FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, biblioteca Bookster a câștigat peste 18.500 de noi abonați, care au citit în medie cu 17% mai multe cărți și articole comparativ cu 2017, potrivit datelor furnizate de Alexandra Stroe (foto sus), co-fondator și co-CEO Bookster. Pentru a susține această creștere de abonați, Bookster și-a adăugat în portofoliu peste 26.000 de exemplare noi de cărți.

Pentru al doilea an consecutiv, categoria de cărți pentru copii și adolescenți a crescut în popularitate printre abonații bibliotecii. Un interes deosebit s-a manifestat și pentru literatura de dezvoltare profesională și personală, în mod special pentru categoriile de psihologie, leadership, productivitate și eficiență.

În fruntea topului împrumuturilor din categoria „dezvoltare personală și profesională” se află volumul „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari. La mare căutare a fost și „12 reguli de viață” de Jordan Peterson. Alte cărți împrumutate de abonații Bookster au fost romanele istorice și cele din categoria de parenting. La polul opus, categoria de povești inspiraționale a înregistrat o ușoară scădere în ponderea împrumuturilor. Segmentele „teatru”, „design” și „benzi desenate” își păstrează calitatea de nișă.

Iulia Ghiță, co-CEO Bookster (foto dreapta), consideră că piața de carte din România a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii ani. „Un trend care ia amploare este deschiderea mai mare a românilor către sursele de dezvoltare personală și psihologie practică, multe titluri fiind traduse și lansate simultan cu marile orașe ale lumii”, subliniază Iulia Ghiță.

Alexandra Stroe, co-fondator și co-CEO Bookster: Întâlnim în bibliotecă din ce în ce mai multe traduceri de beletristrică sau non-ficțiune contemporană.