Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Iașiul lui Iulius

Stocul office din Iași a crescut, în ultimii doi ani, cu 50%, compania controlată de Iulian Dascălu fiind unul dintre principalii artizani ai acestei evoluții.
 aboneaza-te
Photo: www.PRO IMAGE

Față de acum doi ani, stocul office din Iași a crescut cu 60.000 de metri pătrați, atingând nivelul de 180.000 de metri pătrați, potrivit datelor remise „Forbes România” de către compania de consultanță imobiliară JLL România. Un aport substanțial la această creștere l-a avut omul de afaceri Iulian Dascălu, om de afaceri cu o avere estimată la 580 de milioane de lei, potrivit ediției din 2016 a topului Forbes 500, care a dezvoltat, prin compania Iulius, ansamblul mixt-use office-retail Palas Iași. Componenta de birouri, dezvoltată sub brandul United Business Center, număra, în 2015, patru clădiri, cu o suprafață totală închiriabilă de 28.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasă A. În prezent, United Business Center Iași cuprinde șase clădiri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 67.000de metri pătrați.

În iunie anul trecut, reprezentanții companiei Iulius anunțau că principalul chiriaş al uneia dintre cele două clădiri edificate din 2015 încoace, UBC 6, este UniCredit Business Integrated Solutions – compania globală de servicii a Grupului UniCredit, destinată furnizării de servicii în domeniile IT&C, back office, middle office, imobiliare, securitate și achiziții. Astfel, UniCredit Business Integrated Solutions ocupă o suprafaţă de 7.800 mp din cei 9.300 mp închiriabili ai clădirii. De notat este că această clădire a fost proiectată special pentru UniCredit Business Integrated Solutions. Birourile sunt dispuse pe cele patru etaje ale imobilului, compania beneficiind de lobby cu acces din strada Sf. Lazăr, trei lifturi proprii şi de conexiune directă cu zona de food court a Palas Mall. „UniCredit Business Integrated Solutions a investit o sumă considerabilă în amenajarea noilor birouri din Iaşi, care asigură un mediu de lucru premium celor aproximativ 600 de angajaţi”, declara, la acel moment, Paolo Cederle, Chief Executive Officer al UniCredit Business Integrated Solutions S.C.p.A. Printre elementele personalizate se numără și spațiile „Download Area” și „Upload Area”, cea din urmă  fiind un spaţiu cu o înălţime de opt metri, care cuprinde o zonă de relaxare şi o bucătărie dedicată angajaţilor, precum și trei săli inedite de întâlniri, cu un design asemănător formelor unor case, fiecare suspendată pe câte un pilon.

Cea mai recentă tranzacție anunțată în UBC Iași este închirierea de către Bitdefender a 2.300 de metri pătrați în UBC 1, clădire cu o suprafaţă de 7.400 mp, dispuşi pe cinci niveluri, şi un grad de închiriere de 100%. În UBC Palas au sedii 5o de companii, majoritatea multinaţionale din domeniul IT & Outsourcing. Cele peste 5.000 de persoane care lucrează în cele şase clădiri UBC beneficiază de acces facil la o varietate de servicii în interiorul ansamblului Palas, precum parcare subterană, spații de recreere, parc și discounturi la food court, restaurante, cafenele şi magazine, în baza programului „Card Partener”.

Citește și: Livrările din hub-ul office Piața Presei Libere – aproape inexistente în 2017

Un alt om de afaceri care controlează o companie din topul Forbes 500 și care are active în segmentul office ieșean este Gheorghe Iaciu, care, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, a convertit centrul comercial Moldova Mall într-o clădire de birouri, Moldova Business Center. Suma menționată mai sus include și achiziția centrului comercial, în 2004, de la East Balkan Properties. Prin această reconversie, Gheorghe Iaciu a adus pe piața ieșeană o suprafață de 14.500 de metri pătrați de spații office în centrul orașului.

Alte clădiri reprezentative din Iași sunt Ideo Business Center, cu 11.000 de metri pătrați închiriabili și Tudor Office Center – 6.400 de metri pătrați închiriabili. În ultimii ani, datorită infrastructurii telecom bine dezvoltate, salariilor competitive și forței de muncă educate, orașul a devenit atractiv pentru serviciile externalizate ale firmelor și pentru companiile de cercetare-dezvoltare. Amazon, Xerox, Centric IT, Ness Technologies, PwC, Movial sunt doar câteva nume de companii care desfășoară activități la Iași.§

 

Clădiri reprezentative

UBC Palas Iași

Dezvoltator: Iulius

Proprietar actual: Iulius

Suprafață: 67.000 de metri pătrați

An finalizare: 2016

 

Moldova Business Center

Dezvoltator: East Balkan Properties

Proprietar actual: Gheorghe Iaciu

Suprafață: 11.500 mp GLA

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii