Cautare
, Contributor

Modă |
|

Hainele noi ale caselor noastre

Dacă hainele pe care le purtăm se schimbă în funcție de dispoziție, cu designul și culorile în care alegem să ne îmbrăcăm casele conviețuim neîncetat. Ne gândim mai puțin la ele, însă tendințele din designul interior ne influențează viața chiar mai tare decât paleta coloristică din dulap.
DSC_4136

De la unul dintre cele mai mari târguri de textile pentru casă din lume, EVTEKS Istanbul, am venit cu un raport complet despre culorile, nuanțele și poveștile create în jurul unui cămin cool și trendy.

Crescând în lumea textilelor pentru casă, târgurile de profil au fost mereu o certitudine a vieții mele, cu o periodicitate la fel de bine-stabilită precum cea a vacanțelor sau a sărbătorilor legale.

Chiar și lucrarea mea de licență a fost un studiu exhastiv al participării la târguri ca instrument de promovare internațională, așa că ideea de a radiografia tendințele în home textiles pentru acest număr al revistei a echivalat cu o întoarcere acasă.

După o pauză de șapte ani, am redescoperit industria cu alți ochi, dar și cu uimirea de a vedea cât de departe a mers tehnologia (și mai ales nano-tehnologia) în domeniu.

DSC_4126De la lenjerii de pat care nu necesită călcare și care pe atunci păreau culmea inovației, am ajuns la regimente de texturi high-tech, impermeabile, tratate împotriva tuturor factorilor de mediu și care imită fidel aspectul a absolut orice, de la coajă de copac la structura coșurilor de răchită.

De asemenea, dacă în modă delimitarea dintre sexe este tot mai subtilă, siluetele și croiurile fiind tot mai vag-definite pe genuri, în materie de produse textile pentru casă se anulează în bună măsură delimitarea între confecție de îmbrăcăminte și metraj pentru casă.

La o adică, din aproape oricare dintre materialele prezentate de expozanți s-ar putea crea măcar un obiect couture, extravagant și foarte original, sub bagheta unui designer suficient de inspirat.

Standurile de nesfârșite perdele m-au dus cu gândul la Maria von Trapp din „Sunetul Muzicii“, respectiv la Scarlett O’Hara și momentul ei de glorie cu rochia verde făcută din draperii.

Luând la întâmplare orice material din șirargurile de mostre agățate în rasteluri, aproape oricare s-ar putea transforma într-o rochie spectaculoasă și extravagantă, cu aplicații, texturi prețioase și cădere grea, unii expozanți mergând până la a expune o parte din materiale pe manechine, sub formă de rochii.

După târgul de texDSC_4162tile de la Shanghai (vă mai îndoiați că regina absolută a textilelor este China?), EVTEKS Istanbul este o desfășurare de forțe impresionantă, creată în primul rând pentru a scoate în evidență atributele spectaculoase ale industriei turcești de profil.

Aceasta are deja volumul și poziția, dar îi lipsește recunoașterea mondială a supremației. O supremație îndelung muncită, că veni vorba.

În 2015, cele 5.700 de companii turcești producătoare de home-textiles au exportat în toată lumea, din Iran până în Statele Unite, produse în valoare de 2,7 miliarde de dolari, într-o creștere susținută de un avans tehnologic uimitor.

Turcii au investit masiv în cele mai noi echipamente de producție textilă, în cea mai mare fabrică de lenjerii de pat din Europa, dar și în producția de perdele, broderii și prosoape, trei domenii în care se află în primele trei locuri la nivel mondial. Chiar și pe domeniul designului interior, Turcia se laudă cu un prim `Red Dot Award“, obținut în 2013 pentru o toaletă inspirată de forma amforei.

DSC_4182CE SE POARTĂ ÎN 2017? Se poartă natura, cu tot ceea ce înseamnă simplitate, șarm, autenticitate și romantism, completate însă de tușe puternice de inovație, texturi revoluționare, bogăție a materialelor și finisaje complexe. Simplitatea culorilor este contrabalansată permanent de complexitatea finisajelor.

Clientul-final nu mai este considerat un familist cuminte și formalist, ci un explorator care își dorește provocări, aventuri și o existență diametral opusă monotoniei, de aici și încercarea de a-l surprinde într-un mod diferit de până acum.

Nu cu nuanțe fluo și culori care îți ard retina, ci cu texturi care să îl atragă de departe prin combinațiile inedite de culori, iar de aproape să-l facă să exclame „wow“ la atingerea fibrei cu textură marmorată, lucioasă, strălucitoare, abrazivă sau fină ca mătasea. Sau orice combinație între acestea. Everything goes.

Primăvara lui 2017 va fi modernă și proaspătă, cu grafisme care să facă totul să pară mult mai complex. Nuanțele care ni se pregătesc sunt denumite, sugestiv, atât după coduri Pantone cât și după poezia evocată de aspectul lor: verde-mușchi, galben-polen, bleu-apă minerală și bleu-ciel, dar și bleumarin (omniprezent atât în colecțiile de tendințe pentru primăvară-vară cât și în cele pentru toamnă-iarnă 2017), negru-fier-forjat, verdigris, blond-beige sau ecru-ghips.

DSC_4140Spre toamnă, totul devine ușor opulent, cu unele nuanțe de boudoir, deopotrivă provocatoare și rafinate. Cuvintele cheie sunt sofisticat, bizar, prețios, baroc, iconic, tradițional și… surprinzător.

În colecțiile de iarnă din 2017 totul uimește, fie la prima vedere, fie la prima atingere, iar temele au denumiri care stârnesc intrigă: tonuri delicate de „alcool“, „flori gigantice“, „cabinetul de curiozități întunecate“ sau „geometrie tribală”.

Senzația pregnantă pe care am avut-o în fața mostrarului pentru toamnă 2017-2018 a fost dorința de a atinge fiecare material în parte, de a-l explora multisenzorial. Aceasta este una dintre tendințele generale ale momentului: traseul țesăturii către tridimensional. Nu mai e suficient să privești, trebuie să atingi pentru a completa experiența și povestea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii