Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Antreprenori |
|

Încurajări din vest

Fritz Mostbrock_5995
Un reprezentant al bancherilor occidentali încurajează antreprenorii să acționeze, indiferent de contextul economic.

Fritz Mostböck, Head of Group Research Erste Group Bank, crede că un antreprenor adevărat poate avea succes indiferent de faza economică a țării respective, deoarece antreprenoriatul are de-a face cu independența, cu inovația, cu orientarea către piață și o voință puternică de a realiza ceva. Cu atât mai mult, șansele antreprenorilor cresc în regiunea Europei Centrale și de Est, care a depășit zona euro și are creșteri mai mari decât media acesteia. Ingredientele acestei creșteri au fost, după părerea austriacului, nivelurile de salarii viabile, creșterea productivității, taxele rezonabile și nivelul mai mic de îndatorare al statelor. În plus, educația terțiară (nivel universitar), care are un rol important în antreprenoriat, prezintă cifre bune în unele țări din regiune precum Slovacia, Ungaria, Polonia și Slovenia, față de alte țări și economii dezvoltate din vest.

Mostböck consideră că est-europenii trebuie să fie mai încrezători și să promoveze aceste atuuri, care sunt adesea necunoscute de occidentali. „Investitorii instituționali din Londra și SUA nu știu că sunt cifre mai bune în regiunea centrală și de est, ei știu doar că sunt piețe emergente și deci generatoare de risc“. Dar cea mai importantă abilitate a unui antreprenor este, pentru specialistul Erste Group Bank, abilitatea de a gestiona riscul și nesiguranța. Pentru a începe o afacere sunt importante finanțarea, ideea potrivită, un model potrivit de business, dar și un partener de încredere. Din cauza nivelului scăzut de capital disponibil în zona CEE, statul trebuie să joace aici un rol mai important în finanțare și contribuția acestuia este vizibil mai mare față de media din Uniunea Europeană.

În regiune ar trebui însă să se acorde o mai mare importanță cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea, capitol la care situația s-a ameliorat, dar scandinavii, de pildă, sunt încă o țintă de atins și un exemplu de urmat. La fel, barierele administrative și birocrația trebuie reduse, iar transparența guvernării ameliorată, pentru a atrage parteneri strategici.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii