FacebookTwitterLinkedIn

Industria tehnologiei românești are nevoie de produse şi servicii care să contribuie la saltul spre o industrie mai puţin dependentă de outsourcing, crede Andrei Kelemen, director executiv Cluj IT Cluster. Apropierea dintre mediul academic şi reprezentanţii industriei IT ar putea fi un prim pas în realizarea acestui scop şi este una dintre ideile care au stat la baza înfiinţării acestui hub regional.

Iniţiativa constituirii clusterului a provenit mai întâi din zona publică, dar procesul a fost apoi preluat și de către mediul privat. „Companiile fondatoare ale clusterului au conştientizat faptul că trebuie să construiască o platformă de cooperare care să ducă, în mod organic, la valorificarea diferitelor oportunităţi existente pe piaţă şi la adresarea unor provocări specifice perioadelor de criză economică în diverse arii de activitate, de la pregătirea forței de muncă, la cercetare și dezvoltare sau promovarea intereselor lor pe piețele internaționale”, explică Kelemen.

În prezent, 28 de companii furnizoare de servicii şi soluţii IT, trei instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca,Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, şi șapte instituţii publice şi organizaţii cu rol catalizator fac parte din Cluster. Iar printre membri se regăseşte şi o organizaţie internaţională – Fundaţia Steinbeis Europa Zentrum din Germania.  Organizaţiile partenere în acest proiect au avut venituri cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro anul trecut şi peste 3.500 de angajaţi.

Citiţi mai multe în ediţia specială de septembrie a Forbes România, Back To School. Click aici pentru a vedea ce conţine.

Investițiile inițiale necesare pentru realizarea acestui cluster au fost reprezentate de un fond de constituire agreat de membrii fondatori, un fond în valoare de 140.000 de lei, care a fost extins gradual prin taxe de adeziune pentru noii membri. Banii pe care se bazează asociația sunt cei pe care speră să reușească să-i atragă din fondurile externe, în special fonduri europene nerambursabile.

Unul dintre proiectele în care reprezentanții asociației vor să investească o parte din aceste fonduri europene este Cluj Innovation City (CIC), un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 hectare, care în următorii 15 ani ar trebui să reunească peste 20.000 de specialişti IT. Suma necesară realizării acestui proiect ar ajunge la 300 de milioane de euro. Proiectul va fi derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, managementul CIC va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean Cluj. “În viziunea noastră, Cluj Innovation City poate fi principalul motor de dezvoltare economică pentru această parte a ţării. Trebuie să spunem aici că prosperitatea individuală este, în condiţiile economice prezente, condiţionată de gradul de diferenţiere pe care o regiune poate să îl asigure faţă de altele. Şi noi credem că ceea ce diferenţiază Clujul şi regiunea în general, este tocmai acest apetit pentru inovaţie, spre identificarea sau aplicarea unor soluţii economico-sociale noi. Acest potenţial, odată valorificat şi scalat, ne va pune, cu siguranţă, pe harta economică a Europei”, susține Andrei Kelemen.

Asociaţia colaborează cu toate organizaţiile academice din Cluj-Napoca şi are în derulare diferite proiecte punctuale în parteneriat cu şcoli şi licee din oraş. „Interesul nostru este ca prin aceste colaborări să contribuim atât la misiunea generală a acestor instituţii de a forma şi educa oamenii pentru o şansă la o viaţă mai bună cât şi de a face cunoscute oportunităţile de carieră în această industrie. Specializarea, pregătirea în general pentru dezvoltarea de software, nu sunt uşoare, necesitând eforturi individuale şi de sistem importante. Pe de altă parte însă, oportunităţile de carieră sunt formidabile atât prin câştigurile financiare cât şi prin satisfacţia unui loc de muncă deosebit, într-un domeniu deosebit. Practic, dorim să vedem că mai mulţi tineri înţeleg ce le oferă acest sector şi că fac o alegere informată despre viitorul lor”, explică directorul Cluj IT Cluster.