetările, studiile și mare parte din resursele noastre se orientează către realizarea de produse, servicii și soluţii de care utilizatorii ar avea nevoie, dar nu au cunoştinţă.
Forbes: Ce rol joaca eşecul în procesul de inovaţie?
Ioan Mezei: În orice companiei încercarea în laborator, uneori anulată de eşec, este o etapă din procesul de inovaţie și de succes. Sunt multe momentele în care o idee nouă, inovativă este propusă prea devreme pentru a fi implementată, dar care, într-un final, ajunge să prindă contur, poate chiar sub o formă mai complexă.
Forbes: Care este cel mai mare succes în materie de inovaţie al companiei din care faceţi parte?
Ioan Mezei: Inovația este cuvântul care definește activitatea grupului încă din 1926 când a fost fondată compania. De 86 de ani, peste 1,500 de invenții Stihl au fost patentate. Am setat multe standarde în domeniu. Faptul că am devenit un etalon la nivel mondial în materie de motounelte este cel mai mare succes. În ce priveste produsele STIHL, cel mai important succes este greu de precizat, probabil peste şase luni voi avea alt răspuns. În prezent pot menţiona cel mai nou produs Viking – iMow. Robotul de tuns iarba iMow, pentru dezvoltarea căruia a fost nevoie de 5 ani de studii și cercetări.
Forbes: Ce buget aţi alocat acestui domeniu?
Ioan Mezei: În 2013, la nivelul grupului, s-au investit peste 203 milioane de euro, mare parte fiind destinată dezvoltării de noi produse și tehnologii inovative.
Citiți toate textele integral în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.