Cautare




, Contributor

|
|

Cum se poziționează Vestul Capitalei în segmentul office

Putem vorbi, în Vestul Capitalei, despre concurență pe segmentul office? Totul pare a fi o chestiune de poziționare.
West Gate

Practic, hub-ul office Vest a fost „inventat” de omul de afaceri Liviu Tudor, care a construit, între 2009 și 2013, ansamblul West Gate. Acesta cuprinde, pe lângă 75.000 de metri pătrați de spații office distribuiți în cinci clădiri, ansamblul West Gate Studios, primul campus studențesc privat din România. „Modelul nostru de business, pe care l-am folosit încă de la început, a fost unul sustenabil. Ca atare, când criza a pus la pământ marile chirii, ale noastre au devenit sustenabile. A fost un avantaj că am ales acest model, neobișnuit înainte de criză, când totul trebuia să fie speculat în sus: și profitul, și prețurile. Cu modelul nostru, nu ai nici creșteri extraordinare, nici scăderi spectaculoase, dar ai un circuit constant ascendent”, spunea, într-un interviu acordat Forbes România cu ceva vreme în urmă,  Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, cu un portofoliu de 150.000 de metri pătrați de spații office.

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

Zona de vest a Capitalei este însă vizată, de anul trecut, de un alt jucător important din segmentul office. Este vorba despre Skanska, dezvoltator imobiliar care, după succesul înregistrat cu ansamblul Green Court din nordul Capitalei, în hub-ul Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, a achiziționat în 2015 un teren de peste două hectare în vestul orașului. „Skanska anunță finalizarea tranzacției pentru o nouă parcelă de pământ în zona central-vestică a Bucureștiului. Compania a achiziționat o suprafață totală de 21.306 metri pătrați, localizată pe Bulevardul Iuliu Maniu, numărul 6, sector 6, București, România. Vânzătorul terenului este Pumac S.A., iar tranzacția a fost intermediată de către JLL România”, spuneau reprezentanții Skanska într-un comunicat de presă, în luna septembrie. Acționarul principal al Pumac S.A. este River Mall S.A, companie ai cărei acționari sunt Ion Rădulea, Doina Drăghia, Dan Bălan, Sema Parc S.A. (care are ca acționari pe Ion Rădulea, Doina Drăghia, Myo Business Seven și Sema Business Four, companii în care îi regăsim din nou printre acționari pe Ion Rădulea, Doina Drăghia, Dan Bălan și, în plus, pe Anca Elena Bălan).

LIVIU TUDOR COORDONEAZĂ EXPANSIUNEA EPF ÎN ECE

Terenul în discuție este situat pe bulevardul Iuliu Maniu, în apropiere de stația de metrou Lujerului, poziționare care-l include mai degrabă în zona de Vest decât în cea de Centru-Vest a Bucureștiului. De altfel, această poziționare corespunde și cu discuțiile pe care Forbes România le-a avut, înainte de anunțul oficial, cu reprezentanții dezvoltatorului. „Suntem în discuții pentru diverse terenuri, atât în nord, cât și în vestul Bucureștiului. Avem semnale de la unele companii care și-ar dori spații de birouri în vest. Ne gândim să nu punem toate ouăle într-un singur coș. Până la sfârșitul anului vom anunța o achiziție”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la reprezentanții Skanska în luna septembrie, cu două săptămâni înainte de anunțul oficial.

POARTA DE VEST

În orice caz, terenul achiziționat de Skanska este situat mai aproape de Universitatea Politehnică decât West Gate, companiile de IT&C fiind de altfel cele vizate de către Skanska pentru viitorul proiect. „Observăm o cerere mare din partea companiilor de tip BPO, SSC și IT, care consideră această zonă un amplasament perfect, datorită apropierii de campusul Politehnicii și accesul la multe mijloace de transport în comun”, precizau reprezentanții dezvoltatorului la momentul anunțului achiziționării terenului.

Clădire reprezentativă

West Gate Park

Dezvoltator: Genesis Development

Proprietar actual: Genesis Development

Suprafață: 75.000 de metri pătrați

An finalizare: 2007-2013

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii