Cautare
, Contributor

|
|

Investiții minime în centrul Capitalei

Centrul Bucureștiului nu stă rău la capitolul cerere de spații de birouri, însă livrările din ultimii ani sunt la un nivel foarte scăzut.
magheru one

Radu Dimofte este unul dintre puținii dezvoltatori imobiliari care au mizat, în ultima perioadă, pe segmentul office din centrul Capitalei. Omul de afaceri, cu o avere estimată la 1,3 miliarde de lei potrivit ediției de anul trecut a topului Forbes 500, a investit, prin intermediul Wellkept Imobiliare, firmă pe care o deține în totalitate, într-un proiect de birouri de tip boutique situat în imediata apropiere a Pieței Universității (Bălcescu 17A).

Tot în apropiere de kilometrul 0 a investit și Sorin Preda, care controlează compania Global Vision, situată pe locul 440 în topul Forbes 500 companii cu capital românesc, într-o clădire istorică pe care a renovat-o, a consolidat-o și a introdus-o în circuitul economic cu destinația spații de birouri. Este vorba despre Brătianu Business Center.

SCURT TRATAT DE ISTORIE OFFICE A BUCUREȘTILOR

Hub-ul Centru se află pe locul al patrulea în privința stocului office din București, potrivit datelor furnizate Forbes România de către compania de consultanță imobiliară Knight Frank România, cu un procent de 12% din totalul suprafeței de spații de birouri din Capitală. Zona centrală – a nu se confunda cu Central Business District (CBD) – s-a situat pe locul al patrulea și în privința cererii generate în 2015, cu 8% din total.

Istoria office a zonei a început cu Bucharest Financial Plazza, așa cum este denumită astăzi clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei, turnul de birouri situat între Magazinul Victoria și sediul CEC și vizavi de Muzeul Național de Istorie al României. Un colos de oțel și sticlă, între clădiri istorice, clădirea a devenit ea însăși un reper al zonei. Edificată în a doua parte a anilor ´90, clădirea Bancorex apărea pe piață într-o vreme în care spațiile de birouri erau situate, în preponderență, în clădiri vechi recondiționate și cărora li se schimbase destinația. Una dintre primele clădiri în care au fost amenajate spații de birori în urma reconversiei este fostul Hotel Union, realizat în 1931 după planurile arhitectului Arghir Culina și renovat în anii ´90 de către Ashtrom Grup.

De altfel, în ultimii ani, în Centru a mai apărut un proiect de spații office într-o clădire recondiționată. În 2012, austriecii de la S+B Gruppe inaugurau Magheru One, clădire cu o arhitectură tipică perioadei interbelice. Magheru One cuprinde spaţii de birouri cu o suprafaţă de 2.750 de metri pătraţi şi spaţii comerciale în arie de circa 1.200 de metri pătraţi, totalizând o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 3.950 de metri pătrați.

PIEȚELE CARE AU CREAT PIAȚA

Proiecte au mai existat: în zona Unirii, lângă Biblioteca Națională și Tribunalul București, compania TriGranit avea în plan dezvoltarea unui nou centru de afaceri, în parteneriat public-privat. Proiectul, denumit Esplanada, presupunea o investiție de un miliard de euro. Ansamblul nu a mai fost realizat, iar TriGranit și-a redus spre zero prezența în România după acest episod.

Clădiri reprezentative

Magheru One

Dezvoltator: S+B Gruppe

Proprietar actual: S+B Gruppe

Suprafață: 2.750 de metri pătrați

An finalizare: 2012

Clădirea Bancorex

Dezvoltator:
Primăria București/Bouygues

Proprietar actual: BCR

Suprafață închiriabilă:
30.000 de metri pătrați

An finalizare: 1997

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii