FacebookTwitterLinkedIn

Stocul de spații comerciale moderne se ridică, în prezent, la 2,7 milioane de metri pătrați, cu peste 1,1 milioane de metri pătrați construiți în București. „Piața este condusă de retaileri internaționali. Am avut și români, însă au ieșit de pe piață, pentru că nu s-au adaptat ca prețuri și produse”, spune Carmen Ravon, Head of Retail Agency în cadrul companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

David Hay, CEO AFI Europe România: ”Cererea va crește pe segmentul de retail în 2015”

Loc de noi proiecte încă este, dacă ne uităm la unul dintre cei mai importanți indicatori din industrie: numărul de metri pătrați de spații comerciale moderne la 1.000 de locuitori – densitatea de retail. În România, acest indicator are valoarea de 135 de metri pătrați/1.000 de locuitori, mult sub media europeană de 198 de metri pătrați la mia de locuitori.

De altfel, dezvoltatorii continuă să construiască centre comerciale moderne pe tot cuprinsul țării. Proiectele care urmează să fie finalizate în 2015-2016 însumează 300.000 de metri pătrați, din care 23% reprezintă extinderi ale centrelor deja existente. Unii dintre cei mai activi jucători din piață, aflați într-o concurență devenită deja de notorietate, observabilă chiar și în cadrul reclamelor outdoor, se îndreaptă și spre orașele din afara Capitalei. Astfel, AFI Europe România este în căutarea unui teren în centrul unui oraș important din afara Bucureștiului, pentru a dezvolta un proiect mixt mall-birouri, în timp ce NEPI va finaliza în 2015 și 2016 trei proiecte comerciale noi – două sub brandul Shopping City în Timișoara și Piatra Neamț și unul denumit Mega Mall Satu Mare – și trei extensii ale centrelor sale comerciale din Deva, Constanța și Drobeta Turnu-Severin.