Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

AssamblageVoice |
|

Industriile creative promovează România la sediul ONU New York

Cum își pot revendica artiștii și designerii un rol activ în contextul social, cultural și economic și care este potențialul industriilor creative de a contura o imagine de țară.
BV Assamblage - David Sandu

David Sandu, Președinte Assamblage

În octombrie 2010, se înființa la inițiativa designerului David Sandu – Assamblage, care avea să devină în scurt timp cea mai importantă și activă platformă din România dedicată în exclusivitate bijuteriei contemporane. Cu o asociație care semnează proiecte și expoziții românești în toată lumea și o școală de bijuterie contemporană care numară astăzi peste 500 absolvenți, Assamblage este o dovadă vie a ritmului rapid de dezvoltare și al potențialului enorm al industriilor creative din România.

În perioada 26 noiembrie – 5 decembrie 2018, în contextul Comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial și sărbătoririi Centenarului României, Assamblage semnează un alt proiect major – prezentarea expoziției de bijuterie contemporană și mixed-media Camera Lucida la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York. Proiectul este organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU, fiind finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu sprijinul Simplu.MakerShop și Montblanc România.

Care au fost cei mai importanți factori care au marcat evoluția industriei în care activați?

Într-un domeniu în care faci pionierat, cel mai important aspect este consecvența. Apoi adecvarea ofertei potrivit creșterii pieței și nu în cele din urmă, leadership și lansare permanentă de provocări. Spre deosebire de o companie căreia i se cere o viziune antreprenorială pentru a  genera profit, o organizaniție non-guvernamentală culturală se ocupă cu viziuni creative. Este o organizație care creează viitor, care face ca imaginarul artiștilor și al designerilor să se poată manifesta liber și structurat.

Care sunt cele mai importante lecții de afaceri pe care le-ați învățat pe parcursul carierei dumneavoastră?

În domeniul cultural, cel mai fericit moment este acela când treci de la pierdere financiară la zero profit, zero pierderi. Este un moment care, gestionat corect, poate duce la creștere. Construirea unei structuri autosustenabile și sănătoase este singura soluție în domeniul industriilor creative.

Ce i-ați recomanda unui tânăr care se pregătește să intre în profesie?

Pentru tineri, cel mai dificil este să împace entuziasmul cu planificarea. De aceea, sfatul este să stea aproape de cei care au mai multă experiență și să urmeze, ideal vorbind, acel proverb japonez care spune că „tinerii inteligenți invață din cărți și de la cei mai bătrâni. Tinerii nesăbuiți merg la război, pentru a învăța, de cele mai multe ori, prea târziu”.

Care sunt influenţele şi efectele digitalizării și ale celei de a patra revoluţii industriale asupra domeniului în care activați?

Digitalizarea este prezentă în tot, inclusiv în lumea creativă. Cel mai interesant este că noua generație de creatori se naște și crește în mod natural în digital. Acest lucru duce la modalități total diferite în abordarea oricărui proiect, iar rezultatele sunt și ele, desigur, surprinzătoare.

Care sunt previziunile privind activitatea Assamblage pe termen mediu?

În următoarea perioadă ne vom concentra pe consolidare și creștere simultan. Ne dorim mult un calendar stabil de evenimente și o creștere pe orizontală a asociației, însemnând sucursale noi în centre universitare ale țării.

Ce planuri de dezvoltare aveţi: achiziţii, extinderi pe noi pieţe etc.?

Un pas firesc în acest moment va fi dezvoltarea unui hub de design și bijuterie contemporană, care să ducă la un alt nivel generația de designeri la a căror apariție am contribuit și noi. Un spațiu complex, cu ateliere, școală, expoziții și proiecte pe măsură

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii