FacebookTwitterLinkedIn

Numai că, spre deosebire de anii ’80, când prin cartierul în care am crescut se lucra intens la a doua magistrală de metrou, acum eu jucam rolul părintelui care încerca să transforme spălatul la lighean, cu apă încălzită pe aragaz, într-un joc amuzant pentru copilul de școală primară. Dar, oricât de amuzant ar fi pentru copil, nu puteam să nu îmi amintesc și toate celelalte momente neplăcute ale copilăriei mele petrecute în comunism. E drept că, spre deosebire de perioada din copilăria mea, acum am putut folosi caloriferele electrice pentru a compensa cele -13 grade anunțate la prognoza meteo fără grija că voi depăși limita de consum la kilowați.

Dincolo de orice glumă sau dincolo de nostalgia copilăriei, nu este posibil ca numai pe parcursul ultimului an zeci de mii de bucureșteni să trebuiască să își „distreze”, cumulat, timp de aproape o lună, copiii atunci când venea vorba de băița de seară. Și să audă, în locul scuzelor și asigurărilor necesare că astfel de situații nu se vor mai întâmpla, declarații de manual de manipulare și distragere a atenției („sabotajul” Elcen, de exemplu) sau formulări arogante de tipul „în blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet‑Termoenergetică, locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogați. Cei care și-au permis financiar s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă, sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov.”

Și totuși, cred că există speranță. La nici câteva zile distanță de „sabotajul” asupra sistemului de termoficare, mă porneam la drum și ieșeam, pentru prima dată în mulți ani, cu mașina din țară, spre vestul Europei. Am făcut, spre surprinderea mea (alimentată de plângerile repetate privind calitatea infrastructurii din România), mai puțin de șapte ore până la ieșirea din țară spre Ungaria, cea mai mare parte a timpului fiind petrecută pe o autostradă mult mai bună din punct de vedere al confortului decât cea din Ungaria, de exemplu.

Pe de altă parte, nici nu am ajuns bine în Germania și am aflat că urmează să mă întâlnesc direct cu furtuna Sabine, care a măturat nordul Europei și a determinat anularea mai multor sute de zboruri de pe aeroportul din München și chiar întreruperea aproape completă a circulației trenurilor Deutsche Bahn în zona Bavariei. Am văzut multe proceduri bine puse la punct și am încercat să îmi imaginez o astfel de situație extremă, precum furtuna din nordul Europei sau apariția unui virus neașteptat, pe teritoriul României.

Nu am fost capabil să găsesc o perspectivă pozitivă în cazul unor astfel de situații ipotetice, în condițiile în care nu îmi putea ieși din minte că prima noapte mai rece din această iarnă adusese deja avarii majore în sistemul de termoficare din București. Iar vinovații pentru asta erau, ca întotdeauna, alții, nu cei care au ajuns să cheltuie anul acesta o cincime din uriașul buget de zece miliarde de lei al Capitalei pe salarii, nivel comparabil cu cel destinat investițiilor. Soros mai lipsea pentru ca peisajul să fie complet.