Cautare
, Contributor

Exclusiv |
|

Încredere și sustenabilitate

În următorii cinci ani, activitățile tradiționale vor fi combustibilul pentru motoarele de creștere ale economiei românești.  
ion ghizdeanu DSC_6102x

Cele mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) arată că PIB-ul României ar urma să ajungă anul acesta la 758 de miliarde de lei (170 de miliarde de euro), şi să se apropie de 1.000 de miliarde de lei în 2020.

Ion Ghizdeanu se află de 11 ani la șefia Comisiei Naționale de Prognoză și, în cadrul Forbes CEE Forum, a vorbit despre trei elemente de încredere și sustenabilitate. Primul se referă la dinamica investițiilor care a fost de peste 10% în acest an, creșterea cea mai mare fiind datorită investițiilor private. Cel de-al doilea vizează o scădere a importului pentru consum. „De două luni avem dinamica exportului mai mare decât dinamica importului, tot datorită sectorului privat”, susține președintele CNP. În final, al treilea element care indică sustenabilitatea este „încrederea în mediul de afaceri din România, care este cea mai ridicată din Europa”, fapt ce s-a văzut și în crearea de locuri de muncă.

Principalele motoare de creștere în următorii cinci ani, potrivit calculelor CNP, vor fi reprezentate de activitățile traditionale, turism și agricultură, dar se mizează și pe cercetare și inovare. „Sperăm și ca urmare a facilităților acordate de Guvern să vină cercetarea lângă IT. Sustenabilitatea va fi asigurată prin cercetare și inovare”, a declarat Ghizdeanu în cadrul evenimentului.

La capitolul vulnerabilități, infrastructura și comerțul prea concentrat pe zona euro sunt problemele cu care economia românească se confruntă. „Avem un comerț concentrat în proporție de 75% pe relația cu zona euro. Avem foarte puțin export și foarte puține relații comerciale extra UE”, punctează președintele CNP.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii