Evoluția companiei în 2016
Pozitivă. Banca Transilvania şi Grupul Financiar BT au continuat să-şi îndeplinească misiunea asumată, de finanțator al economiei româneşti, prin cele aproape 122.000 de credite noi acordate, în primele 9 luni ale anului. Aşa cum ne arată rezultatele financiare, BT a continuat trendul pozitiv, în condițiile creşterii volumului de operațiuni şi reducerii costurilor pentru clienți. Profitul net pe primele 9 luni ale anului este mai mare cu 110%, ajungând la 657 de milioane de lei, în timp ce activele au crescut cu 1,7%, la 48 de miliarde de lei. De asemenea, BT a parcurs noi etape privind orientarea spre digital, prin lansarea unor facilități specifice. Rezultatele băncii şi ale Grupului Financiar Banca Transilvania confirmă trendul pozitiv al începutului de an şi bugetul pe 2016. Pentru că tot vorbim de „pozitiv”, aş menționa că aproape 15 milioane de lei a acordat Banca Transilvania în acest an programelor de implicare şi responsabilitate socială din domenii precum educație financiară şi antreprenorială, voluntariat, sport, cultură şi cauze sociale.
Strategia companiei pentru 2017
Primul ar fi transformarea BT prin digitalizare pentru o experiență cât mai bună pentru clienții şi angajații săi. Al doilea plan este pregătirea profesională continuă şi adecvată a angajaților băncii pentru bankingul viitorului. Al treilea este urmărirea oportunităților de consolidare BT prin achiziții.
Evoluția domeniului în 2016
„Darea în plată” şi tot ce ține de inițiative cu caracter populist la adresa băncilor sunt evenimente nefavorabile. România şi starea economiei interne depind fundamental de un sistem bancar solid şi predictibil, care să poată asigura atât finanțare, cât şi încrederea deponenților. Noi susținem, şi am demonstrat asta, o abordare proactivă în relația cu clienții care au o situație specială şi au fost afectați de criză, dar nu credem că trebuie generalizat.
Lucruri bune în România, în 2016
2016 a adus inclusiv lucruri bune pentru România. Aş începe cu accelerarea economiei într-un context de stabilitate macro-financiară. Un alt aspect pozitiv este ameliorarea venitului real disponibil al populației, precum şi stabilitatea politică într-o regiune cum este a noastră, unde sunt multiple probleme.
Măsuri bune ale Guvernului Cioloș
Creşterea cheltuielilor de capital ale statului cu 20% an/an în primele zece luni, primele măsuri concrete de abordare a descentralizării la nivel regional, care este o masură capabilă să ducă la o eficiență crescută a statului în relația cu cetățenii şi cele destinate sprijinirii mobilității pe piața forței de muncă sunt trei dintre măsurile pe care le-a luat Guvernul, care influențează pozitiv mediul de business, companiile. Pe viitor, sunt necesare măsuri mai ambițioase în materie de infrastructură – rutieră, feroviară, aeronautică, dar şi medicală şi educațională -, precum şi reforma administrației publice. Trebuie continuată, în mod accelerat, informatizarea statului şi a funcționarilor săi, pentru că, în acest moment, sistemtul de stat a rămas mult în urma sistemului privat, la toate capitolele. Desigur, reprezentând o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti – mai mult decât atât, prima bancă din România cotată la BVB – susțin că sunt, întotdeauna, binevenite măsuri pentru dezvoltarea pieței de capital pentru creşterea comunității investitorilor în România şi pentru a aduce un flux mai mare de economii către instrumentele financiare disponibile pe piețele administrate de Bursa de Valori București.
Așteptări de la noul guvern
Sperăm să fie implementate măsuri care să determine consolidarea stabilității macro-financiare, un buget echilibrat pentru 2017, o reformă în administrație şi evitarea implementării de măsuri populiste nesustenabile.
Provocări globale în 2017
Trebuie să aşteptăm concret primele măsuri care vor fi adoptate şi implementate de Administrația Trump. Se pare că vom asista la investiții publice ambițioase, dar şi la o nouă paradigmă în ceea ce priveşte libera circulație a factorilor de producție. Ne aşteptăm, de asemenea, la majorarea costurilor de finanțare în economia mondială şi la o selecție mai atentă a fluxurilor internaționale de capital privind deciziile pe termen mediu.
Ce au spus alți oameni de afaceri.