Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Tech |
|

Înapoi pentru viitor

Oamenii de afaceri, indiferent dacă sunt români sau străini, au făcut mult business cu și pentru statul român, direct sau indirect. În funcție de anumite conjuncturi, au prosperat sau, dimpotrivă, au sărăcit, au fost arestați, condamnați și, în unele cazuri, li s-au confiscat averile.
editorial ionut_ok

Imperiile construite de unii dintre ei s-au prăbușit, odată cu moartea lor sau, dimpotrivă, au fost duse mai departe de către alte ramuri din arborele lor genealogic  – frați, copii, gineri sau nepoți. Unii și-au vândut afacerile și au investit din nou în România, iar alții au decis să își continue viața (și investițiile) în străinătate. Îmi vin în minte, pentru aproape fiecare dintre situațiile descrise mai sus, multe nume de personaje mai mult sau mai puțin vizibile ale ultimilor 25 de ani.

Dar, după ce am discutat cu istoricul Dumitru Lăcătușu, am înțeles că multe dintre problemele actuale ale oamenilor de afaceri români sunt departe a fi  unice. Povestea oamenilor de afaceri români și străini din România modernă este fascinantă și aduce lecții importante pentru oamenii de afaceri din ziua de astăzi. Putem vedea ce efect a avut susținerea antreprenorilor de către statul român, marea criză din 1929-1933, dar și regimurile politice ce s-au succedat ulterior.

O parte dintre rezultatele cercetărilor istoricului au fost, deja, publicate, ca parte a unui proiect inițiat de CITR. Fideli crezului nostru de promovare susținută a educației antreprenoriale în România, vom încerca, alături de Dumitru Lăcătușu și echipa sa de la Centrul de Consultanță Istorică, să scoatem la lumină cele mai importante momente din istoria antreprenoriatului, alături de poveștile celor mai importante familii de antreprenori români și străini din România modernă, în cadrul unui demers editorial de anvergură. La fel ca întotdeauna, alături de noi vor fi partenerii noștri tradiționali, dar și cei care știu că la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a așeza viitorul pe fundamente sănătoase, este mai important ca oricând să învățăm din ceea ce (ni) s-a întâmplat în ultimii 100 de ani. Mai ales din mărirea și decăderea antreprenorilor și oamenilor de afaceri din România modernă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii