FacebookTwitterLinkedIn

Țările în care medicii sunt o resursă umană rară, zonele dificil accesibile și persoanele greu deplasabile sunt primele care vor beneficia de această invenție românească. Este vorba despre autospeciale de telemedicină care, pe lângă infrastructura IT şi de comunicaţii, cuprind echipamente medicale, astfel încât ele realizează analize în mod obișnuit posibile doar în clinici și spitale.

„Medicina este singurul serviciu din piaţă care nu este organizat în jurul nevoilor clientului (pacientului), ci în jurul prestatorului (sistemului medical)”, susţine inventatorul Adrian Bîzgan şi directorul general al Gnosis Evomed. „Poţi să îţi laşi maşina într-un service şi, în urma examinării, echipa stabileşte diagnosticul,  însă o persoană suferindă trebuie să meargă la mai mulţi medici pentru a găsi o rezolvare”, explică inventatorul.  Din aceste constatări s-a născut ideea MultiMed, un serviciu medical orientat spre pacient, mai exact un serviciu integrat de diagnostic multidisciplinar, realizat cu ajutorul unei platforme de telemedicină. Prin contribuția doctorului Andrei Manu-Marin, proiectul a devenit o cerere de brevet de invenţie şi apoi un proiect de cercetare cu finanţare europeană. Acum, o echipă de zece specialişti din medicină, IT şi management transpun ideea în realitate, după ce aceasta a primit  premiul special al serviciului de urgenţă şi siguranţă al oraşului Geneva la Târgul Internaţional de Inventică din oraşul elveţian. Începând cu anul viitor, o altă echipă va introduce proiectul pilot în piaţa românească.

Sistemul prezentat de români permite testările de prevenție (screening) pentru identificarea din timp a problemelor medicale care ar putea degenera, devenind costisitoare. Această abordare este mai interesantă atât pentru pacient, cât și pentru asigurator, care preferă să prevină decât să plătească un tratament. De altfel, societăţile de asigurări elveţiene s-au arătat foarte interesate de acest sistem, pentru că el poate creşte calitatea actului medical în afara marilor centre spitaliceşti şi ameliora astfel  calitatea vieţii pacienţilor, reducând implicit din costurile asiguratorilor.

Cercetătorii români au obţinut un grant european prin fondurile structurale (POS-CCE) pentru a implementa un proiect pilot bazat pe această idee. Astfel, au reuşit să atenueze costurile şi riscurile asociate invenţiei. Bugetul total al proiectului este de aproximativ 1,1 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 1 milion de euro.  În prezent proiectul pilot este în desfăşurare şi ar trebui finalizat până la sfârşitul acestui an. Cei de la Gnosis Evomed vor dezvolta o platformă de telemedicină şi opt unităţi mobile complet dotate cu echipament de consult clinic, analize medicale şi echipamente de telecomunicaţie care să poată merge la domiciliul pacienţilor şi să realizeze servicii de diagnostic medical.

Produsul final este o autospecială dotată cu echipament medical de explorări funcţionale, analize medicale şi echipament de telecomunicaţii, conectată permanent cu platforma Evomed de telemedicină, care ar costa între 100.000 şi 170.000 de euro, în funcţie de dotare.

Un call-center va mijloci transferul informaţiilor relevante medical către medicii specialişti înregistraţi în platformă şi echipa medicală mobilă. Unităţile vor opera în România sub brand-ul Evomed, în funcţie de golurile în infrastructura de servicii medicale. Platforma ar putea servi ca o completare în serviciile operatorilor publici sau privaţi din sănătate, în zonele în care clinicile lipsesc, sunt supraîncărcate sau sunt slab dotate. O altă aplicaţie este de tip umanitar, pentru ţările subdezvoltate unde infrastructura medicală lipseşte cu desăvârşire sau unde medicii sunt foarte puţini. Gnosis Evomed funcţionează din 2011 ca un IMM high-tech în zona medicinii aplicate, unde dezvoltă servicii medicale de nişă. Anul trecut au colaborat cu Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEE-CAI), al cărui preşedinte este Mircea Tudor (fondatorul MB Telecom, firmă, de asemenea, premiată la Geneva), pentru un proiect privind creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu suferinţe neurologice şi au aplicat pentru un alt grant. Bîzgan spune că a discutat cu directorul agenţiei de dezvoltare economică a zonei Geneva pentru a înfiinţa un start-up în Elveţia, deoarece acest tip de activitate de inovare cu potenţial internaţional este puternic încurajată şi susţinută financiar de către guvernul elveţian.