
Când îl întrebi cum consideră că va evolua economia Sibiului în acest an, primarul Klaus Iohannis spune că la fel de bine ca în 2013. „Sibiul a trecut destul de bine peste momentele economico-financiare dificile din 2009 şi 2010. Marile investiţii au reuşit să depăşească acest moment dificil”, declară Klaus Iohannis, într-un interviu acordat „Forbes România”. „În 2012 şi 2013 au existat firme din Sibiu care şi-au extins unităţile de producţie. Acest lucru arată clar că economia oraşului este construită solid, fapt perceput ca un semnal pozitiv şi de mediul de afaceri.”
Datele statistice confirmă spusele primarului sibian: Produsul Intern Brut (PIB) regional este în creștere din 2012 încoace, la fel și PIB-ul pe cap de locuitor, în timp ce șomajul, care atinsese cote alarmante în 2009 (8,2% la nivelul județului Sibiu), a scăzut în 2013 la 3,3%.
Investițiile care au avut loc în ultimii ani în industrie au avut un rol important în dezvoltarea economică a orașului. Un argument în acest sens este și ponderea de 31,5% a populației ocupate în activități industriale, care în județul Sibiu este cea mai mare din Regiunea de Dezvoltare Centru, potrivit unui raport dat publicității în octombrie 2013 de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), parte a „Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020”.
„Doar în zona industrială vest a oraşului avem peste 50 de unităţi de producţie deschise de investitori străini şi români”, precizează Klaus Iohannis. Cea mai bine reprezentată este industria producătoare de componente auto, dar există şi unităţi de producţie de lanţuri, medicamente, produse din piele şi chiar o pepinieră. „Şi firmele sibiene au continuat să se remarce prin rezultatele obţinute şi prin calitatea produselor şi serviciilor oferite, un lucru cu atât mai lăudabil în contextul economic dificil. Cred că economia oraşului va continua pe acest parcurs şi în 2014”, spune edilul-șef al Sibiului, care a fost ales pentru prima dată primar în anul 2000, aflându-se la al patrulea mandat.
Printre companiile prezente în Sibiu se numără Siemens Electrical Installation Technology, Simea, Raguse Medizinische Produkte, Kromberg &Schubert, Continental Automotive, Thyssen Krupp Bilstein, Compa, Faurecia Seating, Takata–Petri, CML Innovative Technologies, dar și companii românești precum Scandia Română și Boromir. În județul Sibiu, la Mediaș, au sediul companii românești importante precum Romgaz, Transgaz, Armax Gaz sau Dafora.
„Orașele Sibiu și Târgu Mureș, cu funcții complexe și o populație numeroasă ce depășește 100.000 de locuitori, exercită o influență remarcabilă pe plan regional și național, constituind totodată principalele centre de convergență din zonă”, susțin reprezentanții ADR Centru. La această poziție au contribuit fără îndoială și aeroporturile internaționale din Sibiu și Tîrgu Mureș, singurele de altfel din Regiunea de Dezvoltare Centru (cuprinde județele Alba, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita și Mureș).
Prin Aeroportul Internațional Sibiu, accesibilitatea pe teritoriul Europei este asigurată prin zboruri directe și indirecte de către companii naționale și internaționale de transport aerian. Legăturile directe din Sibiu sunt asigurate spre Timișoara și București, dar și spre țări precum: Spania (Madrid), Turcia (Antalya), Germania (Stuttgart, München). Prin zboruri indirecte se asigură legătura spre: Italia (Verona, Milano, Veneția, Bologna, Florența, Roma, Bari, Ancona), Germania (Stuttgart, München, Düsseldorf), Grecia (Atena), Republica Moldova (Chișinău), Ucraina (Cernăuți, Odessa).
În ultimii ani, transportul internațional și intern de pasageri al aeroporturilor din Regiunea Centru a crescut foarte mult, ajungând în 2012 la 431.932 de pasageri. Raportat la nivelul anului 2008, an de debut a crizei economice în România, numărul de pasageri a crescut, în 2012, cu 20,4%. De altfel, în prima jumătate a anului trecut, numărul pasagerilor crescuse cu 12% față de aceeași perioadă din 2012.
Despre importanța unei rețele dezvoltate de transport vorbește și primarul Klaus Iohannis atunci când vine vorba despre atuurile pe care orașul său le prezintă pentru investitori: „Sibiul are în primul rând o localizare geografică foarte bună. Oraşul este amplasat pe coridorul IV pan-european şi este un nod rutier foarte important în circulaţia spre vestul Europei. Sibiul are un Aeroport Internaţional modern care asigură transportul rapid către Stuttgart, München şi Viena, de unde se poate face uşor legătura cu alte oraşe europene”.
Coridorul IV pan-european de transport, rută ce va asigura o legătură rapidă între extremitatea sud-estică a Europei (Istanbul, Salonic) și Europa Centrală (Dresda, Nuremberg), via Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, traversează sud-vestul Regiunii de Dezvoltare Centru. Recent inaugurata autostradă Sibiu-Orăștie face parte din acest coridor. Sibiul, ca județ, stă bine la capitolul drumuri naționale – sunt modernizate în proporție de 100% –, dar mai prost în privința drumurilor județene, cu doar 55 de kilometri modernizați. În același timp, județul Sibiu se află pe locul 2, în Regiunea Centru, din punct de vedere al scoaterii din folosință, în ultimii 20 de ani, a sectoarelor de cale ferată, cu 164 de kilometri scoși din uz.
„Un alt atu este forţa de muncă disponibilă. Sibiul este un oraş universitar cunoscut, facultăţile sibiene oferind o mare variate de specializări. Prin urmare potenţialii investitori vor găsi aici personal calificat fără a trebui să atragă forţă de muncă din alte oraşe”, subiniază Klaus Iohannis. Într-adevăr, în județul Sibiu ponderea populației cu studii superioare în total populație cu vârsta de peste 10 ani este de 7,6%, potrivit datelor ADR Centru.
Un alt aspect important este deschiderea şi transparenţa administraţiei locale. „Încercăm să sprijinim potenţialii investitori în obţinerea documentelor solicitate de lege şi le oferim informaţiile generale de care au nevoie în evaluarea iniţială a locaţiei economice Sibiu şi eventual în deschiderea unei unităţi de producţie”, spune Klaus Iohannis.
Sibiul şi-a construit o imagine bună la nivel european şi la nivel naţional atât ca oraş turistic şi cultural, cât și ca amplasament economic. „Investiţiile deja existente au confirmat faptul că Sibiul are un mediu de afaceri competitiv, iar faptul că afacerile au rezistat, ba chiar s-au extins, recomandă orașul ca o locaţie economică viabilă”, conchide Klaus Iohannis.