FacebookTwitterLinkedIn

Principiul reprezentativ al  homeopatiei -„Legea similitudinii”- se poate traduce prin faptul că o boală poate fi  vindecată cu aceeași substanță care e capabilă să producă boala respectivă la omul sănătos, iar bazele științifice ale acestei ramuri medicale au fost enunțate în urmă cu 200 de ani. „Sunt numeroase procedee homeopatice pe care publicul larg nu le înțelege, dar funcționează – dovada fiind numărul mare de medici care prescriu astfel de medicamente”, spune Antoine Demonceaux, directorul Centrului de Învățământ și Dezvoltare a Homeopatiei (CEDH), în cadrul Congresului Internațional al Homeopatiei, susținut anul acesta la Praga. La nivel mondial, peste 400.000  de profesioniști din domeniul sănătății prescriu medicamente homeopate, conform unui studiu realizat de Centrul Canadian pentru consumatorii de homeopatie. Totuși, tratamentul homeopat nu este folosit, de regulă, individual. „Homeopatia are un rol foarte important în medicină, dar asta nu înseamnă că vindecă tot”, adaugă Antoine Demoinceaux. Așadar, medicamentele homeopate folosite complementar celor alopate, tradiționale, determină apariția „medicinei moderne de astăzi”, după spusele sale.

Antoine Demonceaux

Homeopatia s-a răspândit în toată Europa și în lume, astăzi existând școli, facultăți și spitale de homeopatie la București, Londra, Paris, iar în Anglia și Franța această specializare este integrată în Sistemul de Asistență Medicală. Una dintre „școlile” internaționale de homeopatie care a instruit mai mult de 1.000 de medici în Franța – o țară cu vechime în medicina homeopată- și 1.000 în întreaga lume, inclusiv 150 în Statele Unite ale Americii, este Centrul de Învățământ și Dezvoltare a Homeopatiei (CEDH), fondată în 1972. CEDH are acum parteneriate cu peste 10 facultăți de medicină și farmacie în Franța și în restul lumii (Tunisia, România, Spania, Ungaria) și reunește 120 de profesori în întreaga lume, din care 60 în Franța, toți formați în pedagogie și experți în homeopatie. Practica și predarea homeopatiei franceze se exportă bine. În prezent, țări îndepărtate și diferite precum SUA și Taiwan apelează la CEDH pentru a dezvolta expertiza lor homeopată, iar printre țările aflate „pe lista de înscriere” se află: India, Brazilia și Columbia.

VEZI ȘI: HOMEOPATIA, UN NOU TREND ÎN MEDICINĂ

Una dintre companiile care, încă de la înființare (1932), a reprezentat un promotor al homeopatiei – Boiron – este astăzi un nume de referință în medicina homeopată. Laboratoarele sale produc binecunoscutul Oscillococcinum, medicament homeopat, distribuit, în prezent, în aproape 60 de țări, inclusiv România. Grupul Boiron a încheiat anul anterior cu o cifră de afaceri de 610 milioane de euro, iar 55% din total a provenit din Franța, unde are patru unități industriale: Messimy, Sainte-Foy, Montrichard, Montévrain.

„Pentru noi, România este cea mai profitabilă țară din estul Europei, unde înregistrăm creșteri de 10% în fiecare an”, spune Valérie Poinsot, directoarea generală delegată a Laboratoarelor Boiron. Compania și-a început activitatea pe piața locală din anul 2000 și a ajuns la finele anului 2014 la o cifră de afaceri de 37,3 milioane de lei și un profit de 4,9 milioane de lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. „În fiecare an investim în România. Anul trecut, spre exemplu, am schimbat sediul. Probabil vom angaja mai mulți oameni de anul acesta”, adaugă Valérie Poinsot.

VEZI ȘI: VIRUSUL ZIKA AR PUTEA PROVOCA PIERDERI DE 63,9 MILIARDE DE DOLARI ÎN TURISMUL ÎNTERNAȚIONAL

Grupul Boiron este prezent în 60 de țări, dintre care cea mai profitabilă din punctul de vedere al vânzărilor este Franța, urmată de Italia, Rusia și SUA. În ceea ce privește planurile de extindere, cel mai important în următoarea perioadă este deschiderea unei noi filiale în India. „Nu este încă oficial. Va fi oficial în câteva luni. E o țară foarte importantă pentru homeopatie deoarece sunt mai multe de 200.000 de homeopați în India”, spune Valérie Poinsot. Raportat la cifra de afaceri estimată pentru 2015, directoarea nu oferă date exacte, însă spune că se așteaptă la o stagnare, în special din cauza scăderii vânzărilor în Rusia – „Din cauza situației politice am pierdut, anul trecut, 10 milioane de euro în Rusia.” La fel, anul acesta depinde foarte mult de situația controversată a țării respective, spune Valérie Poinsot. „Dacă Rusia este «sănătoasă» atunci va fi bine și pentru noi, pentru grup. Relațiile dintre Franța și Rusia sunt foarte importante”, conchide ea.

Printre planurile viitoare, Boiron își propune să „câștige” cât mai multe țări, să își crească veniturile și, mai ales, să investească cât mai multe resurse în cercetare.