FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2015 a debutat cu un entuziasm nemaiîntâlnit de câțiva ani pe segmentul rezidențial. La ediția de primăvară a Târgului Imobiliar Național (tIMOn) au fost lansate 17 ansambluri rezidențiale noi, cu un total de 2.000 de locuințe.

Lansările și entuziasmul au continuat și la Târgul Național Imobiliar (TNI) și Project Expo. Entuziasmul s-a transmis și proprietarilor de locuințe, fie ei dezvoltatori sau persoane fizice, prețurile apreciindu-se ușor. Astfel, potrivit Indicelui realizat de portalul Imobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat de locuință a crescut de la 910 euro în ianuarie la 928 de euro în mai. În București, oraș în care au fost anunțate cele mai multe proiecte de ansambluri rezidențiale noi, prețul mediu solicitat al apartamentelor noi a rămas constant în perioada ianuarie-mai (1.081 euro pe metru pătrat), în timp ce în cazul locuințelor vechi a crescut de la 1.002 euro la 1.031 euro pe metru pătrat util.

Ahmet Buyukhanli, Opus Land Development: ”Piața tinde spre normalitate”

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în primul trimestru din 2015 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă trebuie luat în calcul faptul că acestea includ și tranzacțiile cu terenuri,dar și moștenirile sau donațiile. În primele trei luni din acest an au fost înregistrate, la nivel național, 199.115 de tranzacții imobiliare, cu 7.120 mai puține față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) .

Laszlo Csiki, Adama: ”România, pe locul 4 în CEE”

Cele mai multe tranzacții imobiliare (locuințe și terenuri) au avut loc în București (17.471), Ilfov (12.361), Timiș (9.753), Bihor (8.447) și Cluj (8.441). Județele Timiș, Ilfov, Cluj și Municipiul București se află de altfel pe primele locuri și din perspectiva suprafețelor de clădiri rezidențile autorizate în primele trei luni ale acestui an, fapt care confirmă anunțurile făcute de dezvoltatori legate de demararea de noi proiecte în aceste zone. În final, pentru a răspunde întrebării care apare întotdeauna atunci când vine vorba despre locuințe, spunem că da, acum este momentul să cumpărați o locuință nouă, mai ales dacă o faceți în scop investițional. Peste un an, spun voci din piață, prețurile vor fi mai mari decât acum și, mai mult decât atât, ne pregătim de un alt boom în următorii cinci ani.