FacebookTwitterLinkedIn

Vodafone România a lansat primele servicii mobile 5G în rețeaua mobilă denumită SupernetTM 5G, folosind echipamente Huawei. România este, astfel, printre primele țări din Europa unde tehnologia 5G este lansată. Clienții operatorului telecom vor putea utiliza această tehnologie atunci când telefoanele 5G vor fi disponibile pe piața locală sau în cazul în care au deja telefoane care permit 5G (din străinătate) utilizând același SIM, fără costuri suplimentare.

„Este un moment important pentru noi. Suntem mândri să fim prima rețea din țară care oferă românilor cele mai noi tehnologii din lume. Vodafone continuă istoria de 22 de ani în România alături de oameni, de companii și de alți actori sociali și economici. Prin această lansare, ne continuăm misiunea de a conecta pentru un viitor mai bun, facilitând în fiecare zi o societate digitală performantă pentru România. Compania noastră își menține angajamentul de a contribui pe deplin la strategia digitală a țării într-o eră în care persoanele și dispozitivele sunt interconectate și unde încrederea este la fel de importantă ca viteza”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO, Vodafone România, în cadrul unui eveniment care a marcat această lansare. Ea a adăugat că smartphone-uri 5G vor fi în oferta comercială a magazinelor Vodafone în această vară.

Cătălin Buliga, Technology Director în cadrul Vodafone România, a spus că rețeaua 5G este activă, momentan, în zonele aglomerate din București – Pipera-Voluntari, Piața Unirii, zona Ateneu, Mihail Kogălniceanu, Izvor – și se va extinde în alte câteva orașe mari din România până la finalul anului 2019. „Avem servicii active 5G în România, live. Am ieșit din zona de experimente. (…) 5G-ul de azi vine ca o adiție la rețeaua 4G actuală, ceea ce înseamnă că stațiile radio și telefoanele 5G sunt capabile din punct de vedere al utilizatorului final să agrege capabilitățile celor două rețele”, a declarat el. Cu ajutorul unui telefon marca Huawei, Buliga a efectuat un test pentru a demonstra cum funcționează tehnologia 5G. Utilizatorii pot experimenta astfel viteze de descărcare a datelor de aproape 1Gbps și o întârziere în transmisia datelor la jumătate față de rețeaua 4G.

„Vom continua să investim în 4G și în următorii cinci ani și vizăm zonele rurale. 4G trebuie să fie peste tot ca «layer» de bază. 5G vine într-o primă fază peste 4G în aglomerările urbane și acolo unde este nevoie, iar apoi, cum a fost la fel ca la fiecare G, se va extinde în toată țara. Noutatea de la un G la altul este că adopția a fost mai rapidă. Mă aștept ca gradul de adopție al tehnologiei 5G să aibă cel puțin aceeași viteză ca la 4G. Noutatea vine din faptul că nu mai este vorba doar despre utilizatorul final, ci despre servicii în verticale de industrii. Utilizatorul final va decide dacă are nevoie de 5G sau nu, este o alegere personală, dar industriile și serviciile vor accelera mai mult gradul de adopție al 5G decât o face utilizatorul final”, a adăugat Buliga.

De când se află pe piața din România, Vodafone a fost primul operator telecom care a furnizat servicii GPRS (în 2001), servicii 3G (în 2005) și 4G (în 2012). Anul trecut, Vodafone România a lansat prima rețea NB-IoT din România cu acoperire națională pentru companiile care vor să își îmbunătățească și să își eficientizeze procesele de afaceri.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a subliniat importanța tehnologiei 5G pentru România: „Salut acest salt tehnolgic. Azi suntem martori la o zi reper. Am văzut prima conexiune 5G, ceea ce înseamnă foarte mult pentru România. Înseamnă crearea unui ecosistem digital care poate deveni un avantaj competitiv, un atribut special al României în această zonă, în efortul de a atrage investiții străine, de a crește randamentul economic (…).” Conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), licitația pentru spectrul radio necesar implementării tehnologiei 5G va fi organizată în cea de-a doua parte a acestui an, urmând ca licențele să fie acordate câștigătorilor până la data de 15 decembrie 2019.

Veniturile din servicii ale Vodafone România au ajuns la 715,3 milioane de euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2019. Compania a înregistrat, în total, peste 9,7 milioane de clienți de clienți la 31 martie 2019, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut. Din numărul total de clienți, peste 8,9 milioane sunt utilizatori ai serviciilor mobile. La 31 martie 2019, abonații Vodafone România reprezentau 41,8% din baza de clienți mobili, iar utilizatorii serviciilor preplătite 58,2%. Ponderea abonaților în baza totală de clienți mobili a crescut cu 0,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.