Cautare
, Contributor

Social Media Coordinator

Lideri |
|

Incubatorul de afaceri din spatele birourilor

indianu_keshav_murugesh
Într-un moment în care secretul succesului este ascuns în spatele inovației, apare inevitabil întrebarea „Cine ar trebui să fie sursa acestei inovații?” Multinaționalele apelează în general la un Innovation Manager, unică sursă de inovațiedin companie, dar există și excepții creative.

Keshav R. Murugesh, CEO-ul companiei multinaționale WNS Global Services, lider mondial în Business Process Outsorcing, are o cu totul altă abordare, care îi asigură un flux continuu de inovație. „Nu poți dicta inovația. Trebuie să fie înrădăcinată în cultura companiei și trebuie să fie orientată spre un program de recunoaștere a meritelor celor inovatori. Aceasta este inovația la cel mai înalt nivel”, consideră Keshav R. Murugesh. Drept urmare, cu doi ani în urmă a fondat programul „Wincubate”, incubatorul de afaceri de la birou, care le permite angajaților să-și fondeze propria companie în cadrul multinaționalei în care lucrează.

Ideea sa a apărut atunci când a realizat că motivul pentru care tinerii pleacă din compania sa este că vor să fondeze propriul start-up. Ei se bazează pe faptul că,  în cazul în care ideea nu va avea succes, se vor putea angaja oricând înapoi la WNS Global Services. Concluzia simplă a fost: „De ce trebuie oamenii să plece? De ce nu pot crea produsele în interiorul companiilor?”.
Și așa a luat naștere Wincubate.

Programul încurajează tinerii să creeze singuri sau în echipe de trei-patru membri produse bazate pe tehnologii inovatoare. Apoi, o întreagă zi este dedicată prezentării acestor idei în fața a peste 200 de senior partners, a întregului consiliu director WNS Global Services și a unor experți externi. Dintre toate ideile prezentate este selectată o singură idee câștigătoare, care va fi finanțată de către WNS Global Services cu 250.000 de dolari. Timp de un an și jumătate, WNS Global Services le oferă fondatorilor toate condițiile necesare pentru a-și dezvolta și implementa ideea, inclusiv programe de mentorat și de coaching. Ei vin la birou, însă pentru 18 luni uită de vechiul job și se concentrează exclusiv pe start-up-ul fondat. La sfârșitul acestei perioade, dacă ideea a avut o evoluție pozitivă, va intra pe piață și va fi transformată într-o companie separată de WNS Global Services.

Dacă totul până aici sună prea frumos ca să fie adevărat, există totuși o parte negativă. Fondatorul va deține doar 24% din compania nou creată, restul de 76% din acțiuni fiind controlate de WNS Global Services.

Din perspectiva WNS Global Services însă, programul aduce doar beneficii. Nu doar că asigură câte un produs inovator la fiecare ediție, dar și restul ideilor propuse în cadrul concursului pot fi implementate. După prima ediție a programului, care a avut loc anul trecut, ideea câștigătoare a fost implementată cu succes în toate companiile clienților WNS Global Services. Dar, mai important, susține Keshav R. Murugesh, este faptul că programul a adus alte 29 de idei care vor fi implementate și asta este adevărata inovație în viziunea lui. În plus, acum toată lumea din interiorul companiei este în căutarea unor idei inovatoare, iar acest lucru nu poate decât să conducă la dezvoltarea WNS Global Services.  Cu peste 200 de clienți la nivel mondial și cu 26.000 de angajați, compania WNS Global Services s-a diferențiat de restul companiilor de outsourcing prin creativitate chiar înainte de implementarea programului Wincubate, fiind prima companie din industrie care a implementat abordarea verticală end-to-end. Datorită programului Wincubate, cu siguranță ideile sale inovatoare vor continua să transforme industria.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii