FacebookTwitterLinkedIn

Singurul expozant inventator care a reuşit să adjudece Marele Premiu de două ori în istoria de 41 de ani a Salonului de Invenţii de la Geneva este pe cale de a revoluţiona securitatea aviatică. Roboscan Aeria, o tehnologie unică în lume, poate radiografia în câteva minute fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. Sistemul a fost inventat de un colectiv condus de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom SRL şi al CEECAI, în urma unei investiţii de peste 8 milioane de euro şi a patru ani de cercetare.  Ca aplicaţie militară, scanerul poate diagnostica foarte rapid şi aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid dacă acestea mai pot zbura în deplină siguranţă  sau necesită intervenţii urgente.

 La realizarea acestui produs extrem de complex a lucrat timp de 4 ani o echipă interdisciplinară coordonată de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom SRL şi al CEECAI, colectiv care cuprinde peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială, software, automatizări, acţionări hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date. Sistemul constă dintr-un braţ mecanic dotat cu senzori, matricea care emite razele X şi un modul de tractare al avionului şi este montat pe un camion.

Aflaţi mai multe despre inovaţie din ediţia specială The Innovation Issue.

„Cel mai repede ne aşteptăm la contracte la sfârşitul anului în curs sau începutul anului următor”, spune Mircea Tudor. „Interesul uriaş stârnit de acest produs pe toate meridianele ne îndreptăţeşte să fim foarte optimişti în privinţa traictoriei comerciale internaţionale a scanerului de avioane pe care l-am conceput.” În domeniul securităţii transfrontaliere procedurile de adjudecare a unor contracte durează între 8 şi 15 luni de la data primelor iniţiative de promovare.

Documentarea , studiile de fezabilitate, editarea specificaţiilor tehnice sunt procedurile care încetinesc achiziţia. Însăşi procedura de achiziţie poate dura 60-90 de zile. Salonul de la Geneva este cea mai prestigioasă competiţie de inventică şi produse noi din lume, iar al doilea Mare Premiu câştigat de România deschide calea unor proiecte noi de cercetare. În 2009 MB Telecom câştiga acelaşi Mare Premiu cu Roboscan 1M – sistemul de radiografiere cu raze gama a camioanelor.

Citiţi mai multe în ediţia tipărită a revistei Forbes, apărută la chioşcuri pe 27 mai.