Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Împărat sau cerşetor

Cel mai influent cotidian de business din lume, Financial Times, considera că epitetul care descrie în general antreprenorii adevărați, colorat, este mult prea puțin pentru a-l descrie pe românul Frank Timiş.
Frank Timis

Plecat din România când avea doar 16 ani, românul născut în urmă cu mai bine de 50 de ani la Băile Borș, Maramureș, și-a făcut ucenicia în industria minieră din vestul Australiei, iar până la 27 de ani începea primul său proiect minier, după cum scria pe pagina sa de prezentare www.franktimis.com. „Este pregătit să fie primul care investește în țări aflate în reconstrucție după perioade de instabilitate politică”, își continua românul autoportretul pe site-ul care se pare că a dispărut între timp (celebra eroare 404 Not Found), pe fondul problemelor tot mai mari pe care le are omul de afaceri supranumit la un moment dat „împăratul Africii de Vest”.

Ceea ce nu scria în prezentare era că Vasile Timiș (acesta era numele de naştere al maramureşeanului) a avut şi partea sa de aventuri dincolo de cadrul legal, fiind chiar condamnat. Nu puţini au fost cei care au conectat problema legală a lui Timiş (devenit între timp Frank) cu drogurile sau cu poveştile despre traficanţii români de droguri din Australia. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu subiectul, un pic de istorie. Fosta Securitate începuse pe vremea lui Nicolae Ceauşescu o ofensivă puternică (inclusiv prin desfăşurarea unor operaţiuni care implicau trafic de droguri) pentru a face rost de valută şi pentru a distruge societatea occidentală „din interiorul ei”, după cum afirmă într-una din cărţile sale fostul general Ion Mihai Pacepa.

Iar dacă nu vi se pare încă Frank Timiş un bun subiect pentru un film de Hollywood, atunci trebuie doar să mai aveţi puţină răbdare.

VEZI CE ALTE LECȚII POȚI ÎNVĂȚA ÎN URMA POVEȘTILOR A ȘAPTE DINTRE CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

Mărirea. La aproape un sfert de secol de la primul său proiect minier, Frank Timiș are deja la activ o sumedenie de afaceri în domeniul resurselor minerale (dar nu numai), aflate în diferite stadii. Dar niciuna dintre ele nu a scăpat de controverse.

Frank Timiș a creat și vândut Gabriel Resources, companie listată la bursa din Toronto, Canada, care s-a aflat multă vreme în centrul celui mai mare scandal din România din domeniul minier – cel din jurul exploatării de la Roșia Montană.

Timiş a fondat și condus Regal Petroleum, o companie ce deținea concesiuni pentru mai multe perimetre de explorare în mai multe țări, printre care și România. Unul dintre aceste perimetre, aflat la Bârlad, fusese vândut către Chevron. Mai mult, Regal Petroleum, listată pe piața AIM a bursei londoneze a fost subiectul unei amenzi record în urma inducerii în eroare a investitorilor cu privire la un zăcământ în Grecia (e drept, Timiș părăsise între timp compania).

Marea lovitură a lui Timiș părea a fi Africa. Holdingul maramureșeanului care locuiește de multă vreme la Londra crescuse susţinut şi includea la un moment dat companii precum African Minerals (cotată pe piața AIM), African Petroleum (pe piața australiană NSE), dar și International Petroleum sau London Pharma.

Ba, mai mult, românul a anunțat cu surle și trâmbițe un parteneriat de miliarde de dolari cu grupuri chinezești precum Shandong Iron and Steel Group sau Tianjin Materials and Equipment Group Corporation și a atras speculatori de talie mondială, precum americanii de la Blackrock sau Franklin Templeton. La momentul de vârf, în 2011, African Minerals valora pe bursă 3 miliarde de dolari.

Timiș părea, astfel, că va intra, definitiv în liga miliardarilor planetei.

Decăderea . Numai că perla coroanei – African Minerals – a avut evoluții dezamăgitoare, cotațiile prăbușindu-se ca urmare a creșterii rapide a datoriilor pe fondul așteptărilor prea optimiste legate de încheierea unor noi tranzacții, dar mai ales din cauza faptului că producătorul care exploatează zăcămintele de minereu de fier de la Tonkolili, din Sierra Leone, a reacționat cu întârziere la scăderea internațională a prețurilor. Nu în ultimul rând, apariţia Ebola în Sierra Leone şi neînţelegerile cu chinezii care deţineau 25% din companie (şi care aveau un împrumut de 250 de milioane de dolari acordat companiei) au făcut ca în toamna anului trecut African Minerals să mai valoreze pe bursă doar 50 de milioane de dolari, moment în care tranzacţionarea a fost suspendată. În plus, a fost lansată o anchetă internă, după ce Timiş şi alţi foşti manageri de top au fost suspectaţi că au beneficiat personal în urma transferării neautorizate a 50 de milioane de dolari către o firmă din Cipru.

Între timp, African Minerals a intrat în insolvenţă, iar chinezii minoritari au preluat în totalitate activele African Minerals şi au anunţat că vor redeschide mina.

În acelaşi timp cu preluarea de către chinezi a perlei sale, Timiş primea o nouă lovitură: noul regim politic din Burkina Faso deschidea o anchetă privind modul cum o altă companie a lui Timiş, Pan African Minerals, a preluat anul trecut controlul asupra unui zăcământ de mangan la Tambao, evaluat la un miliard de dolari. Compania, în care Timiş deţinea pachetul majoritar, preluase drepturile asupra zăcământului de la fostul preşedinte, Blaise Compaore, care condusese Burkina Faso timp de 27 de ani. Nu în ultimul rând, de la această mină de la Tambao, a fost răpit în primăvară românul Iulian Gherguţ, de către Sahel Al-Mourabitoune, o grupare teroristă.

Aparent lovit din toate părţile, Timiş pare acum foarte departe de cele zece miliarde de dolari la care visa că vor ajunge deţinerile sale. Numai că el mai are, potrivit informaţiilor disponibile, câţiva aşi în mânecă: concesiuni de uraniu în Niger, dar şi licenţe de exploare în Senegal ori Liberia. Nu în ultimul rând, are parteneri şi finanţatori care merg în continuare pe mâna celui care le-a adus adevărate averi, chiar dacă şi-a făcut de câteva ori mai mulţi duşmani dintre cei cărora le-a pierdut banii.

Oricât de mult ai citi despre Frank Timiș, vei ajunge ca la final să ai mai multe semne de întrebare despre acest personaj decât aveai la început. Adică, un adevărat personaj de film.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii