
Născut în New Brunswick, Canada, Pierre Lainey este consultant certificat în management (CMC), titlu acordat de Asociația canadiană a consultanților în management, consultant agreat în resurse umane (CRHA), titlu acordat de Ordinul consultanților în resurse umane și relații industriale din Quebec, formator, administrator agreat (Adm.A.) și profesor la mai multe universități din Canada (HEC Montréal, École de Science en Gestion UQAM, École Nationale d’Administration publique, Université du Laval), unde formează viitorii manageri de top sau consultanți în management, în cadrul programelor MBA. Recunoscut ca un consultant de excepție, Lainey colaborează cu mai multe companii din Canada și Statele Unite ale Americii și susține cursuri pentru manageri pe teme diverse precum leadership, modalități de supervizare a proceselor dintr-o companie, puterea și lupta pentru putere.
Până în prezent, a publicat trei cărți de management „Le leadership organisationnel”, „Pouvoir, influence et habilités politiques dans les organisations” și „Habilités de supervision”, care sunt foarte apreciate de cititorii interesați de domeniu, iar o a patra e în curs de apariție („La psychologie décisionnelle”). Este un om foarte ocupat, lucrează de luni până duminică și își ia vacanțe destul de rar. Își împarte timpul între activitatea de consultanță și cea de profesorat. „Îmi place ceea ce fac. Și consider că e mai mult o plăcere decât o muncă. Nu știu când trece timpul, acum predau, apoi sunt ocupat să dau consultații”, spune Lainey. „Nu mă consumă ceea ce fac, dimpotrivă, îmi dă energie. Învățământul și consultanța merg mână în mână. Când fac consultanță, mereu învăț câte ceva pentru că niciodată nu fac același lucru. Lucrez pentru diferite organizații și niciodată consultanța nu e aceeași pentru toate. Atunci când fac consultanță, învăț diferite lucruri pe care apoi le transmit studenților mei. Așa că învăț în fiecare zi câte ceva și îi învăț și pe alții. La cursuri folosesc numai studii concrete pentru că un ablsovent de MBA trebuie pregătit ca să aplice în realitate ceea ce a învățat”.
Pentru un consultant, este esențial stilul lui de comunicare în relația cu clientul său. „De fiecare dată îmi adaptez stilul de comunicare în funcție de auditoriu, depinde de regiunea unde mă aflu: în zona unde se vorbește engleza din Canada oamenii sunt mai politicoși, mai stricți, mai reținuți, pe când în Quebec sunt mai direcți. În SUA stilul e total diferit, adaptat la felul lor de a face afaceri”.
Psiholog de profesie, Pierre Lainey a fost atras mai mult de psihologia organizațională. „Inițial m-am orientat către psihologia clinică și am constatat cum comportamentul este influențat mai mult de context. Așa că am ales să observ comportamentul uman la locul de muncă. Și așa, încetul cu încetul, m-am orientat către psihologia organizațională. Și atunci am început să mă întreb: care sunt comportamentele într-o organizație, de ce sunt conflicte, de ce sunt comportamente deviante, de ce unii pot să lucreze în echipă, iar alții nu.”
După ce a absolvit masterul la Universitatea din Ottawa, s-a mutat la Montréal, unde și-a început activitatea de consultanță. „Debutul a fost dificil pentru că aveam o pregătire mai mult teoretică decât practică. Am învățat foarte multe în acea perioadă, așa că, după câțiva ani, am decis să fac MBA la UQAM (Universitatea Quebec din Montreal); în paralel am lucrat ca director de resurse umane într-o companie canadiană”. După finalizarea MBA s-a întors în consultanță, de data această mult mai stăpân pe situație. „MBA m-a ajutat să înțeleg mai bine companiile și ceea ce își doresc ele. Nu poți să înțelegi companiile în ansamblu dacă nu ai o asemenea pregătire. Făcând un MBA, înveți cum funcționează marketingul, gestiunea de operațiuni, resursele umane, etc. De asemenea, experiența mea din poziția de director de resurse umane m-a făcut să înțeleg și mai bine cum funcționează o companie. Experiența de muncă te ajută să înveți și alte aspecte, despre care nu înveți la universitate”, spune Lainey. „După MBA am lucrat într-un cabinet de consultanță unde am învățat enorm. M-am ocupat de mai multe companii, din diferite domenii. La început, crezi că toate companiile sunt la fel, dar nu este așa, sunt foarte diferite unele de altele. Diferă cultura organizațională, modul de a face lucrurile, tradițiile lor, etc. E ca și cum ai merge într-o altă țară de fiecare dată. Trebuie să cunoști limbajul companiei ca să o înțelegi. Să înveți să le utilizezi cuvintele, jargonul, non-verbalul celor de acolo. Am lucrat pentru companii mari, mijlocii, mici. Mi s-a părut extraordinar să fiu consultant pentru companii amerindiene.”
Consultantul în management e ca un medic. În opinia lui Lainey, în domeniul consultanței, cel mai important lucru este relația cu clientul, mai mult decât partea tehnică a acestui proces. „Trebuie să existe încredere de ambele părți – și din partea managerului și din partea consultantului -, pentru ca relația să funcționeze, iar colaborarea dintre cei doi să aibă rezultate benefice. Consultantul în management e ca un medic. El pune diagnosticul și dă recomandarea. Clientul este cel care decide să respecte sau nu recomandarea”, explică el.
„O organizație nu are nevoie de un consultant, ci un manager are nevoie de un consultant, fie pentru a-i confirma diferite lucruri, fie pentru a găsi împreună soluții și de a le aplică pentru a optimiza activitatea companiei”, explică Lainey.
E nevoie de lideri flexibili. Pierre Lainey consideră că, după depășirea crizei economice actuale, se va schimbă destul de mult stilul de gestiune a unei companii. „În trecut, liderul avea multă autoritate, iar oamenii îi acceptau autoritatea. Acum, oamenii nu mai acceptă deloc autoritatea unui lider, el trebuie să își vândă influența, altfel oamenii îl vor părăsi. În prezent, oamenii manifestă multă mobilitate în piață muncii, își schimbă companiile, se duc acolo unde le place să lucreze, unde se simt bine. Mereu după o criză oamenii se așteaptă la o direcție clară. Vor un lider care să dea o direcție, în care să aibă încredere și să îl urmeze”. În același timp, se schimbă și stilul managerului de a lucra cu echipa lui. În opinia lui Lainey, liderul de azi trebuie să fie foarte flexibil, iar comportamentul lui trebuie să se adapteze la context și la oamenii care sunt în compania respectivă, la echipa cu care lucrează. „Un manager care nu știe să lucreze în echipă nu este un lider. Un manager bun știe să lase echipa să lucreze și să recunoască în echipa lui o sursă pentru cele mai bune soluții”, spune el. „Companiile au devenit din ce în ce mai complexe. Avem nevoie de oamenii care lucrează în ele și care pot să ne dea idei, așa că liderul trebuie să încurajeze munca în echipă și să aibă încredere în echipa sa, căci este cea care poate genera soluții. Astăzi, un manager nu poate să știe toate soluțiile la tot. Este imposibil. Soluțiile sunt găsite de cei care lucrează în companie. Liderul trebuie să analizeze soluțiile, să le găsească pe cele emergente, care pot fi puse în aplicare în organizație.”
Fin cunoscător al profilului unui lider, Pierre Lainey identifică patru caracteristici: deschiderea la alte idei, la un alt mod de a vedea, a accepta și a analiza lucrurile, dar și sensibilitatea față de oamenii cu care lucrează. „A treia caracteristică este realizarea a ceea ce ți-ai propus. Liderii sunt persoane care vor rezultate, vor finalitate. Pentru ei este important nu numai să fie drăguți cu oamenii, dar și cum să îi stimuleze pe oameni ca să își facă bine treaba pentru a obține rezultate bune. Până la urmă, într-o afacere este vorba despre bani. Iar o a patra caracteristică este flexibilitatea în comportamentul său, să facă față la situațiile diferite dintr-o companie”, adaugă el .
Se vorbește destul de mult de o altă caracteristică a unui lider – carisma. Lainey consideră că a avea carismă este un plus pentru un lider, dar nu este esențial. „E subiectiv când vorbim de carismă, diferă de la o țară la altă, de la o cultură la altă. E foarte sensibil, foarte personal. Sunt lideri care au această calitate, dar și mai mulți care nu au această calitate și sunt excepționali”.
Jocuri politice sunt la orice nivel într-o companie. Puterea politică este subiectul tezei de doctorat a lui Pierre Lainey. Pentru a-și arăta opinia despre puterea dintr-o organizație, despre comportamentul uman în exercițiul puterii a publicat cartea „Pouvoir, influence et habilites politiques dans les organisations”. „Într-o organizație sunt mereu multe jocuri politice. Leadershipul este partea vizibilă a puterii. Avem lider, avem oameni care sunt inamici, manageri carismatici. Dar toată lumea dintr-o companie face parte din acest agregat al puterii, sunt jocuri politice la orice nivel într-o companie”, spune el. „Sunt mulți oameni care au putere, doar că unii o utilizează pozitiv și alții negativ. Asta demonstrează că latura umană trebuie să controleze lucruri – vrem să controlăm oamenii, munca noastră, sarcinile pe care le-am realizat. Avem un sentiment de libertate (…), putem face alegeri. Iar ceea ce îmi dă această capacitate de a controla este puterea, este cea care îmi dă posibilitatea de a controla mediul în care mă aflu, destinul, cariera. Am puterea de a-i controla pe oamenii care se află în jurul meu. Cred că asta este o nevoie umană. Având putere, unii se vor schimba, alții nu. Puterea este un mijloc de a face să se întâmple niște lucruri. Sunt alți oameni care văd puterea ca un obiectiv, iar asta este periculos. Puterea nu este o posesie. Puterea este un mijloc pe care trebuie să îl folosim pentru a face lucruri bune”.
Stilul se schimbă, modelele rămân aceleași. Formator de manageri și consultanți în management, Pierre Lainey a observat că managerii de azi sunt din ce în ce mai preocupați pentru a se perfecționa în vederea obținerii de rezultate cât mai bune în organizațiile pentru care lucrează. „Managerii doresc din ce în ce mai mult să înțeleagă și mai bine companiile în care se află pentru a performa. Astăzi, noi vorbim de globalizare, de gândire globală, în funcție de dezvoltarea companiilor în toată lumea. Organizațiile devin din ce în ce mai complexe și este din ce în ce mai dificil pentru manageri să le înțeleagă”, spune Lainey.
„De-a lungul cursurilor de formare pe care le-am derulat în mai multe organizații, am observat că managerii de azi sunt foarte preocupați să înțeleagă mai bine compania în care sunt, să își explice comportamentul uman din companii. Performanța este mereu o preocupare pentru manageri. Performanța ține cont de anumite aspecte: mediul, demografia, etc. În ziua de azi performanța depinde de mai mulți factori. Așa că managerii se întreabă cum să obțină rezultate din ce în ce mai bune pentru compania lor. De aceea, trebuie să observe ce se întâmplă la nivel internațional, marile schimbări din societate, din legislație. Mai ales că acum multe dintre companii au operațiuni în mai multe țări. În plus, mișcarea oamenilor în întrega lume, libertatea de a lucra oriunde în lume a influențat mult dezvoltarea companiilor”, explică el.
Ca urmare a acestei dezvoltări globale a companiilor, managerul trebuie să își schimbe stilul de conducere. „Este un paradox: stilul de management se va schimba, dar modelele de management rămân aceleași. Fiecare model trebuie adaptat fiecărei companii”, adaugă Pierre Lainey.
Aflați ce alte articole cuprinde ediția specială Forbes Healthcare
Citiți ediția specială Forbes Healthcare și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.