FacebookTwitterLinkedIn

Fostul campion de Formula 1 Fernando Alonso pare, cel puțin la o primă vedere, personajul cheie al sălii de conferințe de la etajul 40 al hotelului aflat foarte aproape de Ground Zero. Asta până îl vezi pe Eugene Kaspersky, adevăratul rockstar al evenimentului de luna trecută, care a marcat noua campanie de promovare a celui mai cunoscut brand tehnologic din Rusia – Kaspersky.

Rockstar nu este nici pe departe o caracterizare exagerată când vine vorba de Eugene (pe numele lui real Evgheni) Kaspersky, unul dintre cei mai bogați ruși și, probabil, singurul a cărui avere nu are legătură cu petrolul sau gazele naturale. El și-a creat imaginea unui bogătaș extravagant, dispus să facă orice, oricând, oricum, atâta vreme cât reușește să atragă atenția. A apărut în reclame alături de cunoscutul actor chinez Jackie Chan. A pus pe contul său de flickr poze cu Bono de prin puburile din Irlanda. Evenimentele și petrecerile organizate pentru lansarea diferitelor produse ale Kaspersky Lab sunt grandioase. Acum, sponsorizează echipa de Formula 1 a Ferrari (care a terminat sezonul proaspăt încheiat pe locul doi). Nu îi este frică să spună ceea ce gândeşte şi este darnic cu sfaturile şi informaţiile. Este sigur pe el şi aruncă provocări: „Hack me, if you can! (Încearcă să mă virusezi, dacă poţi!)”

Poate părea surprinzător în acest context, însă extravagantul rus este unul dintre invitații favoriți ai organizatorilor de evenimente din domeniul tehnologic. Anul acesta, Kaspersky a fost unul dintre vorbitorii de la forumul economic de la Davos, iar ediția din luna decembrie a revistei Foreign Policy l-a desemnat drept unul dintre cei 100 „Global Thinkers”, devansând miliardari precum Warren Buffett sau oficiali de top ai UE precum comisarul Viviane Reding.

Există însă o explicație imediată pentru acest paradox. Jocul și goana după senzațional a lui Evgheni Kaspersky sunt transformate, cu abilitate, de fiecare dată, într-o creștere a influenței producătorului de software pe care l-a înființat alături de soția sa.

Totul a pornit, ca multe dintre afacerile de anvergură, de la… curiozitate. Era spre sfârșitul anilor ’80, când computerul rusului fusese infectat cu un virus informatic numit Cascade. Ulterior, Kaspersky a început să colecționeze viruși, să îi studieze, pentru ca apoi, după ce și-a înființat propria companie, să își facă o meserie din a-i combate.

Astăzi, Kaspersky Lab este unul din liderii pieţei, cu venituri de peste 600 de milioane de dolari anul trecut, iar produsele sale au detectat și blocat în lunile care s-au scurs din acest an peste 1,5 miliarde de atacuri informatice prin intermediul site-urilor și 3 miliarde de fișiere infectate. Valorile sunt în creștere an de an, în strânsă relație cu activitatea de globetrotter a rusului care conduce compania.

„Munca mea are recompense minunate, însă are şi dezavantajul de a mă deconecta de lângă familia mea, şi atunci încerc să recuperez prin Skype sau Facebook, dar bineînţeles că în continuare mi-e dor de ei”, spune Eugene Kaspersky. Zâmbetul lui larg ascunde însă drama pe care a trăit-o anul trecut când unul dintre copii săi, Ivan, a fost răpit, în schimbul său fiind solicitată o recompensă de câteva milioane de euro. Relațiile bune ale lui Kaspersky cu serviciile secrete ruse au dejucat planul, după doar câteva zile tânărul Ivan (20 de ani) fiind eliberat.

Pasiunea pentru tehnologie pare că este o caracteristică a familiei Kaspersky, mama lui Eugene (71 de ani) fiind la rândul ei extrem de activă pe internet. Din când în când, îi trimite lui Eugene rapoarte despre activitatea companiei, pe care le găseşte online.

Deşi zâmbeşte mai tot timpul şi îţi creează un sentiment de siguranţă cu aerul jovial pe care îl are, mesajul lui Eugene Kaspersky despre problemele prezentului şi viitorului este cât se poate de serios.

„Din ce în ce mai multe guverne îşi dau seama de pericolul pe care îl prezintă armele cibernetice. Este mult mai uşor şi mai ieftin să dezvolţi o armă cibernetică decât să construieşti un submarin nuclear, iar pagubele sunt greu de contorizat”.

În acest domeniu trebuie să ai viziune şi să previzionezi următorul pas pe care „băieţii răi” or să îl facă. Eugene Kaspersky este foarte serios când vine vorba de securitatea IT, în special pentru că ştie câte pagube se pot produce prin breşele de securitate: „Criminali, activişti, terorişti cibernetici şi chiar şi guvernele au interese de o parte şi alta a baricadei în problema securităţii. Tocmai de aceea trebuie să înţelegem că nu mai e vorba doar de protejarea propriului laptop, azi se joacă un joc mult mai complicat. Produsele noastre pot proteja atât consumatorii obişnuiţi, cât şi marii consumatori cu nevoi speciale. Ceea ce nu putem face este protejăm mintea oamenilor, pentru că oamenii sunt încă foarte naivi”.

Când vorbeşte despre riscurile la care se expune un consumator obişnuit atunci când navighează pe internet, Eugene este foarte critic la adresa reţelelor wireless nesecurizate, mai ales cele din hoteluri sau cafenele şi le consideră ca fiind unele din cele mai periculoase locuri unde poţi fi virusat şi unde ţi se pot extrage datele financiare si confidenţiale.  „Sunt atâtea poveşti de spus despre hoteluri. Nu folosiţi centrele business din hoteluri şi dacă le folosiţi, distrugeţi usb-ul după aceea. Nu aveţi încredere în oricine, aveţi doar în mine. Şi acesta este un sfat în speciali pentru cei care folosesc produsele Mac şi care trăiesc cu impresia că sunt mai protejaţi”, spune el amuzat. El nu se consideră foarte diferit faţă de consumatorul obişnuit.

„Sunt paranoic. După douăzeci de ani în industria IT, toţi devin paranoici. Toţi prietenii mei din IT sunt la fel, nu ţinem prea multă informaţie în calculator, nu vorbim prea mult la telefon.” Acestea este lumea în care Eugene Kasperky trăieşte. Este normal că la un moment dat devine plictisitor să îţi petreci tot timpul în spaţiul cibernetic. De aceea călătoreşte mult, iar locul preferat unde se duce să se relaxeze este o zonă sălbatică din Kamceatka, o zonă cu peste 200 de vulcani, izvoare termale, mulţi urşi sălbatici şi fără internet, departe de tehnologie. Pentru el, este cel mai frumos loc din lume. Linişte deplină pentru cineva care îşi trăieşte viaţa în mijlocul uraganului.