Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Ingineria la feminin

A trecut mult timp de când femeile se luptau pentru a-și câștiga dreptul de a fi acceptate într-un domeniu de activitate în care bărbații reprezentau pionii principali.  
030 MP ingineria la feminin Neerja Bangar

Industria aerospațială și a apărării reprezintă unul dintre domeniile care necesită în permanență soluții inovatoare, mai ales atunci când acestea sunt impuse de nevoi și cerințe unice venite din piață. Aici, sunt primordiale siguranța persoanelor și a bunurilor, securitatea informațiilor în procese sensibile, dar și dezvoltarea de tehnologii avansate. Toate caracteristicile și solicitările aduse acestei industrii conturează percepția că facem referire la o lume a vârfurilor de performanță. O lume din care și Neerja Bangar face parte, activând într-una dintre cele mai cunoscute companii americane, la nivel global, din industria aerospațială și a apărării: Raytheon Missiles & Defense.

Născută în India, unde a absolvit și liceul, Neerja Bangar este unul dintre inginerii de bază ai diviziei Raytheon Technologies, Raytheon Missiles & Defense. Impulsul ambiției sale de a face parte din această industrie a apărut încă din copilărie. Povestea uneia dintre femeile-inginer care proiectează printre cele mai sofisticate sisteme de apărare anti-aeriană din lume a început imediat după ce Neerja Bangar a urmat cursurile Colegiului Ohlone, din California (Statele Unite ale Americii), pentru ca, mai apoi, să se transfere la Universitatea de Stat din San Jose, SUA, pentru a-și lua licența în Inginerie Aerospațială. În 2018, a finalizat și un masterat în Inginerie Aerospațială. În timpul programului de master, a lucrat part-time la Școala de Pilotaj Trade Winds Aviation, moment în care a avut primul contact cu industria aviației.

„Dintotdeauna mi-am dorit o carieră care să mă determine să-mi depășesc limitele. Îmi amintesc că, încă din copilărie, îmi puneam mai mereu întrebări despre evoluția tehnologiei: cum zboară un avion, cum reușim să vorbim instant la telefon cu oameni care sunt în cealaltă parte a lumii și tot așa. Mereu am fost curioasă să descopăr cum sunt construite aceste sisteme. Așadar, pot spune că, interesul meu pentru știință și matematică a luat amploare în timp”, a explicat Neerja Bangar.

Din 2019, Neerja Bangar s-a alăturat companiei Raytheon, care are ca obiect principal de activitate producția de soluții avansate de tip end-to-end pentru detectarea, identificarea și interceptarea amenințărilor. Compania americană este unul dintre cei mai importanți jucători din industria aerospațială și de apărare, la nivel internațional și deține în portofoliu sisteme de apărare antirachetă și anti-aeriene, echipamente de precizie, radare, sisteme de comandă și control, precum și tehnologii avansate de apărare.

În prezent, Neerja Bangar face parte din echipa de teste de zbor de la Raytheon Missiles & Defense, unde se ocupă cu analiza de date și spune că cea mai mare provocare cu care se confruntă în exercitarea meseriei pe care o practică o reprezintă faptul că trebuie să se adapteze permanent cerințelor profesionale, datorită faptului că această profesie se află într-o continuă schimbare.

„Mi-am început cariera în urmă cu câțiva ani și, ca nou venit, am încercat să înțeleg standardele și normele industriei astfel încât să pot să-mi fac meseria cât mai bine. Odată cu pandemia, totul s-a schimbat atât de repede încât a devenit o adevărată provocare pentru fiecare să-și adapteze programul de lucru, mai ales că mediul profesional în general s-a schimbat atât de mult. Dar am folosit tehnicile de rezolvare a problemelor învățate în domeniul ingineriei ca să pot să gestionez aceste schimbări și să mă adaptez la noua realitate”.

Evenimentele atipice declanșate de pandemia de coronavirus și-au pus amprenta chiar și pe modul de lucru în această industrie (n.r. – aerospațială). Iar flexibilitatea a reprezentat punctul forte al angajaților care activează în acest domeniu, în drumul lor spre a-și eficientiza activitatea.

„Situațiile atipice din 2020 m-au ajutat să fiu mai flexibilă în a accepta schimbarea. Am învățat astfel că planificarea pe termen lung este benefică, dar evenimente neprevăzute se pot întâmpla în orice moment. Și pentru asta, avem nevoie să învățăm tehnicile care să ne ajute să fim puternici și să gestionăm și acest tip de situații. Este important să ne folosim de faptul că acest domeniu deschide foarte multe oportunități de învățare și dezvoltare, pentru că este unul dinamic și trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologiei moderne pentru a răspunde provocărilor prezente și viitoare. Aici, mereu ai ceva nou de învățat și poți contribui la procese care pot face diferența în lume”, a punctat Neerja Bangar.

Ca în orice alt domeniu de activitate profesională în care predomină bărbații, și pentru Neerja Bangar au existat momente dificile. „Au fost poate câteva momente în care m-am simțit un pic stingheră și poate chiar singură, din simplul motiv că sunt una dintre foarte puținele femei din domeniu. Chiar și așa însă, am primit sprijinul tuturor de-a lungul călătoriei mele academice și profesionale și am întâlnit puține situații care să mă facă să simt că sunt tratată diferit doar pentru că sunt femeie. Când îmi fac meseria, îmi dau seama că femeile pot face lucrurile la fel de bine ca bărbații. Cred că femeile întâmpină tot felul de provocări și limitări socio-economice sau culturale care le pot pune piedici în alegerea unei cariere STEM (științe exacte, tehnologie, inginerie), ceea ce ne aduce în situația de a reprezenta o minoritate în aceste domenii. Dacă le-am oferi femeilor oportunitățile și resursele potrivite pentru accesul la acest tip de meserii, numărul profesonistelor din aceste domenii ar crește cu siguranță”.

Întrebată care este rețeta succesului într-o astfel de profesie, Neerja Bangar afirmă că încearcă, pe cât posibil, să facă lucruri bune și durabile. „Caut o anumită perfecțiune în aproape tot ce fac, astfel încât cei din urma mea să nu fie nevoiți să refacă ce am făcut eu deja”.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii