Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Imobiliare |
|

Încet, dar sigur

Sectorul hotelier devine tot mai atractiv pentru investitori, fiind anunțată deja livrarea a peste 2.000 de camere în următorii 2 ani. Ce urmează?  
038 core Niro Investment - Zsolt Nagy

Pentru 2021-2023, se așteaptă deschiderea a 17 hoteluri noi, aproape jumătate dintre acestea fiind situate în Capitală, potrivit datelor oferite de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, ceea ce confirmă că pandemia nu a stopat investițiile în acest sector, foarte puține proiecte fiind amânate. Dovada o reprezintă și cele trei hoteluri inaugurate în în 2020, printre care hotelul Moxy, Ibis Style City Center, de 150 de camere și Hilton Garden Inn Bucharest Airport cu 218 camere.

Și, cu toate că piața hotelieră a fost una dintre cele mai afectate de pandemia COVID-19, specialiștii se așteaptă să-și revină în totalitate, până în anul 2024, revenirea fiind prevăzută începând cu a doua jumătate din 2021. Există însă previziuni chiar și mai optimiste de atât. „Toate prognozele arată că 2021 este pe creștere, 2022 va fi la fel pe creștere. Se preconizează prima dată revenirea turismului de leisure, apoi puțin mai târziu se preconizează revenirea pentru zona de business travel și undeva la sfârșit de 2022 să fim înapoi la nivelul din 2019”, susține Zsolt Nagy, membru Supervisory Board al dezvoltatorului imobiliar Niro Investment. Estimări total realizabile, având în vedere că ponderea tranzacțiilor cu hoteluri din totalul tranzacțiilor imobiliare pe piața locală (circa 310 milioane de euro), s-a situat la 6,5%, echivalentul a 20,5 milioane de euro, față de 9,5 milioane de euro în 2020, relevă datele furnizate de consultanții JLL.

Încet, dar sigur, piața hotelieră se dezgheață și atrage tot mai mult interes din partea investitorilor. „Din punctul meu de vedere este topul dezvoltărilor imobiliare. Zona hotelieră este cea mai complexă dezvoltare pentru că acolo, pe lângă faptul că ai un operator implicat în relaționare, este vorba și de foarte mulți parteneri străini implicați”, continuă Zsolt Nagy, explicând totodată că piața hotelieră românească duce o lipsă de proiecte high end. „În momentul de față nu avem un hotel ultra luxury în București. Și pe domeniul de business travel, la fel, oferta este destul de limitată și ca număr de camere și ca produse. Sunt multe produse care sunt de decenii deja pe piață”, subliniază executivul.

Iar, din punctul lui de vedere, deși domeniul imobiliar este unul atractiv, cele mai bune afaceri în acest sector sunt cele în care terenul este achiziționat deja. „Trebuie să fim atenți pentru că, atunci când cumperi la vârf, trebuie să dezvolți ceva care să aibă marje spectaculoase ca să merite. Acum se poate construi dacă se găsește un mod de a construi la un cost eficient, mai ales că sunt creșteri peste creșteri la materialele de construcții. Și aceste creșteri vor continua, după cum se pare”, atrage atenția Zsolt Nagy.

Niro Investment Group, companie controlată în proporție de 95% de antreprenorul Niculae Dumitru, unul dintre cei mai bogați români potrivit topului realizat de Forbes România, și 5% de Ionel Dumitru, are un portofoliu de proiecte dezvoltate care totalizează o suprafață de 500.000 de metri pătrați construiți, cu o valoare de peste 400 de milioane de euro, din toate sectoarele imobiliare.

În schimb, dezvoltatorul, cu afaceri de 144,9 milioane de lei în 2020 și un profit net de aproximativ 36 de milioane de lei, se concentrează pe proiecte hoteliere, având în plan redeschiderea Grand Hotel du Boulevard, una dintre cele mai vechi clădiri din București cu o suprafață totală desfășurată de 8.000 mp și inaugurarea primului hotel Swissôtel din România, ce va avea peste 30.000 de mp construiți. Grand Hotel du Boulevard se va deschide în septembrie 2022, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro, din care 12,9 milioane de euro reprezintă finanțarea bancară, în timp ce deschiderea Swissôtel este planificată pentru trimestru II din 2023, după o investiție de 60 de milioane de euro, 23 de milioane de euro reprezentând, de asemenea, finanțare bancară. În ceea ce privește amortizarea investiției, Zsolt Nagy a afirmat că la Grand Hotel du Boulevard grupul se așteaptă la o recuperare a investiției în circa 12 ani, iar la Swissôtel în aproximativ 10 și jumătate.

Grand Hotel du Boulevard nu este însă singura clădire istorică din portofoliul dezvoltatorului, acesta deținând și Crama Domnească și Cafeneaua Veche din Centrul Vechi, care se va redeschide foarte curând, în funcție de evoluția contextului pandemic. De altfel, Zsolt Nagy consideră că restaurarea clădirilor istorice nu este neapărat un domeniu foarte profitabil, în principal din cauza necesarului de investiții mult mai mare comparativ cu dezvoltarea unei clădiri noi. „Dar este o piață interesantă și foarte importantă, pentru că restaurarea clădirilor istorice va crește calitatea arhitecturală a Bucureștiului. Să vedem clădirile vechi puse în valoare, repuse în circulație, renovate, fațadele mai frumoase. Asta va atrage atât retaileri de o calitate tot mai mare, cât și turiști”, punctează acesta.

Totodată, Niro Investment pregătește și un parc de retail în locul celebrelor tarabe din complexul Europa dar, pe fondul pandemiei, dezvoltatorul nu a reușit să atragă ancorele necesare pentru a demara construcția. „Am avut unul din parteneri, celălalt încă nu l-am găsit. Poate în perioada următoare. Terenul de 60.000 mp este în proprietatea noastră. Așteptăm momentul potrivit și cu siguranță îi vom da drumul”, explică Zsolt Nagy.

De asemenea, compania se axează și pe investiții în afacerile mici locale, având un departament special creat în acest sens. Spre exemplu, în 2018, dezvoltatorul a preluat 50% din acțiunile Ritter Broker Asigurare și recent, a achiziționat tot 50% dintr-o companie ce activează în domeniul construcțiilor și care va acționa ca antreprenor general pentru cele două proiecte ale sale. „Vor mai urma și alte exemple în cursul acestui an. Când apare oportunitatea cumpărăm, nu suntem în căutări active. Probabil această etapă va veni după ce se termină proiectele care sunt acum în desfășurare și atunci vom avea o divizie care să caute activ posibilități de investiții”, mai precizează Zsolt Nagy.

Printre proiectele dezvoltate și gestionate de Grup se află și complexul comercial Dragonul Roșu, care a rămas profitabil și în 2020, în pofida pandemiei. „Față de 2019, am încheiat 2020 cu un EBITDA mai bun datorită echilibrării costurilor, respectiv datorită închirierilor pe termen lung a unor spații comerciale de la Dragonul Roșu”, punctează executivul. Pentru 2021, nu se așteaptă însă la o variație semnificativă comparativ cu 2020.

La Complexul Agroalimentar Crângași, deținut tot de Grup, activitatea a fost mult mai afectată, iar încasările au scăzut cu peste 20%. „Deocamdată, în prima jumătate a anului vedem o situație puțin mai bună decât în anul 2020, dar nu ajungem la nivelul din 2019”, mărturisește el.

În plus, Niro Investment pregătește un nou proiect hotelier, despre care nu a vrut însă să ofere mai multe detalii. „Este un proiect foarte avansat din multe de vedere, dar va trebui să așteptăm momentul potrivit pentru a face anunțul”, conchide Zsolt Nagy, membru în Supervisory Board al Niro Investment Group.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii