Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Ghid de supraviețuire printre dobânzi negative

La nivelul zonei euro dobânzile la depozitele bancare încep de la puțin peste 0% și ajung la cel mult 1%. Ce este de făcut?
 aboneaza-te
Dobanzi negative

Dobânzile negative par a fi „viitorul“ după ce Banca Centrală Europeană a anunțat și mai multă relaxare monetară și este doar o chestiune de timp până când ele vor fi transmise și către clienți

1. Dobânda negativă se traduce în alinierea aproape de intervalul minim însoțită de o politică de comisioane care să penalizeze practic economisirea. Astfel, nu economisirea va fi penalizată în mod direct ci mai degrabă operațiunile financiare. Soluția? Alegeți banca în funcție de comisioane, nu de dobânzi!

2. Încet dar sigur, plățile cash sunt descurajate legal sau chiar încriminate, astfel încât deponenții să nu fie tentați să-și țină banii cash, după principiul că dobânda zero e mai bună decât una negativă. Pentru această situație, soluția este deschiderea a suficiente conturi în străinătate, sau folosirea de instrumente alternative, încât plățile să nu fie supuse unei singure jurisdicții legale.

3. În astfel de condiții, dobânda este un indicator al riscului încă și mai bun. Marjele fiind foarte mici, pentru a atrage lichiditate, băncile aflate la necaz vor fi forțate să ofere dobânzi chiar peste cele de economisire. Abordările posibile sunt două: astfel de oferte pot fi ori refuzate, ori dimpotrivă acceptate în caz că avem încredere că sistemul de garanții interveni la nevoie.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii