Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Global, regional, local și invers

Amenințările celui care pare a fi cel mai puternic om politic al planetei au făcut înconjurul lumii. „Ieri, în acele zone din România nu se ştia ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiţi să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de represalii. Nu vom face noi primul pas”, a spus președintele rus, Vladimir Putin, referindu-se la scutul antirachetă de la Deveselu.
 aboneaza-te

Cu alte cuvinte, România a intrat deja pe „radarul oficial” al președintelui rus, după ce multă vreme a figurat mai degrabă pe radarele investitorilor ruși, implicați în unele dintre cele mai controversate afaceri din sectorul energetic românesc. România intrase deja și pe radarul americanilor, nu doar ca bază pentru scutul antirachetă, ci și ca temă bună de speculat în campania electorală prezidențială, după ce Bernie Sanders a declarat că i se pare incredibil ca viteza unei conexiuni de internet să fie mai bună în România decât în SUA.

Citește despre oameni de afaceri şi antreprenori

De altfel, tehnologia românească era, alături de câteva nume de sportivi, printre puținele motive de laudă pentru noi în străinătate. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe, iar rețeaua Forbes aduce câteva dintre cele mai relevante exemple. Dacă în ceilalți ani interacțiunea dintre Forbes România și Forbes SUA viza doar colaborarea pentru realizarea topului miliardarilor lumii, unde România avea an de an cel puțin un reprezentant, ultima perioadă ne-a arătat o evoluție mult mai dinamică a colaborării noastre cu ediția americană și cu alte ediții Forbes din lume.

Rompetrol, chinezii și inovația

A fost, mai întâi evenimentul Forbes CEE Forum, organizat de doi ani în mod tradițional în luna septembrie, la București, și la care participă liderii din cadrul licențelor Forbes din regiunea Europei Centrale și de Est și Orientul Mijlociu. Au fost, pe de altă parte, câțiva dintre tinerii incluși în edițiile anuale Forbes România „30 sub 30” care au fost „promovați” în premieră în acest an și în cadrul ediției globale Forbes „30 under 30”. Ba, mai mult, unii dintre ei au fost invitați la prima ediție a summit-ului Forbes Europe „30 under 30”, care a avut loc în această primăvară la Tel Aviv, alături de alți 400 de tineri excepționali din toată lumea. Cel mai recent exemplu este, însă, includerea unei corporații românești, Banca Transilvania, pe lista celor 2.000 cele mai puternice companii din lume. Global 2000 este un top tradițional realizat de ediția americană a revistei Forbes, care include cele mai importante 2000 de companii listate din întreaga lume. Metodologia include patru indicatori: vânzările, profiturile, valoarea activelor și capitalizarea bursieră (ultimul indicator fiind calculat la finalul lunii aprilie). Surpriza de anul acesta a fost apariția Băncii Transilvania alături de alte nume globale precum Berkshire Hathaway sau giganticele bănci chinezești.

Vezi aici 30 sub 30, o poveste fără sfârșit

Poate părea o mare performanță, însă prezența unui singur român printre cei 1.800 de oameni cu avere de peste un miliard de dolari aflați pe cea mai recentă ediție a topului Forbes înseamnă de câteva ori mai puțin decât ponderea pe care populația României o are la nivel mondial (mai puțin de 0,3%). În mod corespunzător, dacă luăm ca reper ponderea României în PIB-ul mondial (puțin peste 0,3%), atunci prezența unui singur nume românesc printre cele din Global 2000 arată, pe de o parte, subdezvoltarea pieței de capital românești, iar pe de alta, lipsa de performanță a afacerilor românești la scară globală.

Mobilul, următoarea frontieră

Cu un context macroeconomic (încă) favorabil, putem să sperăm că puținii antreprenori români care au reușit să treacă cu succes de examenul de maturitate reprezentat de ultimii șapte ani și au ocupat poziții de lideri pe piața locală vor fi capabili acum să facă pasul către jucători regionali și – de ce nu – globali. Ar mai echilibra un pic balanța care atârnă acum mult prea mult în favoarea multinaționalelor.

Citiți următoarele articole:

O lume fără miliardari

Caleidoscop

Geopolitică și petrol

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii