
România este din nou pe radarul investitorilor în imobiliare, fie că vorbim despre fonduri de investiții, dezvoltatori de malluri și clădiri de birouri sau de mici antreprenori în căutare de randamente din închirierile de apartamente. O scurtă privire asupra indicatorilor economici explică această creștere a interesului pentru real estate: Produsul Intern Brut a crescut cu 4,3% în primul trimestru din 2015, lucrările de construcții au înregistrat un volum cu 14,7% mai mare în primele două luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2014, iar vânzările cu amănuntul în lei au crescut cu 3% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu același interval din 2014.
În afară de cifre, unele voci din piață vorbesc și despre contextul geopolitic de această dată favorabil României, în condițiile în care țări precum Rusia sau Turcia, aflate în afara – și în dizgrația, mai mult sau mai puțin vizibilă – Uniunii Europene nu mai atrag fluxuri de capital decât în foarte mică măsură. Există jucători printre principalii actori ai pieței imobiliare românești care vorbesc chiar despre faptul că țara noastră ar putea deveni o a doua Polonie din perspectivă investițională.
Cu sectorul de clădiri de birouri vârf de lance, real estate-ul autohton se remarcă și prin oportunități de afaceri pe segmentele de centre comerciale moderne și rezidențial. Toate datele și informațiile din piață indică faptul că segmentul de real estate se pregătește de o nouă ascensiune.
Citiți, accesând link-urile de mai jos, analizele fiecărui segment al pieței imobiliare, precum și declarațiile unora dintre cei mai importanți jucători din real estate.
Segmentul office, în continuare vedeta pieței imobiliare
Segmentul logistic&industrial, Cenușăreasa pieței imobiliare