Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Ghidul Investițiilor Forbes: Supraaglomerare de birouri în Nord

Marcin Łapiński, președintele Skanska Property Romania, spune că, în perioada următoare, efervescența din sectorul office ar putea pune presiune asupra chiriilor.
Marcin Lapinski, Presedinte Skanska Property Romania

FORBES România: CARE SUNT PLANURILE COMPANIEI SKANSKA PENTRU PERIOADA 2015-2016?

Marcin Łapiński: În momentul de față lucrăm la primul nostru parc de birouri din România – Green Court Bucharest, în zona Barbu Văcărescu. Acest proiect conține 3 faze (52.000 mp spațiul total închiriabil), cu primele două faze livrate, iar cea de-a treia în construcție. Proiectul nostru a fost foarte bine primit în piața din România, atrăgând clienți de renume, extrem de exigenți, precum: Orange, Carrefour, Schneider Electric, Sanofi, Adecco și Colgate-Palmolive. Suntem foarte mândri să anunțăm că, în prezent, prima clădire este închiriată 100%, iar a doua are un grad de ocupare de 61%, target-ul fiind să atingă un grad de ocupare 100% până la sfârșitul acestui an. Ultima clădire a proiectului va fi finalizată la jumătatea anului 2016.

Suntem de părere că Green Court Bucharest este construit pe baza a trei elemente importante: accesul ușor la mijloacele de transport în comun și alte facilități, eficiența energetică și a spațiului, calitatea superioară a design-ului și a finisajelor, creând un mediu de lucru prietenos și sănătos pentru angajați, precum și posibilități semnificative de extindere.

FORBES România: CUM VEDEȚI EVOLUȚIA PIEȚEI ÎN URMĂTOARELE 12 LUNI?

Marcin Łapiński:Următoarele 12 luni arată promițător, însă, în viitorul apropiat, se va resimți o supraaglomerare a spațiilor de birouri, în special în zona de nord a Bucureștiului. Acest lucru ar putea crea o presiune temporară asupra chiriilor, însă, în același timp, cererile chiriașilor vor rămâne constante (în principal datorită dezvoltării companiilor de tip BPO/SSC existente și a noilor jucători din piață) , ceea ce ar trebui să creeze un echilibru între cerere și ofertă. Cred că rețeta succesului va consta în oferirea produsului potrivit, la momentul potrivit, luând în considerare nevoile specifice ale sectorului de business BPO/SSC. În ceea ce privește cererea de spații de birouri în București, aceasta este generată în proporție de aproximativ 50 % de sectorul BPO/SSC.

Segmentul office, în continuare vedeta pieței imobiliare

FORBES România: CE NE PUTEȚI SPUNE DESPRE OFERTĂ (CALITATIV ȘI CANTITATIV), CARE ESTE SITUAȚIA STOCULUI ÎN PREZENT?

Marcin Łapiński:În momentul de față, sunt câteva proiecte de birouri recent livrate pe piață. Unele dintre acestea au caracteristici care se bucură de o mare apreciere în rândul potențialilor chiriași. Aceste lucruri conduc la îmbunătățirea calității spațiilor de birouri, care se poate traduce ca un semnal important de maturizare a pieței. Merită menționat faptul că atât chiriașii, cât și dezvoltatorii folosesc experiența acumulată în proiectele anterioare pentru a crea spații de birouri mai eficiente și mai confortabile.

FORBES România: CE PĂRERE AVEȚI DESPRE REGIMUL FISCAL?

Marcin Łapiński:Din punctul meu de vedere, piața are nevoie de stabilitate din partea sistemului fiscal. Autoritățile ar trebui să continue simplificarea procedurilor fiscale. De exemplu, pentru dezvoltatorii imobiliari, noile norme fiscale precum aplicarea deducerii de TVA pentru materiale de construcții și reducerea taxelor pe clădiri ar putea fi stimulante. Am încredere că autoritățile iau astfel de decizii, precum implementarea unui nou cod fiscal, pe baza unor cercetări riguroase.

Lecții pentru 2016

PRESIUNE PE CHIRII

Următoarele 12 luni arată promițător, însă, în viitorul apropiat, se va resimți o supraaglomerare a spațiilor de birouri, în special în zona de nord a Bucureștiului. Acest lucru ar putea crea o presiune temporară asupra chiriilor, însă, în același timp, cererile chiriașilor vor rămâne constante, ceea ce ar trebui să creeze un echilibru între cerere și ofertă.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii